Vasill Kutinçev

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vasill Kutinçev

Vasill Ivanov Kutinçev (lindi më 25 shkurt 1859 në Rusçuk, vdiq 30 Mars 1941) ishte oficer bullgar . Ai e filloi karrierën e tij ushtarake në 1879 pasi u diplomua në Shkollën Ushtarake në Sofje . Më 13 shtator 1885 u bë komandant i batalionit të 1-të të regjimentit të 5-të të këmbësorisë "Dunav".

Mori pjesë në Luftën Serbo-Bullgare të të njëjtit vit dhe më 8 nëntor u gradua Komandant i Regjimentit të 5-të. Kapiteni Kutinçev luftoi në Betejën e Sllivnica, Dragoman, Carevbrod dhe Pirot.

Pas luftës ai shërbeu si komandant i regjioneve të ndryshme të këmbësorisë dhe u gradua si Gjeneral Kryesor në 1904. Katër vjet më vonë Kutinçev u emërua komandant i Rajonit të Parë të Ushtrisë që përfshinte pjesët perëndimore të Bullgarisë .

Më 2 gusht 1912 Car Ferdinand për nder të 25-vjetorit të mbërritjes së tij në Bullgari promovoi gjashtë gjeneralë të mëdhenj . Një nga ata gjeneralët ishte Kutinçev. Kjo është hera e parë në historinë e Mbretërisë Bullgare kur grada të tilla të larta iu dhanë oficerëve të Ushtrisë Aktive. Deri atëherë u është dhënë vetëm oficerëve të rezervës.

Me shpërthimin e Luftës së Parë Ballkanike, Gjenerali Kutinçev u bë komandant i Ushtrisë së Parë që mori pjesë në betejat e rëndësishme të Kirk Kilisse, Lule Burgas dhe Chataldzja.

Pas përfundimit të asaj lufte e gjithë ushtria duhej të transferohej në Bullgarinë Veriperëndimore ku gjatë LuftësDytë Ballkanike ajo bëri shërbim kundër serbëve. Ndërkohë, më 16 korrik 1913 Kutinçev mori komandën e Ushtrisë së Dytë.

Gjatë Luftës së Parë Botërore ai ishte gjeneral në Shtabin e Përgjithshëm të Ushtrisë Aktive dhe komandant i Rajonit të Ushtrisë së krijuar rishtas në Morava. Në një akt të fundit të njohjes së shërbimit të tij në tetor 1918, Vasill Kutinçev mori gradën Gjeneral I Këmbësorisë i cili ishte grada më e lartë ushtarake në Ushtrinë Bullgare. Kutinchev vdiq në Sofje në 1941.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]