Vajza kosovare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Vajza kosovare.

Vajza kosovare (serbisht: "Kosovka devojka") është figura qendrore e një poezie me të njëjtin emër, pjesë e ciklit të Kosovës në epikën popullore serbe. Tematika e saj lidhet me Betejën e Kosovës më 1389. Poezia përfundon me fjalët: 

"O wretch! Evil is your fortune! If I, a wretch, were to grasp a green pine, Even the green pine would wither."

Poema u bë shumë popullore si një simbol i dhembshurisë dhe bamirësisë femërore. Në vitin 1907, skulptori kroat Ivan Meshtroviqi krijoi një vepër si pjesë e ciklit të tij për Kosovën. Një artist tjetër kroat, Mirko Rački, pikturoi një version të Vajzës Kosovare. Në vitin 1919 Urosh Prediqi, mbi bazën e kësaj poezie dhe të veprave tjera artistike me këtë temë, bëri një pikturë tjetër me të njëjtin titull.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]