Vasil Tole

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Vasil S. Tole)
Vasil Tole në 2020

Lindur Vasil S. Tole (22 nëntor 1963, Përmet) është kompozitor dhe etnomuzikolog, anëtar i Akademisë së Shkencave të Republikës së Shqipërisë dhe zëvendëskryetar i saj.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkollën e mesme e ka kryer për violinë, në vitet 1978-1982 në shkollën artistike “Tefta Tashko Koço” në Korçë. Në periudhën 1983-1987 kryen studimet në Institutin e Lartë të Arteve në Tiranë, në degën e kompozicionit dhe pas diplomimit deri më 1991, punon në Shtëpinë e Kulturës "Naim Frashëri" të qytetit të Përmetit. Prej vitit 1991 është pedagog i kompozicionit dhe i folklorit muzikor shqiptar në Fakultetin e Muzikës në Universitetin e Arteve në Tiranë.

Më 1994 mbron disertacionin për gradën e Doktorit të Shkencave Etnomuzikore me temë “Aspekte historike në evolucionin e muzikës popullore instrumentale të Shqipërisë së Jugut”. Në vitin 1994-1995 kryen specializimin pasuniversitar për kompozicion në Folkwang Hochschule në Essen të Gjermanisë nën drejtimin e Prof. Wolfgang Hufschmidt-it dhe, më 1996, bën studime të postdoktoranturës pranë Universitetit të Athinës. Në vitin 2000 fiton titullin e Mjeshtrit të Kerkimeve, barazvlerës i Profesorit të Asociuar.

Është autor i këtyre librave: “Muzika dhe Letërsia”, Onufri (1997); “Sazet, muzika me saze e Shqipërisë së Jugut” + C.D, Teknotrade (1998); “Folklori muzikor-polifonia shqiptare” vëllimi I, Sh.B.L.U. (1999); “Folklori muzikor-strukturë dhe analizë”, Sh.B.L.U. (2000); si dhe i shumë artikujve në shtypin periodik dhe atë artistiko-shkencor.

Ka marrë pjesë në kongrese, simpoziume dhe veprimtari të tjera mbi muzikën në vende të ndryshme si në Hollandë, Francë, Itali, Austri, Greqi, etj.

Krijimtaria e tij muzikore përfshin atë simfonike, muzikën e dhomës dhe për instrumente solo, të performuara edhe në vende të tjera veç Shqipërisë, në Itali, Gjermani, Austri, Bullgari, Greqi e të tjera.

Ka fituar mjaft çmime, përfshirë atë të Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve për kompozitorin e ri më të mirë (1990), çmime në festivalet “Ditët e Muzikës së Re Shqiptare” (1993,1994,1995,1997), në “Festivalin e Romancave Shqiptare” (1996, 1999), apo çmimin e Ministrisë së Kulturës Rinisë dhe Sporteve për baletin me një akt (1998).

Është anëtar i kryesisë së Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve (2000), anëtar i “Albautorit” (1992), bashkëthemelues i shoqërisë artistike “Elena Gjika” në Përmet (1990), bashkëthemelues i shoqatës së “Muzikës së re” (1993), themelues i seksionit shqiptar të shoqatës bibliografike botërore Literatura e Abstrakteve Muzikore RILM me qendër në Nju Jork (1995), bashkëthemelues dhe anëtar i kryesisë së seksionit shqiptar të Këshillit Ndërkombëtar të Organizatave të Festivaleve Folklorike CIOFF, president i Këshillit të Muzikës Shqiptare dhe si i tillë, anëtar i Këshillit Ndërkombëtar të Muzikës pranë UNESCO-s, anëtar i shoqatës gjermane për të drejtat autoriale të muzikës GEMA që prej 1997-ës, anëtar i SEM-it (1999) në Sh.B.A., Organizatës Ndërkombëtare për Artet Popullore IOV në Austri, Shoqatës për Etnomuzikologji SEM në Indiana të Shteteve të Bashkuara, si dhe për dy vjet, nga 1997-a në 1999 drejtor i Teatrit të Operas dhe Baletit në Tiranë.

Është anëtar dhe zëvendëskryetar i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë.

Edukimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2008[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Antar i Akademisë së Shkencave të Republikës së Shqipërisë
2004[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Profesor-Drejtues Kërkimesh me Vendimin Nr. 102, dt. 29.10. 2004 të Komisionit të Kualifikimit Shkencor pranë Këshillit të Ministrave. Dëshmia Nr. 595, rregjistri themeltar Nr. 5029.
2000[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Profesor i asociuar-Mjeshtër Kërkimesh  me Vendimin Nr. 32, dt. 29.02.2000, të Komisionit të Kualifikimit Shkencor, pranë Këshillit të Ministrave. Dëshmia Nr. 14, rregjistri themeltar Nr. 4498.
1996[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Kryej studime të postdoktoranturës në departamentin e muzikologjisë pranë Universitetit të Athinës.
1994-1995[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Kryej studimet pasuniversitare në kompozicion pranë Folkwang Hochschule në Essen-Gjermani, nën drejtimin e Prof. Wolfgang Hufschmidt.
1994[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Mbroj tezën e doktoraturës në etnomuzikologji me punimin me temë “Aspekte historike në evolucionin e muzikës popullore instrumentale të Shqipërisë së  Jugut”. Nr. regjistrit themeltar 3227.
1983-1995[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Diplomohem në degën e Kompozicionit në Institutin e Lartë të Arteve nën drejtimin e Prof. Kozma Lara. Diploma me nr. 2038.
1982-1983[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Mësime kompozicioni nën drejtimin e Prof. Çesk Zadeja.
1978-1982[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Studioj për violinë në shkollën e mesme artistike “Tefta Tashko Koço”, në Korçë.

Kompozimet muzikore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

OPERA:


2018:               “Gjergj Kastrioti Skënderbeu, kryezot i Arbërit”, për solistё, kor SATB dhe orkestër simfonike.


                       -Uvertura me perkusion

-Introit: Requiem aeternam, pёr kor dhe orkestёr harqesh

                       -“Endra e Shёn Gjergjit”, arie pёr solist bariton dhe orkestёr

                       -“Kyrie Eleison” pёr solist soprano, kor dhe orkestёr

                       -“Malli pёr atdhe”, arie pёr solist bariton dhe orkestёr

                       -“Sanctus” pёr kor dhe orkestёr

                       -“Lirinё nuk jua solla unё”, arie pёr solist tenor dhe orkestёr

                       -“Gloria” pёr solistё SATB, kor dhe orkestёr

                       -“O burrani mbi ta”, arie pёr solit tenor, kor dhe orkestёr

                       -“Agnus Dei” dhe “Vajtimi i Lekё Dukagjinit pёr Gjergj Kastriotin--Skёnderbeun”, pёr solist, kor dhe orkestёr

-Finale-“Skёnderbeu kryezot”, me orkestёr simfonike.


2001-2004:      “EUMENIDES”, per solist, kor, recitues, valltare dhe orkestër

ISWC: T-802.866.848-7 GEMA work no.: 10497234-001


                       -“Prologue-Uvertura” pёr orkestёr

                       -“Aria e Pithisё”, pёr soliste soprano dhe orkestёr

                       -Interlud, pёr orkestёr

                       -“Aria e Apollonit” pёr solist baritone dhe orkestёr

                       -“Dueti i Orestit me Apollonit”, duet me orkestёr

-“Aria e Klitemnestrёs”, pёr dy soliste: soprano, alto, kori i Eumenideve dhe orkestёr

                       -“Hakmarrja”, korifeja dhe kori i Eumenideve” dhe orchestra

-“Aria e Apollonit” pёr solit baritone dhe kori i priftёrinjve tё Delfit dhe orkestёr

                       -“Aria e Orestit”, pёr solit tenor dhe orkestёr

                       -“Ndjekja”, Korifeja dhe kori i Eumenideve dhe orkestёr

                       -“Dueti i Orestit dhe Korifesё” dhe orchestra

-“Vallja dhe Himni i Eumenideve”, pёr balet, korin e Eumenideve dhe orkestёr

                       -“Aria e Athinasё”, pёr soliste mezzo soprano dhe orkestёr

                       -“Athinaja, Korifeja dhe kori i Eumenideve”, dhe orkhestra

                       -“Athinaja, Oresti dhe kori i Eumenideve” dhe orkestra

                       -“Korifeja dhe Eumenidet” dhe orchestra

                       -“Finale, Aeropag”


Veprat për Orkestër:

2017:               “EP”

ISWC: T-803.819.592-6 GEMA work no.: 19276246-001


2015:               “Iso-polyphony multiverse”.

ISWC: T-803.620.598-9 GEMA work no.: 16407538-001

2000:               “Suita” me tema popullore greke, I,II.

ISWC: T-803.620.608-4 GEMA work no.: 16407574-001

1999:               “A Psalmodie bono”, për orkestër harqesh.

ISWC: T-803.561.829-3 GEMA work no.: 16034668-001

1996:               “Trias” për flaut dhe orkestër simfonike.

                       ISWC: T-801.413.071-4 GEMA work no.: 4527226-001

1996:               “Genotip” për orkestër të madhe.

                       ISWC: T-801.413.054-3 GEMA work no.: 4527230-001

1991:               “Rend, rend or Marathonomak”.

ISWC: T-801.413.069-0 GEMA work no.: 4527227-001


1990:               “Koncert”.

ISWC: T-803.620.617-5 GEMA work no.: 16407606-001


1989:               “Kontrast”, variacion simfonik.

ISWC: T-803.561.833-9 GEMA work no.: 16034696-001

1987:               “Poemë simfonike”.

                       ISWC: T-801.413.051-0 GEMA work no.: 4527231-001

1986:               “Suitë” me 4 kohë.

                       ISWC: T-801.413.047-4 GEMA work no.: 4527233-001Muzikë dhome:

2000:               “Dikotomi” për kuintet fryme. (Fl, Ob, Cl in b, Horn, Fagot).

ISWC: T-803.561.831-7 GEMA work no.: 16034685-001

1997:               “Ep-event” për violinë, violë dhe v.cello.

                       ISWC: T-801.412.969-3 GEMA work no.: 4527251-001

1997:               “Shatra-Patra” për 3 daulle.

ISWC: T-803.620.620-0 GEMA work no.: 16407615-001

1995:               “W” in memoriam, për Cl, Violinë, V.Cello, Piano dhe Drum I,II,III.

ISWC: T-801.412.967-1 GEMA work no.: 4527252-001

1995:               “DdA”, kuartet harqesh.

                       ISWC: T-801.412.961-5 GEMA work no.: 4527254-001

1994:               “Avaz II” për 3 Viola, 5 Violina, 2 Fl, Cl, Drum I,II.

           ISWC: T-801.412.964-8 GEMA work no.: 4527253-001


1994:               “Avaz” për kuartet fagotësh.

                       ISWC: T-801.412.947-7 GEMA work no.: 4527258-001

1993:               “Pheromones” për Fl, Cl, V.cello dhe Piano.

                       ISWC: T-801.413.075-8 GEMA work no.: 4527224-001

1993:               “Epitaf dhe Britmë”, për kuartet harqesh, Fl, Cl, Fagot dhe Piano.

ISWC: T-803.612.256-3 GEMA work no.: 16372520-001


1992:               “Metamorfozë” për 24 instrumentistë harqesh.

ISWC: T-801.413.044-1 GEMA work no.: 4527234-00

1991:               “Pesë skica” për kuartet harqesh.

1988:               “Rondo” për orkestër harqesh.

ISWC: T-803.612.254-1 GEMA work no.: 16372518-001


Piano:

2020:               “Arbёreshe”, temё me variacione

2018:               “Agoj 2”, album pianistik

2016:               “Amen”

ISWC: T-803.656.943-5 GEMA work no.: 16673765-001

2016:              “Bach-Pentatonic”

2015:               “Strumbullari”

ISWC: T-803.620.622-2 GEMA work no.: 16407625-001

2012:               “Tetë variacione mbi një temë popullore beratase”

ISWC: T-803.561.828-2 GEMA work no.: 16034664-001

2012:              “Red and Black Flag”-prelude

2010:               “AGOJ”, album pianistik për fëmijë

                       ISWC: T-802.866.853-4 GEMA work no.: 11504758-001

1997:               “R.I.P”-Rest in Peace

ISWC: T-801.412.951-3 GEMA work no.: 4527256-001

1994:               “88”.

ISWC: T-803.620.625-5 GEMA work no.: 16407642-001


1993:               “Age of Cage”.

ISWC: T-801.412.958-0 GEMA work no.: 4527255-001

1992:               “Portret simbolik dhe vdekja e tij”.

1988:               “Rondo”.

ISWC: T-801.412.911-5 GEMA work no.: 4527262-001


Violinë solo:

2015:               “Alla shqiptarçe”

ISWC: T-803.561.827-1 GEMA work no.: 16034662-001

Violinë dhe Piano:

1990:               Suitë me 6 kohë.

ISWC: T-801.413.047-4 GEMA work no.: 4527233-001

1988:               Sonatë me 3 kohë.

ISWC: T-803.620.624-4 GEMA work no.: 16407631-001


V.Cello solo:

1999:               “Hoax”

ISWC: T-803.561.832-8 GEMA work no.: 11477166-001

Flaut solo:

2016:               “Suita pastorale”, me tre kohë

Klarinetë solo:

2016:               “Suita pastorale”, me tre kohë


Klarinetë dhe piano:

1990:               Skerco”

ISWC: T-801.413.038-3 GEMA work no.: 4527236-001


Zëra Solo:

2017:               Diliencia De Carmona”, për SATB, poezia në spanjisht Fernando Villalon

1995:               “Iso-Gjëma”, për 16 zëra vajzash.

Zë dhe Piano:

2017:               “Janinulla”, për soprano dhe piano.

ISWC: T-803.830.180-4 GEMA work no.: 19414884-001

2016:               “Asaman”, për soprano/tenor dhe piano. Poezia popullore.

ISWC: T-803.710.659-6 GEMA work no.: 17982006-001

2001:               “Lundërtarët e vjetër”, për sop dhe piano. Poezia Arian Leka.

ISWC: T-803.839.978-0 GEMA work no.: 19512891-001


2000:               “Përjetësia”, për bariton dhe piano. Poezia nga Lasgush Poradeci.

2000:               “Ç’u mbush mali me dëborë” për korr vajzash dhe piano. Poezia nga L. Poradeci.

1999:               “Erë e borzilokut” për soprano, v.ni, v.c dhe piano. Poezia popullore.

ISWC: T-803.839.998-4 GEMA work no.: 19512912-001

1998:               “Këngëzë” për soprano dhe piano. Poezia popullore

ISWC: T-803.840.001-1 GEMA work no.: 19512933-001

1996:               “Sarajevaljum” për bariton dhe piano. Poezia Ervin Hatibi.

1994:               “Bizantine”, për bas dhe piano.

1989:               “Kosova”, për bas dhe piano. Poezia Ali Podrimja

1987:               “Këngët e Jutbinës”. Cikël romancash për bariton, tenor dhe piano. Poezitë popullore

Muzikë filmi:

1999:               “Lotët e Kosovës”, film dokumentar me regji të Kujtim Çashkut dhe skenar të Vath Koreshit.

1999:               “Lojë botash”, film dokumentar me regji të Pluton Vasit dhe skenar të Fatos Baxhakut.

Këngë të muzikës së lehtë:

2016:               “Dhimbja e gëzimit”, me poezi të Florion Zykës. Festival i 55 - RTSH-së.  

2014:               “Himn jetës”, me poezi të Fatos Arapit. Festivali i 53 i RTSH-së.

ISWC: T-803.876.175-1 GEMA work no.: 19860767-001

1989 :              «As më ngre shaminë”, kompleksi i djemve Përmet. Regjistruar nga RTSH.

1988:               “Dallëndyshe e parë”, me poezi të Fatos Arapit. Anketa muzikore e Radio-Tiranës.


-Veprat muzikore në CD:

2007:               “Eumenides”, opera, publikuar në Angli.

1998:               Tek C.D-“Sazet…”, vepra “Epitaf dhe britmë” për ansambël, nr. 22.

                       Publikuar nga TEKNOTRADE. Tiranë 1998.

1997:               Tek C.D-“Memus disco 2”, vepra “Trias” për flaut dhe orkestër, nr.4,

                       CD/2. Publikuar nga Regione Siciliana, Itali.

Librat e botuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2019:               “Kadare dhe muzika”, studim, SHB Mediaprint;

2019:               “Romanca vokale” pёr soprano, tenor, baritone dhe piano.

2018:               “Iso-polyphony multiverse”, partitura për orkestër simfonike. Botim i Akademisë së Shkencave.

2017:               “EP”, partitura për orkestër simfonike. Botim i Akademisë së Shkencave.

2017:               “Sazet e Selimit & Hafizesë dhe Ajdin Leskovikut”, + CD, SHB Mediaprint;

2015:               “Fjalor i muzikës klasike dhe popullore”, me bashkautor, Akademia e Shkencave;

2015:               “Odysseus and Sirenes”, SHB Mediaprint;

2014:               “Këngët partizane, trashëgimia shpirtërore e Luftës Antifashiste Na cional-Çlirimtare”, Akademia e Shkencave;

2013:               “Himni Kombëtar”, monografi, SHB Mediaprint;

2013:               Muza e parë”, me bashkautor, SHB, ALBAS;

2012:               “100 këngë, himne dhe marshe patriotike shqiptare”, SHB Mediaprint

2011:               “Pse qanë kuajt e Akilit”, SHB Mediaprint;

2010:               “Sprovë për një fjalës të muzikës popullore homofonike të Shqipërisë së Veriut”, Akademia e Shkencave e Shqipërisë;

2010:               “AGOJ”, album pianistik, SHB, Mediaprint;

2008:               “Usta Laver Bariu”+CD, Uegen;

2007:                 “Enciklopedia e iso-polifonisë popullore shqiptare”, shqip-anglisht dhe CD, Uegen;

2007:               “Folklori muzikor, iso-polifonia dhe monodia”, Uegen;

2005:               “Odiseja dhe sirenat, grishje drejt viseve iso-polifonike të Epirit”, Uegen;

2004:               CLUSTER”, muzikologji & kompozicion,  Uegen

2004:               “The Albanian Intangible Heritage in CD”, Unesco;

2003:               “Himni Kombetar”, UEGEN;

2002:               “Folklori muzikor-monodia shqiptare”, SHBLU;

2001:               “Enciklopedia e muzikës popullore shqiptare”, ILAR;

2000:               “Folklori muzikor-strukturë dhe analizë”-Vol. II, SHBLU;

1999:              Folklori Muzikor-Polifonia shqiptare”-Vol. I. SHBLU;

1998:              Sazet, muzika me saze e Shqipërisë së Jugut” +C.D- Teknotrade;

1997:              Muzika dhe Letërsia”-ONUFRI;

Tekste shkollore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2015:               “Edukimi muzikor-7”, për shkollën 9-vjeçare, Mediaprint”,
2014:               “Edukimi muzikor-6”, për shkollën 9-vjeçare, Mediaprint”,
2010:               “Historia e Artit-XI”, libri i nxënësit, me bashkautorë, për gjimnazin, SHB “Mediaprint”,
2010:               “Trashëgimia kulturore europiane-XI”, libri i nxënësit, me bashkautor, për gjimnazin, SHB “Mediaprint”,
2009:               “Trashëgimia jonë kulturore-10”, për nxënësit e gjimnazit,  “Mediaprint”;
2009:               “Trashëgimia jonë kulturore”, në ndihmë te mësuesit të gjimnazit, me bashkautor, IKT;

Çmime dhe vlerësime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2018:                           Fitues i ҫmimit muzikor mbarëkombëtar të organizuar nga Ministria e Kulturës, me operan solemne “Skënderbeu, kryezot i Arbërit”.
2017:                           “Mjeshtër i madh” me dekretin nr. 10228, datë 27. 04. 2017 të Presidentit të Republikës së Shqipërisë.
2015:                           “Qytetar nderi” i qytetit-muze të Gjirokastrës, dhënë nga Këshilli Bashkiak i qytetit.
2013:                           “Qytetar nderi” i qytetit të Përmetit, dhënë nga Këshilli Bashkiak i qytetit.
2011:                           Honorary Fellow of the National Academy of Music”, Neapolis, Greece
2010:                           “Mirënjohje e qytetit të Vlorës”, dhënë nga Bashkia Vlorë
2003:                           “Nderi i qarkut të Gjirokastrës”, dhënë nga Këshilli i Qarkut, Gjirokastër;
2003:                           Fitues i çmimit MUZA të MKRS, për veprën më të mirë studimore në fushën  e muzikës, të botuar në vitin 2002.
2002:                           Fitues i çmimit MUZA të MKRS, për veprën më të mirë skenike, për vitin 2001.
2001:                           Fitues i çmimit të parë në konkursin ndërkombëtar të kompozimit “Dimitri Mitropoulos”, Athinë Nëndor 2001 me veprën “EUMENIDES”
1999:                           Fitues i çmimit të tretë në festivalin e VI të “Romanca Shqiptare”-1999 me romancën “Erë e borzilokut”, poezia popullore.
1998:                           Fitues i konkursit për baletin me një akt të shpallur nga Ministria e Kulturës, me baletin “Stinët” me subjekt të Naim Frashërit”.
1998:                           Fitues i çmimit të parë në konkursin ndërkombëtar “Il mondo in musica”, Fivizzano-Itali me veprën për orkestër harqesh “Rondo”.
1997:                           Çmimin e G.M.E.M (Grupi i Muzikës Eksperimentale Marsejë) përveprën “Shatra-patra” të interpretuar në konkursin ndërkombëtar “Ton de Leeuw”, në “Ditët e Muzikës së Re 1997”.
1996:                           Çmimi i parë për pjesën vokale “Sarajevalium”, në festivalin e tretë të “Romancës Shqiptare”-Tiranë.
1995:                           Çmimi i parë për kuartetin e harqeve “DdA” në festivalin “Ditët e Muzikës së Re Shqiptare”-Tiranë.
1994:                           Çmimi i dytë për “Pheromones” në festivalin “Ditët e Muzikës së Re Shqiptare”-Tiranë.
1993:                           Çmimi i tretë për “Epitaf dhe Britmë”, në festivalin “Ditët e Muzikës së Re Shqiptare”-Tiranë.
1990:                           Çmimin e Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë për kompozitorin e ri më të mirë. Dhënë në “Konferencën Kombëtare të  Talenteve të Reja”-Korçë.

Eksperienca në mësimdhënie dhe në drejtimin artistik dhe shkencor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

maj 2019:                    Zëvendës Kryetar i Akademisë së Shkencave, i zgjedhur me vendim të Asamblesë së ASH-së.

mars 2019:                  Nismëtar dhe ekspert i dosjes për kandidimin e Festivalit Folklorik Kombëtar të Gjirokastrës në regjistrin e “Praktikave më të mira të mbrojtjes së trashëgimisë kulturore shpirtërore”-UNESCO, së bashku me ODEA, Akademia e Artit dhe Trashëgimisë.

shkurt 2018                Anëtar i Bordit në Institutin e Studimeve të Krimeve dhe të Pasojave të Komunizmit, zgjedhur nga Kuvendi i Shqipërisë me vendimin 27/2018

dhjetor 2017:              Themelues i ODEA-s, Akademia e Artit dhe Trashëgimisë. Regjistruar në Gjykatë me vendimin Nr. 1217,  dt. 15.12.2017.

Shtator 2017- Tetor 2019:                 Kryetar në detyrë i Akademisë së Shkencave.

2015:                           Anëtar i Komisionit Shtetëror të Pullës Postare.

2014:                           Sekretar shkencor në Akademinë e Shkencave të Republikës së Shqipërisë.

2010-deri më tani:      Anëtar i Komitetit Kombëtar të Trashëgimisë Kulturore Shpirtërore-KKTKSH pranë MTKRS-së.

2005-2018                   Anëtar i Këshillit të Lartë të Arkivave të Republikës së Shqipërisë

2013:                           Drejtor i Përgjithshëm i Qendrës së Kulturës, Medias dhe Botimeve të Mbrojtjes-QKMBM, pranë Ministrisë së Mbrojtjes.

2012:                           Drejtor i Drejtorisë së Aktiviteteve dhe Marrëdhënieve me Publikun në Qendrën e Kulturës, Medias dhe Botimeve të Mbrojtjes-QKMBM, pranë Ministrisë së Mbrojtjes.

2001-2008:                  Drejtor i Drejtorisë së Trashëgimisë Kulturore, në Ministrinë e Kulturës Rinisë dhe Sporteve.

2002-2007:                  Sekretar i Bordit të Parkut Kombëtar të Butrintit, “World Heritage List”, UNESCO, MTKRS

2005:                           Ekspert i përgatitjes së dosjes së Iso-polifonisë popullore shqiptare, shpallur nga Unesco si “Kryevepër e trashëgimisë gojore të njerëzimit”, 25 Nëndor 2005.

2002-2003:                  Kryetar i grupit të punës për hartimin e ligjit “Për simbolet kombëtare” dhe i ligjit “Për trashëgiminë kulturore”.

2003-2007:                  Anëtar i këshillit shkencor të Institutit të Kulturës Popullore pranë Akademisë së Shkencave, zgjedhur me Vendim të Kryesisë së Akademisë së Shkencave.

2002-2004:                  Drejtues i kolanës zyrtare të MKRS-së,  “Trashëgimia shpirtërore në CD”; hartues dhe drejtues i botimeve të MKRS: “Trashëgimia kulturore”, akte ligjore dhe nënligjore; Festivali Folklorik Kombëtar, Gjirokastër, akte ligjore dhe nënligjore.

1997-1999:                  Drejtor i Teatrit të Operas dhe Baletit-TOB dhe Ansamblit Kombëtar të Këngëve dhe Valleve Popullore-AKVP, Tiranë.

1991-deri më tani:      Profesor në Fakultetin e Muzikës, Akademia e Arteve-Tiranë, në lëndët e Kompozicionit dhe Folklorit Muzikor Shqiptar. Udhëheqës shkencor i diplomave universitare të kompozicionit të Kristi Popës-1997, Ilirjan Mihalit-1998, Klodian Qafokut-2003, Eduard Nurkës-2003, Edi Balilit, Skënder Gjylës-2003; Diplomave universitare në etnomuzikologji; Udhëheqës shkencor i mikrotezave të SHPU-së pranë Akademisë së Arteve të Edi Nurkës, Klodian Qafokut, Kozma Mihalit, Albin Sadikut, Armand Zaçeliçit; Udhëheqës shkencor i Doktoratave pranë QSA-së të Klodian Qafokut, Armand Zaçeliçit etj..

1988-1991:                  Drejtues artistik në pallatin e kulturës “Naim Frashëri” të  qytetit të Përmetit.

Veprimtari të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2009-2010:                  Konsulent në fushën e trashëgimisë shpirtërore dhe diversitetit kulturor pranë UNDP-UNESCO, në Tiranë.

2009-deri më tani:     Drejtor artistik i “Aulona international folk festival”, Vlorë, Maj

2009:                           Kryetar i Jurisë së Festivalit Foklorik Kombëtar të Gjirokastrës, 24-29 Shtator, 2009

2005:                           Kryetar i Jurisë së “Festivalit Kombëtar të Veglave Popullore”, Gjirokastër, Maj, 2005.

2003:                           Antar i grupit të punës për hartimin e “Strategjisë kombëtare të komunitetit rom”,  në Shqipëri

2002:                     Kryetar i Jurisë së “Takimit II të iso-polifonisë”, Gjirokastër, 2002

2001-2006:                  Antar i bordit të Art-Kulturës pranë fondacionit SOROS, Tiranë.

1999-deri më tani:      Bashkëpunëtor i PAYE-Angli.

1999:                           Antar i IOF (Organizata ndërkombëtare e artit folklorik), Austri.

1998:                           Antar i SEM (Shoqata e etnomuzikologëve), Universiteti i Indianës USA, nr. antarësimi 90-1096.

1997-deri më tani:     Antar i GEMA-Gjermani.

1997:                           Iniciator dhe bashkëthemelues i konkursit ndërkombëtar të muzikës së re “Ton de Leeuw”-Tiranë.

1996:                           Bashkëthemelues dhe anëtar i kryesisë së seksionit shqiptar të C.I.O.F.F-it. (Komiteti ndërkombëtar i organizimit të festivaleve folklorike)

1995:                           Iniciator dhe themelues i seksionit shqiptar të “The Rilm Abstract Literature of Music”, New York.

1995-2000:                  Sekretar i seksionit të muzikës në Lidhjen e Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë-LSHA

1995-deri më tani:      President i Këshillit të Muzikës Shqiptare, anëtar i Këshillit Ndërkombëtar të Muzikës-UNESCO, Paris.

1993:                           Iniciator dhe bashkëthemelues i shoqatës së “Muzikës së Re Shqiptare”, antare e “Konferencës Evropiane të Promotorëve të Muzikës së Re”.

Pjesëmarrës në festivale, konferenca, simpoziume dhe workshop-e[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2018:               Leksion mbi “Polifoninë me iso”,  Urania Hause, Ohrid, FYROM.

2016:               Leksion mbi “Iso-polifoninë me saze”, Qendra Zosimea, Janinë, Greqi.

2003:               Pjesmarrës në seminarin “Vlerësimi i arritjeve vjetore individuale të nëpunësve civilë”, organizuar nga Instituti i Trajnimit të Administratës Publike, Tiranë 17-19 Nëntor 2003. Vërtetuar me Nr. Certifikate HRM1-04/03/003.

2002:               Pjesmarrës ne kongresin “Diversiteti kulturor dhe lufta kunder racizmit

                       dhe ksenofobise”, Athinë, Greqi.

2001:               Pjesmarrës dhe finalist në konkursin ndër kombëtar të kompozicionit

                       “Dimitri Mitropoulos”, Athinë 2001.

1999:               Lektor në takimin e parë ndërkombëtar “Mbi polifoninë popullore”,

                       Delvinaq-Greqi, 6-9 Gusht 1999.

1999:               Pjesmarrës me vepër në “Musica Nova”, Sofie-Bullgari 1999.

1998:               Pjesmarrës në konferencën europiane të “Promotorëve të Muzikës së Re”,

                       Schwaz/Tirol, Austri, 29-31 Gusht 1998.

1998:               Pjesmarrës në “Reydale Festival 1998”, Korrik, Angli.

1998:               Pjesmarrës në Sympoziumin “Music analysis and cognotive research on

                       music tradition”. Romë-Itali, 28-30 Maj 1998.

1997:               Pjesmarrës në Konferencën e katërt mesdhetare të muzikës. Palermo-Itali.

1995:               Lektor në “Interbalkanian Congrees of Music”. Selanik-Greqi.

1992,1994:      Pjesmarrës në “International Composers Workshop”, Amsterdam-Sofie.

                       Leksione kompozimi nën udhëheqjen e Ton de Leeuw, Joji Youasa dhe

                       Boris Christof.

1992:               Lektor në “First Balkanian Congress of Music”, Delfi-Greqi etj.

Aktivitet tjetër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2000-2001:                  Drejtor artistik i   “Maratonës së këngës popullore” në TV KLAN;

1999:                           Autor dhe formulues i muzikës së filmit dokumentar “Lotët e Kosovës” me regji të Kujtim Çashkut; autor dhe formulues i muzikës i filmit dokumentar “Lojbotash” me regji të Pluton Vasit.

1998:                           Recezent i librit të Prof. Dr. Ramazan H. Bogdani “Koreografi & art i kultivuar”; konsulent shkencor i librit “Muzika në Shqipëri”-bibliografi e artikujve muzikorë në periodikun shqip, e autoreve Katerina Goshi dhe Lili Daja; konsulent shkencor i librit “Për të kujtuar një kohë” (45 vjet TOB), e autorit Riza Hajro.

1997-deri më tani:     Konsulent artistik i filmave dokumentarë të prodhuara; nga R.T.V. Shqiptar, me objekt traditat muzikore popullore;

1996-deri më tani:     Bashkëpunëtor i jashtëm i R.T.V Shqiptar për programet muzikore;

1995-2000:                  Anëtar i kolegjumit të “Revistes Letrare”, organ i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë;

1994,1995:                  Bashkëpunëtor i “Callaway International Resource Centre for music Education” (CIRCME), Australia;

1993-2005:                  Gazetar i faqes muzikore në gazetën “Drita”, organ i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë;

1991-deri më tani:      Autor i shumë shkrimeve dhe studimeve mbi muzikën në shtypin periodik shqiptar.

Linke[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]