Jump to content

Ushtria Norvegjeze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ushtria Norvegjeze është dega e shërbimit të luftës tokësoreForcave të Armatosura Norvegjeze. Ushtria është më e vjetra nga degët e shërbimit norvegjez, e themeluar si një organizatë moderne ushtarake nën komandën e Mbretit të Norvegjisë në vitin 1628. Ushtria mori pjesë në luftëra të ndryshme kontinentale gjatë shekujve të 17, të 18 dhe të 19 gjithashtu, si në Norvegji ashtu edhe jashtë saj, veçanërisht në Luftën e Dytë Botërore (1939-1945). Ajo përbën një pjesë të kontributit ushtarak norvegjez si një pjesëtare statut i Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) që nga viti 1949.