Jump to content

Velociraptori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kafka e Velociraptorit

VelociRaptor ( lat. Velox 'fast', Raptor ose "grabitës" [2] ) është një dinosaur teropod familja e Dromaeosauridae , i cili ka jetuar rreth 85 deri 76 milionë vjet më parë, në fund të periudhës Kretake . [3]

Aktualisht njihen dy lloje: lloji Velociraptor mongoliensis , kockat fosile të të cilave u gjetën në Mongoli dhe Mongolinë e Brendshme (Kinë), dhe specia Velociraptor osmolskae, e përshkruar në vitin 2008 dhe e njohur më parë vetëm nga materiali i kafkës nga Mongolia e Brendshme . Me mbi një duzinë skeletesh fosile të zbuluara, Velociraptori është një nga dromaeosauridët më të studiuar. Një fosil veçanërisht i njohur tregon Velociraptor me një Protoceratops ; të dy kafshët me sa duket vdiqën gjatë një beteje.

Me një gjatësi deri në dy metra, Velociraptor ishte një përfaqësues i mesëm i Dromaeosauridae. Ishte një mishngrënës me pendë që ecte në dy këmbë me një bisht të gjatë e të ngurtë dhe një kthetër të zmadhuar dukshëm, si drapër në gishtin e dytë të këmbës së pasme. Kjo "kthetër drapër" ndoshta është përdorur në gjueti. Një tipar dallues për dromaeosauridët e tjerë është goja e gjatë, e sheshtë dhe pak e lakuar.

Velociraptor u bë i njohur për publikun e gjerë në veçanti për shkak të lirisë së tij artistike si një grabitqar inteligjent dhe i frikshëm në serinë e filmit Jurassic Park .

Karakteristikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Velociraptor ishte një dromaeosaurid me madhësi të mesme me një gjatësi deri në 2.07 metra, një lartësi të ijëve prej 50 centimetra dhe një peshë të vlerësuar deri në 15 kilogramë.  Kafka ishte deri në 25 centimetra e gjatë dhe kishte një hollë në krahasim me Dromaeosauriden -in e tjerë, kokë e sheshtë dhe e gjatë: Gryka e diellit përbënte 60% të gjatësisë totale të kafkës nga, u pa nga lart, por vetëm një e treta e gjerësia e kafkës së pasme. Pjesa e përparme e nofullave ishte e lakuar pak lart, duke rezultuar në një majë konkave dhe një fund konveks. Sytë u drejtuan përpara, gjë që mundësoi shikim të mirë tre-dimensional . Fusha e tij e shikimit rreth hapësirës ishte rreth 55 gradë e gjerë dhe 10 gradë e lartë; këto janë vlera të krahasueshme me bufët .  Secila anë e nofullës ishte e mbuluar me 26 deri në 28 dhëmbë në distanca më të mëdha, të cilat ishin sharruar më fort në skajin e pasmë të prerjes sesa në pjesën e përparme - kjo mund të interpretohet si një përshtatje ndaj kapjes së gjah