Valdete Idrizi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Valdete Idrizi (Mitrovica, 1973)[1] është drejtore ekzekutiv e OJQ Ndërtojmë Mitrovicën, të cilën ajo e themeloi, dhe e cila punon për paqe dhe ndërton komunitetin në rajonin e Mitrovicës në pjesën veriore të Kosovës.[2][3] Për gjashtë vitet para 2008-ës, komuniteti Ndërtojmë Mitrovicën ishte e vetmja organizatë në Mitrovicë, e cila inkurajuar pajtimin dhe rindërtimin e marrëdhënieve ndërmjet shqiptarëve dhe serbëve.[4] Idrizi një shqiptare nga veriu i Kosovës, Mitrovica e cila humbi shtëpinë e saj në vitin 1999, kur Serbët e pushtuan vendin.[2][3][4] Deri në vitin 2008, shtëpia e saj ende ishte e pushtuar nga Serbët.[2] Komuniteti Ndërtojmë Mitrovicën, ka arritur të organizojë kthimin e disa Serbëve në shtëpitë e tyre në Kosovë, për të cilën Idrizi ka marrë kërcënimeve me vdekje.[2] Ajo është zgjedhur si Drejtore Ekzekutive e Platformës CiviKos në dhjetor të vitit 2011; CiviKos është një iniciativë e organizatave të shoqërisë civile në Kosovë "synon krijimin e një mjedisi për bashkëpunimin formale të sektorit të shoqërisë civile dhe Qeverisë." [5][6]

Idrizi, në vitin 2008 ka marrë çmimin Gruaja e Guximshme Ndërkombëtare dhe 2009 Çmimin Ndërkombëtar të Paqes Soroptimist.[3][4][7]

Referencat[redakto | përpunoni burim]