Uragani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Uragani (angl: Hurricane) është një erë shumë e fuqishme dhe e shpejtë, që shoqërohet me reshje të shumta dhe shkakton katastrofa natyrore. Uraganet ngjasin ne oqeanin Atlantik dhe gjirin e Meksikes.

Uragani Katrina

Uraganët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nr. Emri Dëm në EURO Data Vendi Vdekje Shpejtësia
1. Katrina 125 Miliard . 23 gusht 2005 New Orleans 2365 280 km/h
2. Rita .. 8 Miliard 18 shtator 2005 Yukatan & Texas . 119 280 km/h
3. Wilma Nuk Dihet .. 15 tetor 2005 Costa Rica & Jamaika ... 11 280 km/h
4. Stan Nuk Dihët .... 1 tetor 2005 Meksiko 1153 130 km/h

Një ciklon tropikal është një sistem me shpejtësi të madhe . Stuhia karakterizohet nga erërat e forta, dhe shi i madh. Në varësi të vendndodhjes së saj dhe forcës, një ciklon tropikal është përmendur me emra të tillë si uragan taɪfu ː stuhi tropikale, stuhi Ciklonike, dhe thjesht ciklon.

Uragani krijohet në viset tropike, mundë të zgjasë disa ditë dhe javë, paraqitjet më të shpeshtaa jnaë në lindje të SHBA-ve, Ayinë juglindore dhe në veri të Australisë. Stuhitë e tilla kur paraqiten në Indi dhe në detin kiney, quhen tajfune.