Jump to content

Turqit osmanë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Turqit Osmanli (Turqisht: Osmanlı Türkleri) ishin populli turqishtfolës i Perandorisë Osmane.

Informacioni i besueshëm për historinë e hershme të turqve osmanë mbetet i pakët, por ata e marrin emrin e tyre turk, Osmanlı, nga shtëpia e Osmanit I, themeluesi i Shtëpisë së Osmanit, dinastia sunduese e Perandorisë Osmane për tërë 624 vitet e saj. Duke u zgjeruar nga baza e saj në Bitini, principata osmane filloi të përfshinte myslimanë të tjerë turqishtfolës dhe të krishterë jo-turq. Duke kaluar në Evropë nga vitet 1350, duke ardhur për të dominuar Mesdheun dhe, në 1453, duke kapur Kostandinopojën (kryeqyteti i Perandorisë Bizantine), Turqit Osmanë bllokuan të gjitha rrugët kryesore tokësore midis Azisë dhe Evropës. Evropianët perëndimorë duhej të gjenin mënyra të tjera për të tregtuar me Lindjen.[1][2][3]

Termi "Osmanët" u bë e njohur për herë të parë në Perëndim në shekullin e 13-të kur ata migruan drejt perëndimit në Perandorinë SelxhukeAnadoll. Pas Luftës së suksesshme për Pavarësi Turke që përfundoi me lëvizjen kombëtare turke nga Mustafa Qemali duke rimarrë pjesën më të madhe të tokave të humbura nga Aleatët, lëvizja shfuqizoi sulltanatin osman më 1 nëntor 1922 dhe shpalli Republikën e Turqisë më 29 tetor 1923. Lëvizja anuloi Traktatin e Sèvres dhe negocioi traktatin dukshëm më të favorshëmLozanës (1923) nga Ismet Inony, duke siguruar njohjen e kufijve kombëtarë modernë turq, të quajtur Misak-ı Milli (Pakti Kombëtar).

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Tolan, John; Veinstein, Gilles; Henry Laurens (2013). Europe and the Islamic World: A History (në anglisht). Princeton University Press. fq. 167–188. ISBN 978-0-691-14705-5.
  2. ^ İnalcık, Halil (1989). "Chapter VII. The Ottoman Turks and the Crusades, 1329-1451". In Zacour, N. P., and Hazard, H. W. (ed.). A History of the Crusades: Volume VI. The Impact of the Crusades on Europe. Madison: The University of Wisconsin Press. pp.175-221.
  3. ^ İnalcık, Halil (1989). "Chapter VII. The Ottoman Turks and the Crusades, 1451-1522". In Zacour, N. P., and Hazard, H. W. (ed.). A History of the Crusades: Volume VI. The Impact of the Crusades on Europe. Madison: The University of Wisconsin Press. pp. 311-353.