Jump to content

Urashima Tarō

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ilustrimi i Urashima Tarō nga Utagawa Kuniyoshi

Urashima Tarō (Japonisht: 浦 島 太郎) është protagonist e një përrallë japoneze (otogi banashi), e cila në një version tipik modern është një peshkatar i shpërblyer për shpëtimin e një breshke, dhe e barti shpinën e tij në Pallatin e Dragoit (Ryūgū-jō) nën det. Aty ai argëtohet nga princesha Otohime si shpërblim. Ai shpenzon ato që beson se janë disa ditë me princeshën, por kur kthehet në fshatin e tij të lindjes, zbulon se ai është zhdukur për të paktën 100 vjet. Kur ai hap kutinë e ndaluar me xhevahire (tamatebako), të cilën ia dha Otohimes gjatë largimit, ai kthehet në një plak.

Përralla ka origjinën nga legjenda e Urashimako (Urashima no ko ose Ura no Shimako) e regjistruar në pjesë të ndryshme të letërsisë që datojnë në shekullin e 8-të, të tilla si Fudoki për Provincën Tango, Nihon Shoki dhe Man'yōshū.

Gjatë periudhave Muromachi deri në Edo, versionet e Urashima Tarō u shfaqën në formën e librit të tregimeve të quajtur Otogizōshi, të bërë në rrotulla të pikturuara imët dhe libra me figura ose kopje të shtypura në masë. Këto tekste ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme, dhe në disa, tregimi përfundon me Urashima Tarō duke u shndërruar në një lejlek.

Disa elemente ikonike në versionin modern janë relativisht të kohëve të fundit. Portretizimi i tij duke hipur në një breshkë daton vetëm në fillim të shekullit të 18-të, dhe ndërsa ai është transportuar nën ujë në Pallatin e Dragoit në tregime moderne, ai udhëton me një varkë në botën e princeshës të quajtur Hōrai në versione më të vjetra.

Përmbajtja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një ditë një peshkatar i ri i quajtur Urashima Tarō po peshkon kur vëren një grup fëmijësh që torturojnë një breshkë të vogël. Tarō e shpëton atë dhe e lejon të kthehet në det. Të nesërmen, një breshkë e madhe i afrohet dhe i thotë se breshka e vogël që ai kishte shpëtuar është vajza e perandorit të detit, Ryūjin, i cili dëshiron ta shohë atë për ta falënderuar. Breshka me magji i jep Tarō gushë dhe e sjell në fund të detit, në Pallatin e Dragoit (Ryūgū-jō). Aty takohet perandori dhe breshka e vogël, e cila tani ishte një princeshë bukuroshe, Otohime. Në secilën nga katër anët e pallatit është një sezon i ndryshëm.

Tarō qëndron atje me Otohime për tre ditë, por së shpejti dëshiron të kthehet në fshatin e tij dhe të shohë nënën e tij, kështu që ai kërkon leje për t'u larguar. Princesha thotë se i vjen keq që e sheh të shkojë, por i uron mirë dhe i jep një kuti misterioze të quajtur tamatebako e cila do ta mbrojë atë nga dëmtimi por të cilën ajo i thotë që të mos e hapë kurrë. Tarō kap kutinë, hidhet në pjesën e prapme të së njëjtës breshkë që e kishte sjellë atje, dhe së shpejti është në breg të detit.

Kur ai shkon në shtëpi, gjithçka ka ndryshuar. Shtëpia e tij është zhdukur, nëna e tij është zhdukur dhe njerëzit që ai e dinte nuk kanë ku të shihen. Ai pyet nëse dikush e njeh një njeri të quajtur Urashima Tarō. Ata përgjigjen se kishin dëgjuar dikë me atë emër ishte zhdukur në det shumë kohë më parë. Ai zbulon se kanë kaluar 300 vjet nga dita kur u nis për në fund të detit. I goditur nga pikëllimi, ai pa mendje hap kutinë që i kishte dhënë princesha, nga e cila shpërthen një re tymi të bardhë. Ai plaket papritur, mjekra e tij e gjatë dhe e bardhë, dhe shpina e përkulur. Nga deti del zëri i trishtuar dhe i ëmbël i princeshës: "Unë ju thashë të mos hapni atë kuti. Në të ishte pleqëria juaj ...".