Ushtria e Shteteve - Polonia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

ka ushtri rreth 2.000.000 ushtar jan te paisur me gati te gjitha armet s.p.sh. tenga arme berthamore

Republika e Polonisë ka një popullsi prej rreth 38.5 milion banorë. Polonia kufizohet nga Gjermania në Perëndim; Republika Çeke dhe Republika Sllovake në Jug; Ukraina dhe Bjellorusia në Lindje; dhe Lituania dhe enklava ruse e Kaliningradit në veri. Qendrat kryesore të popullsisë janë Varshava, Krakow, Wroclaw, Lodz dhe Poznan. Polonia feston ditën e Kushtetutës së saj më 3 maj. Polonia është një demokraci parlamentare. Sipas Kushtetutës polake, autoriteti ligjvënës i Republikës i është dhënë Kuvendit, i përbërë nga Sejm (dhoma e ulët, 460 anëtarë) dhe Senati (dhoma e sipërme, 100 anëtarë). Autoriteti ekzekutiv ndahet midis Presidentit dhe Kryeministrit (ky i fundit emërohet nga Presidenti). Presidenti zgjidhet me votën e popullit për një periudhë maksimale prej dy mandatesh pesëvjeçare dhe është Kreu i Shtetit, Komandant i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura dhe përfaqëson Poloninë në arenën ndërkombëtare.


PËRMBLEDHJE[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Polonia, në vitet e fundit, ka zgjeruar përgjegjësitë dhe pozicionin e saj në çështjet evropiane dhe ndërkombëtare, duke mbështetur dhe vendosur marrëdhënie miqësore me vendet e tjera evropiane dhe një numër të madh me vendet në zhvillim. Polonia është anëtare e vendeve të Vishegradit (V4), së bashku me Republikën Çeke, Sllovakinë dhe Hungarinë. Polonia u anëtarësua në Bashkimin Evropian në maj 2004 dhe në Organizatën e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) në vitin 1999. Polonia është gjithashtu anëtare e Iniciativës Tre Detet që përfshin 12 vendet anëtare të BE të vendosura midis Baltikut, Detit të Zi dhe Detit Adriatik. Polonia ka gëzuar rritje të qëndrueshme ekonomike në vitet e fundit: 3.9% në vitin 2015, 2.6% në 2016 dhe 3.8% në 2017. Papunësia ka rënë nga 10.1% në 2012 në 4.8% në vitin 2017. Anëtarësimi në BE dhe qasja për fondet strukturore të BE-së ka dhënë një nxitje të madhe për ekonominë që nga vitit 2004. Polonia është prodhuesi më i madh i qymyrit në BE.

MARRËDHËNIET DYPALËSHE[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti 1937 konsiderohet si viti i vendosjes së marrëdhënieve diplomatike midis dy vendeve. Qeveria shqiptare i dërgoi qeverisë polake një kërkesë për njohje, menjëherë pas vendimit final të Konferencës së Ambasadorëve në Paris, në nëntor 1921. Në vitin 1937, legata polake në Athinë, njofton palën shqiptare se, Ministri Fuqiplotë i Polonisë në Athinë, do të akreditohej Ministër Fuqiplotë edhe në Tiranë. Shtypi polak i kohës e cilësoi këtë akt si rivendosje të marrëdhënieve midis Polonisë dhe Shqipërisë, pas 500 vjetësh, duke i’u referuar periudhës së fitoreve të Gjergj Kastrioti Skëndërbeut, kohë kur mbreti i Polonisë dhe i Hungarisë, Władysław i tretë, i ishte drejtuar nëpërmjet një letre për t’i kërkuar bashkëpunim.

Marrëdhëniet me Poloninë vlerësohen tradicionalisht si shumë të mira. Një vend dashamirës dhe që ka mbështetur proceset më të rëndësishme në të cilat është angazhuar Shqipëria, pas rënies së murit të Berlinit, anëtarësimin në NATO dhe integrimin në Bashkimin Evropian. Gjithsesi vlen të theksohet se marrëdhëniet shumë të mira politike dhe fryma miqësore midis dy vendeve, kanë nevojë të transformohen në marrëdhënie intensive në fushat me interes reciprok.

Polonia ka ofruar një mbështetje të vazhdueshme sa i takon proceseve integruese të Shqipërisë. Në të gjitha takimet e nivelit të lartë, pala shqiptare është siguruar për këtë mbështetje të Polonisë, që nuk është vetëm në planin politik. Në maj 2014, gjatë vizitës së Ministrit, SH.T.Z Ditmir Bushati në Varshavë, u nënshkrua Memorandumi i Bashkëpunimit midis dy vendeve në çështjet e integrimit evropian, dhe menjëherë filloi puna për zbatimin e tij. Gjatë vizitës së Ministrit të Punëve të Jashtme të Republikës së Polonisë, SH.T.Z. Jacek Czaputowicz, në Shqipëri, në maj 2018, u lançua edhe konferenca e Tiranës.

TREGTIA DHE INVESTIMET DYPALËSHE[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]