Veli Korça

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Veli Korça ka lindur në vitin 1867, në një familje të njohur të qytetit të Korçës, e spikatur për ndjenjat patriotike. Mësimet e para i mori në vendlindje, pasi përfundoi Ruzhdien në Korçë, shkollën e mesme e përfundoi në Manastir, ku pati aftësinë të mësonte disa gjuhë. Ka qënë gjithnjë një student i shkëlqyer. Më pas i ati e dërgoi për studime në Stamboll, atje përfundoi studimet në fakultetin e drejtësisë. Duke qenë bashkëstudent më Shahin Kolonjën, u miqësua shpejt me të, (Shahini ishte dy klasë më lart se Korça), por ai e njohu me vëllezërit Frashëri dhe me patriotë të tjerë. Pikërisht në këto kohë, Veli Korça bëhet një nga anëtarët më të njohur të shoqërisë së Stambollit dhe spikat për ndjenjat e tij patriotike Veli Korça i përfundoi studimet në vitin 1893, deri në vitin 1905 punoi si gjykatës në Konjë të Turqisë. Pas këtij viti erdhi si gjykatës në rrethin e Gjirokastrës, ku atje punoi për dy vjet me radhë. Në vitin 1907 u kthye me të njëjtën detyrë në vendlindjen e tij në Korçë, ndërsa një vit më pas, në vitin 1908, para shpalljes së Hyrjetit, iu bashkua çetës së Haki Mborjes, ku tashmë spikat edhe për trimërinë e tij. Edhe pas shpalljes së Kushtetutës, Veli Korça vazhdon të jetë pjesëtar i Shoqërisë Patriotike të Korçës. Veç sa më sipër, ai bënte pjesë edhe në Pleqësinë e Shoqërisë Patriotike, “Dituria shqip” etj, por duhet theksuar fakti se Veli Korça që kur ishte student dhe në vijim, ëndërronte për një Shqipëri të pavarur dhe bëri shumë për këtë ëndërr të tij. Jo rastësisht ai gjendet në Kuvendin Kombëtar të Pavarësisë si firmëtar i Aktit të Pavarësisë. Të gjitha përpjekjet e tij bënë që në tetor të vitit 1912 të shkojë në Vlorë, ndërsa në nëntor ai është pjesëmarrës në Kuvendin Kombëtar për Shpalljen e Pavarësisë. Në atë fletë të bardhë, të shkruar nga Luigj Gurakuqi, në shqip dhe turqisht, vunë emrat e tyre 7 delegatët e Korçës, midis tyre edhe Veli Korça, firmëtar dinjitoz i këtij rrethi. Madje fill pas firmosjes së këtij dokumenti, Veli Korça i shkroi letër një kushëririt të tij, ku mes të tjerash e uronte: “Ta gëzojmë Shqipërinë e lirë!”. Që nga Qeveria e Vlorës, Veli Korça së bashku me Thanas Floqin u caktuan për të shkruar në gjuhën amtare legjislacionin e duhur juridik. Në vitin 1914, Veli Korça u kthye në Korçë, por po të kemi parasysh kohën, jeta e Veli Korçës u bë e vështirë për shkak të ndjekjeve dhe ai u detyrua të largohet nga vendlindja e tij. Sot mungojnë mjaft të dhëna për jetën e tij.