Universiteti në Novi Sad

Coordinates: 45°14′32″N 19°49′43″E / 45.24214°N 19.82861°E / 45.24214; 19.82861
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Universiteti në Novi Sad (serbisht: Универзитет у Новом Саду / Univerzitet u Novom Sadu) është një universitet i cili ndodhet në Novi Sad, kryeqyteti i Krahinës serbe të Vojvodinës dhe qyteti i dytë më i madh në Serbi.

Universiteti i Novi Sadit është universiteti i dytë më i madh në mesin e gjashtë universiteteve publike në Serbi, pas Universitetit të Beogradit.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Novi Sadi dhe Vojvodina gjithmonë kanë qenë qendra të mëdha të kulturës dhe të arsimit në Serbi. Edhe pse Universiteti në Novi Sad është themeluar në vitin 1960 me një kampus modern, Novi Sadi dhe i gjithë rajoni kanë një rekord të arsimit, duke filluar qysh nga shekulli XI me seminare fetare.

Kampusi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kampusi ndodhet në qendër të qarkut. Ai ka një sipërfaqe prej 256,800 m2, dhe shtrihet në anën e majtë të bregut të Danubit, afër qendrës së qytetit Novi Sad dhe Limanit të lagjes. Përveç objekteve administrative, kampusi universitar përfshin fakultetet, Qendrën Kulturore të Studentëve, dy konvikte të studentëve me një kafiteri, një apartament hotel për akomodimin e përkohshëm të stafit të mësimdhënies, bashkëpunëtorëve kërkimor dhe ndihmësit e tyre, Qendrën Shëndetësore të Studentëve, dhe Qendrën për Edukim Fizik.

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Organet administrative të universitetit janë Rektori dhe Këshilli i Universitetit. Organi Profesional  i Universitetit është Senati dhe organet në vartësi të tij. Universiteti përbëhet nga 14 fakultete të cilët janë të shpërndarë në katër qytetet kryesore të Vojvodinës: Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, dhe Sombor. Sipas rendit të tyre të themelimit janë:

Konvikti i studentëve, Nikola Tesla

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rreth 58% e studentëve në studimet deridiplomike janë gra, me 1,200 në studimet pasuniversitare master dhe studime të specializuara dhe 2,374 në studimet e doktoraturës (32% e tyre janë femra).

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koordinatat: 45°14'32"N 19°49'43"E / 45.24214°N 19.82861°D / 45.24214; 19.8286145°14′32″N 19°49′43″E / 45.24214°N 19.82861°E / 45.24214; 19.82861