Vëllezërit Zografi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kostandin dhe Athanas Zografi vëllezërit ishin piktorë shqiptarë të shekullit të 18-të nga fshati Dardha (Drenovë) e Korçës, Shqipëria e jugut (atëherë Perandoria Osmane). Ata janë konsideruar si piktorët më të njohur të shqiptarë post-bizantinë të artit ikonografi të shekullit të 18 dhe në përgjithësi të rajonit të Epirit.

Arti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Veprimtaria e piktorëve korçarë në vetvete është shumë e madhe, si në pikturën murale si dhe në ikona, dhe shtrihet edhe jashtë kufijve të atdheut , dihet se përfshihet në periudhën 1744 - 1783 . Nga piktorët Zografë, përveç ikonash të panumërta, trashëgojmë mbi 10 ansamble pikturale murale. Mbas një studimi krahasues të materialeve epigrafike e pikturale të botuara nga autori grek Pelekanidhi del se aktivitetit të piktorëve korçarë Kostandin e Athanas Zografit, të njohur deri më sot brenda dhe jasht atdheut, duhet t'i shtohen edhe dy ansamble pikturale, që ndodhen në dy kisha të Prespës në Greqi, dhe se fillimi i aktivitetit të këtyre piktorëve duhet të çohet më 1741, në vend të vitit 1744 .

Teknika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Puna e vëllezërve Zografi ka një kahje të dukshme drejt barokut, me pamje lineare e figurave fetare, dhe në të njëjtën kohë duke adoptuar një stil ornamental dhe duke përdorur një shumëllojshmëri të gjerë të ngjyrave kafe dhe të ndritshme. Ngjyra kryesore e përdorur në veprat e tyre ishte në të bardhë, blu të ndritshme dhe të kuqe të errët.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. www.bksh.al