Umm Xhemil

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Umm Xhemil bint Herb (Arabisht: أم جميل بنت حرب) e njohur si Arwā, ishte bashkëkohore e profetit Muhammed e cila përmendet edhe në Kuran.

Familja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Umm Xhemil ka qenë bija e Harb ibn Umajja, motra e Ebu Sufjanit dhe një nga gratë kryesore të Kurejshëve.[1][2]

Ajo u martua me Ebu Lehebin, xhaxhain e Muhammedit. Ata kishin gjashtë fëmijë: Utbah,[3][4] Utaibah,[5][6] Muattab,[7] Durrah (Fakhita), 'Uzzā and Khālida.[8] Nuk dihet nëse ajo ka qenë nëna e djalit të Ebu Lehebit, Durrah.

Surja Mesed[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Umm Xhemil e ka përkrahur Ebu Lehebin kundër predikimit të Muhammedit..[9] Kur Muhammedi i premtoi Xhenetin besimtarëve, Ebu Lehebi e ndërpreu dhe tha: "U shkatërrofsh, unë nuk shoh asgjë prej gjërave që Muhammedi thotë.

Qoftë i shkatërruar Ebi Lehebi, e ai më është shkatërruar!
Atij nuk i bëri dobi pasuria e vet, as ajo çka fitoi!
Ai do të hyjë në një zjarr të ndezur flakë.
Edhe gruaja e tij, ajo që barti dru (ferra),
E në qafën e saj ajo ka një litar të përdredhur.[10]

Umm Xhemil është quajtur "ajo që barti dru (ferra)" sepse thuhet se ajo barte dru dhe e gjuante në rrugët ku ecte Muhammedi.[11] Ibn Kethiri ka jep një mendim se "bartësja e druve prej zjarri" nuk e ka kuptimin për të kaluarën e saj, por për fatin e saj që goditja e zjarrit do ta dënojë burrin e saj në Xhehenem.[12]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Muhammad ibn Ishmail ibn Kathir. Al-Sira al-Nabawiyya. Translated by Le Gassick, T. (1998). The Life of the Prophet Muhammad, vol. 1 p. 334. Reading, U.K.: Garnet Publishing Ltd.
 2. ^ Muhammad ibn Ismail ibn Kathir. Tafsir on Quran 111.
 3. ^ Muhammad ibn Sa'd. Kitab al-Tabaqat al-Kabir. Translated by Haq, S. M. (1967). Ibn Sa'd's Kitab al-Tabaqat al-Kabir Volume I Parts I & II, p. 100. Delhi: Kitab Bhavan.
 4. ^ Muhammad ibn Sa'd. Kitab al-Tabaqat al-Kabir vol. 8. Translated by Bewley, A. (1995). The Women of Madina, p. 24. London: Ta-Ha Publishers.
 5. ^ Ibn Ishaq/Guillaume p. 170.
 6. ^ Ibn Sa'd/Bewley p. 26.
 7. ^ Ibn Ishaq/Guillaume p. 170.
 8. ^ Ibn Saad/Bewley vol. 8 p. 37 (all three daughters are listed here, with Umm Jamil named as their mother).
 9. ^ Muhammad ibn Ismail ibn Kathir. Tafsir on Quran 111.
 10. ^ Kuran 111:1-3 (Efendi Nahi).
 11. ^ Ibn Ishaq/Guillaume p. 161.
 12. ^ Muhammad ibn Ismail ibn Kathir. Tafsir on Quran 111.