Varcianët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Varcianët ishin një popull kelt nga Panonia ( Hungaria e sotme dhe pjesërisht Kroacia, Serbia dhe Vojvodina). Territori i tyre ende nuk është i përcaktuar saktësisht, por ndoshta ndodhej midis Savës dhe Dravës .

Varcianët janë të njohura për ne vetëm nga një përmendje e Plini Plakut, në Historisë Natyrore, ku ata shfaqen së bashku me Amantes, Arivates, Azales, Belgites, Catares, Cornacates, Eravisces, Hercuniates, Latovikët, Osériates . Vendosja e popujve keltë në këtë rajon daton në periudhën mes shekujve IV - VI pes.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Collectif (catalogue de l'exposition européenne d'archéologie celtique au Palazzo Grassi à Venise), Les Celtes, Venise, EDDL, Paris, 2001, (ISBN 2-23700-484-6)
  • Venceslas Kruta, Les Celtes, Histoire et Dictionnaire, Éditions Robert Laffont, coll. « Bouquins », Paris, 2000, (ISBN 2-7028-6261-6).
  • John Haywood (intr. Barry Cunliffe, trad. Colette Stévanovitch), Atlas historique des Celtes, éditions Autrement, Paris, 2002, (ISBN 2-7467-0187-1).
  • Maurice Meuleau, Les Celtes en Europe, Ouest-France, Rennes, 2004, (ISBN 2-70289095-4).
  • Consulter aussi la bibliographie sur les Celtes et la bibliographie de la mythologie celtique.

Wikisource[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]