Jump to content

Vegjetarianizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Përshkrimi Dietë e derivuar nga bimët, me ose pa vezë dhe bulmet

Vegjetarianizmi është praktika e abstenimit nga konsumi i mishit ( mishi i kuq, shpendët, ushqimet e detit, insektet dhe mishi i çdo kafshe tjetër). Mund të përfshijë gjithashtu abstenimin nga ngrënia e të gjitha nënprodukteve të therjes së kafshëve . [1] [2]

Vegjetarianizmi mund të përqafohet për arsye të ndryshme. Shumë njerëz kundërshtojnë të ngrënit e mishit nga respekti për jetën e ndjeshme të kafshëve. Motivime të tilla etike janë kodifikuar në bazë të besimeve të ndryshme fetare si dhe në mbrojtjen e të drejtave të kafshëve. Motivime të tjera për vegjetarianizëm janë të lidhura me shëndetin, politik, mjedisor, kulturor, estetik, ekonomik, të lidhur me shijet ose që lidhen me preferenca të tjera personale .

Ka shumë lloje të dietës vegjetariane: një dietë vegjetariane vezo-qumësht (ovo-lakto) përfshin vezë dhe produkte qumështi, një dietë vezë (ovo) -vegjetariane përfshin vezë, por jo produkte qumështi dhe një dietë qumësht (lakto)-vegjetariane përfshin produkte qumështi, por jo vezë . Si më e rrepta e dietave vegjetariane, një dietë vegane përjashton të gjitha produktet shtazore dhe mund të shoqërohet me abstenim nga përdorimi i produkteve me origjinë shtazore, si këpucët prej lëkure.

Dietat vegjetariane paraqesin disa vështirësi. Për vitaminën B 12, në varësi të pranisë ose mungesës së vezëve dhe produkteve të qumështit në dietë ose burimeve të tjera të besueshme B12, vegjetarianët mund të kenë mungesë ushqyese . [3] Ushqimet e paketuara dhe të përpunuara mund të përmbajnë sasi të vogla të përbërësve shtazorë. [2] [4] Ndërsa disa vegjetarianë shqyrtojnë me kujdes etiketat e produkteve për përbërës të tillë, të tjerë nuk e kundërshtojnë konsumimin e tyre ose nuk janë në dijeni të pranisë së tyre. [2] [5] [6]

Parshwanatha themeloi vegjetarianizmin xhain në shekullin e 9-të pes
  1. ^ "What is a vegetarian?". Vegetarian Society. Arkivuar nga origjinali më 18 mars 2018. Marrë më 18 mars 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b c "Why Avoid Hidden Animal Ingredients?". North American Vegetarian Society. Arkivuar nga origjinali më 18 mars 2018. Marrë më 18 mars 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "The vegetarian diet". nhs.uk (në anglisht). 2022-02-23. Arkivuar nga origjinali më 15 gusht 2022. Marrë më 2023-04-02.
  4. ^ "Fact Sheets: Things to look out for if you are a vegetarian/vegan". Vegetarian Society. shtator 2015. Arkivuar nga origjinali më 18 mars 2018. Marrë më 18 mars 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Keevican, Michael (5 nëntor 2003). "What's in Your Cheese?". Vegetarian Resource Group. Arkivuar nga origjinali më 18 mars 2018. Marrë më 18 mars 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "FAQ: Food Ingredients". Vegetarian Resource Group. Arkivuar nga origjinali më 4 nëntor 2013. Marrë më 18 mars 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)