Vëzhgimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kamera video survejimi, Gdynia.

Vëzhgimi apo Mbikëqyrja është monitorimi i sjelljes, shumë aktiviteteve ose informacioneve me qëllim mbledhjen, ndikimin, menaxhimin ose drejtimin e informacionit. Kjo mund të përfshijë vëzhgimin nga një distancë me anë të pajisjeve elektronike, të tilla si televizioni me qark të mbyllur (CCTV), ose përgjimin e informacionit të transmetuar elektronikisht si trafiku i internetit. Mund të përfshijë gjithashtu metoda të thjeshta teknike, të tilla si grumbullimi i inteligjencës njerëzore dhe përgjimi postar.

Mbikëqyrja përdoret nga qytetarët për mbrojtjen e lagjeve të tyre. Dhe nga qeveritë për mbledhjen e inteligjencës - duke përfshirë spiunazhin, parandalimin e krimit, mbrojtjen e një procesi, personi, grupi ose objekti ose hetimi i krimit. Përdoret gjithashtu nga organizatat kriminale për të planifikuar dhe kryer krime, dhe nga bizneset për të mbledhur informacione mbi kriminelët, konkurrentët, furnitorët ose klientët e tyre. Organizatat fetare të ngarkuara me zbulimin e herezive dhe heterodoksisë mund të kryejnë gjithashtu mbikëqyrje. Auditorët kryejnë një formë mbikëqyrjeje.

Një nënprodukt i mbikëqyrjes është se ajo mund të shkelë në mënyrë të pajustifikueshme privatësinë e njerëzve dhe shpesh kritikohet nga aktivistët e lirive civile. Demokracitë liberale mund të kenë ligje që kërkojnë të kufizojnë përdorimin qeveritar dhe privat të mbikëqyrjes, ndërsa qeveritë autoritare rrallë kanë ndonjë kufizim të brendshëm.

Spiunazhi sipas përkufizimit është i fshehtë dhe tipikisht i paligjshëm sipas rregullave të palës së vëzhguar, ndërsa shumica e llojeve të përgjimeve janë të hapura dhe konsiderohen të ligjshme. Spiunazhi ndërkombëtar duket se është i zakonshëm në të gjitha llojet e vendeve.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]