Ujku japonez

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ujku japonez
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Gjinia:
Lloji:
Nënlloji:
†C. l. hodophilax
Sinonimet

Ujku japonez (Japonisht: ニホンオオカミ(日本狼, Hepburn: Nihon ōkami) (Canis lupus hodophilax), gjithashtu i njohur si ujku Honshū, është një nënlloj i zhdukur e ujkut gri që dikur ishte endemik në ishujt Honshū, Shikoku dhe Kyūshūarkipelagun japonez. Emri i tij binomik rrjedh nga greqishtja Hodos (shtegu) dhe phylax (kujdestari), në lidhje me folklorin japonez, i cili portretizoi ujqërit si mbrojtësit e udhëtarëve..[2] Ishte një nga dy nënllojet që dikur u gjetën në arkipelagun japonez, tjetri ishte ujku Hokkaido.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri ōkami (ujku) rrjedh nga japonishtja e vjetër öpö-kamï, që do të thotë "shpirt i madh".[3] Në fenë Shinto, kafshët e egra u shoqëruan me shpirtin malor Yama-no-kami.[2]

Karakteristikat fizike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Canis lupus hodophilax u përshkrua nga Temminck më 1839 si më e vogël se Canis lupus lupus (Linnaeus 1758) dhe me këmbë më të shkurtra, me veshjen e saj të lëmuar dhe të shkurtër.[4] Ujku japonez ishte më i vogël në madhësi në krahasim me ujkun Hokkaido dhe ujqërit e tjerë gri nga kontinentet aziatike dhe të Amerikës së Veriut. Ajo qëndronte 56-58 cm në tharje.[5]

Ekzistojnë katër ekzemplarë të montuar që besohet të jenë Canis lupus hodophilax të vendosur në: Muzeun Kombëtar të Natyrës dhe Shkencës, Japoni; Universiteti i Tokios, Japoni; Universiteti Wakayama, Japoni; Koleksioni Siebold dhe Muzeu Kombëtar i Historisë Natyrore, Leiden, Holandë.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hëna e plotë në Mushasi nga Yoshitoshi 1890

Ujku japonez konsiderohet i zhdukur[6] pasi ujku i fundit japonez u kap dhe u vra në Washikaguchi të fshatit Higashiyoshino në Prefekturën Nara, Japoni më 23 janar 1905. Pamjet e "qenve me këmbë të shkurtra si bisha", të propozuara të jetë ujku japonez, janë pretenduar që nga koha e zhdukjes së tij deri në pretendimin e fundit në vitin 1997, por asnjë nga këto nuk është verifikuar. Një kërkesë në vitin 2000 u hodh poshtë si një mashtrim. Disa zoologë japonezë besojnë se këto raporte "thjesht rrjedhin nga identifikimi i gabuar i qenve të egër".[7]

Në vitin 713 e.r., ujku u shfaq për herë të parë në Kofudoki Itsubun (Shkrime të Humbura mbi zakonet e lashta). Nga viti 967 e.r., të dhënat historike treguan preferencën e ujkut të vrarë mbi kalë, ose kuaj të egër ose ata në kullota, stalla dhe fshatra. Në vitin 1701, një zotëri prezantoi shpërblimin e parë të ujkut dhe deri në 1742 gjuetarët e parë profesionistë të ujqërve po përdornin armë zjarri dhe helm.[8] Në vitin 1736, tërbimi u shfaq midis qenve në Japoninë lindore, duke treguar se ajo kishte hyrë nga Kina ose Koreja, pastaj u përhap në të gjithë vendin. Menjëherë pasi u përhap në popullatën e ujqërve, duke i kthyer disa ujq nga grabitqarët e thjeshtë të kuajve në vrasës të njerëzve që çuan në gjuetinë e organizuar të ujqërve.[8] Vrasja e ujqërve u bë një politikë kombëtare nën restaurimin Meixhi, dhe brenda një brezi ujku japonez u zhduk.[8]

Disa interpretime të zhdukjes së ujkut japonez theksojnë ndryshimin në perceptimet lokale të kafshës: agresioni i shkaktuar nga tërbimi dhe shpyllëzimi i habitatit të ujkut i detyroi ata në konflikt me njerëzit, dhe kjo çoi në shënjestrimin e tyre nga fermerët.[2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Smithsonian – Animal Species of the World database. "Canis lupus hodophilax" (në anglisht).
  2. ^ a b c Knight, John (1997). "On the Extinction of the Japanese Wolf". Studimet e Folklorit Aziatik (në anglisht). Universiteti Nanzan. 56 (1): 129–159. doi:10.2307/1178791. JSTOR 1178791.
  3. ^ Kokugo Dai Jiten, Revised Edition 1988 (në japonisht), Tokjo:Shogakukan
  4. ^ Mech, L David (1970) "The wolf: the Ecology and Behavior of an Endangered Species", published for the American Museum of Natural History by the Natural History Press, pages 353
  5. ^ Ishiguro, Naotaka (2011). "Phylogenetic analysis of extinct wolves in japan" (PDF) (në japonisht). Gifu University, Japan. fq. 11. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2016-06-02. Marrë më 2016-05-09. në japonisht, matjet në anglisht
  6. ^ Claudio Sillero-Zubiri (2009). "Family Canidae (Dogs)". përmbledhur nga Don E. Wilson; Russell A. Mittermeier (red.). Handbook of the Mammals of the World – Volume 1:Carnivores (në anglisht). Lynx Edicions in association with Conservation International and IUCN. fq. 413.
  7. ^ Shuker, Karl P. N. (2003). The beasts that hide from man: seeking the world's last undiscovered animals (në anglisht). New York: Paraview Press l. fq. 218–221. ISBN 978-1-931044-64-6.
  8. ^ a b c Walker, Brett (2008), The Lost Wolves of Japan (në anglisht), University of Washington Press, Seattle, ISBN 9780295988146