Universiteti i Pizës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Universiteti i Pizës ( italisht: Università di Pisa </link> , UniPi ), i themeluar zyrtarisht në 1343, [1] është një nga universitetet më të vjetra në Evropë .

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti i Pizës u themelua zyrtarisht në 1343, megjithëse studiues të ndryshëm e vendosin origjinën e tij në shekullin e 11-të. Sidoqoftë, është e sigurt se nga mesi i shekullit të 12-të Piza kishte një "Universitas" në kuptimin origjinal të fjalës, domethënë një grup studentësh që mblidheshin rreth mjeshtrave. Ishte gjatë kësaj periudhe që Leonardo Fibonacci lindi dhe punoi. Ai ishte një nga matematikanët më të mëdhenj në histori, i cili me punën e tij sintetizoi frymën dhe proceset e gjeometrisë greke dhe mjetet e matematikës arabe për herë të parë në Evropë.

Vula papale “In Supremae dignitatis”, e lëshuar nga Papa Klementi VI më 3 shtator 1343, i dha Studiumit në Pizë titullin Studium Generale me privilegje të ndryshme ekskluzive, duke e bërë atë të njohur botërisht. Në kohët mesjetare, Studium Generale ishte një institut i lartë arsimor i themeluar ose i konfirmuar nga një autoritet universal, domethënë papati ose perandoria. Piza ishte ndër qytetet e para evropiane që lavdëroi një vërtetim papal, e ndjekur nga Praga në 1347 dhe Heidelberg në 1386. Në fillim në Piza, u krijuan mësime në Teologji, të Drejtën Civile, të Drejtën Kanonike dhe Mjekësi.

Vitet e para të Studiumit të ri ishin veçanërisht të vështira, megjithëse ka prova dokumentare që tregojnë një aktivitet akademik të vazhdueshëm me një rimëkëmbje të ngadaltë duke filluar nga viti 1355.

Fundi i shekullit të 14-të dhe fillimi i shekullit të 15-të panë Pizën dhe Studiumin e saj duke shkuar drejt një vdekjeje të ngadaltë. Lufta, e cila i kishte lejuar fiorentinët të pushtonin qytetin, ishte aq e dëmshme shoqërore dhe ekonomike, saqë e bëri të pamundur ruajtjen edhe të veprimtarisë akademike më thelbësore.

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti i Pizës përbëhet nga 20 departamente. Këto departamente ofrojnë disa kurse në fushën e tyre të studimit:

Bibliotekat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sistemi i Bibliotekave Universitare ( italisht : Sistema Bibliotecario di Ateneo, SBA ) përbëhet nga 15 biblioteka dhe nga Arkivi i Përgjithshëm i Universitetit .

Muzetë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzeu i Universitetit të Pizës ” (italisht: Sistema Museale d'Ateneo, SMA ) është një rrjet prej nëntë strukturash, përveç Muzeut të Historisë Natyrore, i cili ndodhet në Calci, disa kilometra larg Pizës.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "The University of Pisa and its history". www.unipi.it (në italisht). 23 maj 2013. Marrë më 2022-01-27.