Veshja e Ihramit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Djemtë të veshur me rroba ihrami gjatë Ditës së ArafatitHexhaz

Veshjet e ihramit përfshijnë veshjet e burrave dhe grave të veshura nga myslimanët gjatë kohës së Ihramit, gjatë njërit prej pelegrinazheve islame, Haxhilëkut ose Umres. Rrobat e meshkujve shpesh përbëhen nga dy çarçafë të bardhë të pafund (zakonisht material për peshqir) dhe janë universale në pamje.[1] Pjesa e sipërme (arabisht: رِدَاء ridāʾ) është e mbështjellë mbi bust, dhe pjesa e poshtme (إِزَار izār) është e siguruar me një rrip; plus një palë sandale. Veshjet e grave, megjithatë, ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme dhe pasqyrojnë ndikime rajonale si dhe fetare, por ato shpesh nuk veshin veshje të veçanta ose nuk mbulojnë fytyrat e tyre.[2]

Veshja e bardhë e ihramit synon t'i bëjë të gjithë të duken njësoj, për të nënkuptuar se para Zotit nuk ka dallim midis një princi dhe një të varfëri. Ihrami kontribuon gjithashtu në një ndjenjë uniteti që haxhinjtë kanë kur janë në qytetin e Mekës, se ata janë të gjithë vëllezër dhe motra të bashkuar për të adhuruar Allahun. Edhe pse është thjesht një veshje që duhet veshur gjatë haxhilëkut, ka shumë pikëpamje konkurruese për veshjen e duhur të ihramit. Për shembull, numri i saktë i ditëve që i kërkohet haxhiut për të veshur ihram ndryshon sipas llojit të pelegrinazhit që po kryen individi. Ihrami zakonisht vishet gjatë Dhulhixhxhes, muaji i fundit në kalendarin hixhri.

Ihrami është gjithashtu një gjendje në të cilën haxhiu ndodhet gjatë haxhit. Para se të hyjnë në Ihram, ata lahen, shkurtojnë thonjtë dhe flokët, bëjnë abdes dhe bëjnë një nijet formal për të kryer haxhin. Ndërsa ata janë në këtë gjendje, pelegrinët nuk lejohen të gjuajnë ose vrasin ndonjë gjallesë, të marrin pjesë në marrëdhënie seksuale, të presin flokët ose thonjtë, ose të grimosen ose parfumosen.[2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Cornell, Vincent J. (2007). Voices of Islam: Voices of tradition (në anglisht). Greenwood Publishing Group. fq. 29. ISBN 978-0-275-98733-6. Marrë më 26 gusht 2012.
  2. ^ a b Glassé, Cyril; Smith, Huston (1 shkurt 2003). The New Encyclopedia of Islam (në anglisht). Rowman Altamira. fq. 207. ISBN 978-0-7591-0190-6. Marrë më 26 gusht 2012.