Vetingu (rekrutimi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Vetingu është procesi i kryerjes së një kontrolli të historisë së dikujt përpara se t'i ofrohet punësim, t'i jepet një çmim ose të bëhet verifikimi i fakteve përpara se të merret ndonjë vendim. Përveç kësaj, në mbledhjen e inteligjencës, pasuritë verifikohen për të përcaktuar dobinë e tyre. [1]

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi Veteriner ishte fillimisht një term i garave me kuaj, duke iu referuar kërkesës që një kalë të kontrollohet për gjendjen e tij fizike dhe shëndetësore nga ana e një veterineri përpara se të lejohet të garojë. Kështu fjala veting, ka marrë kuptimin e përgjithshëm "të kontrollosh". [2]

Është një lloj tkurrje figurative e termit veteriner, e cila e ka origjinën në mesin e shekullit XVII. Shkurtesa e folur daton në vitet 1860; forma foljore e fjalës, që do të thotë "të trajtosh një kafshë", erdhi disa dekada më vonë - sipas Oxford English Dictionary, përdorimi më i hershëm i njohur është nga viti 1891 [3] - dhe u zbatua kryesisht në një kontekst të garave me kuaj (" Ai kontrolloi hamshorin para garës", "Ti duhet ta verifikosh atë kalë para se të garojë", etj. ).

Nga fillimi i viteve 1900, termi veterinar kishte filluar të përdorej si sinonim për vlerësimin, veçanërisht në kontekstin e kërkimit të të metave. [4]

Përzgjedhja politike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kandidatët për poste politike shpesh verifikohen tërësisht me një lloj të vetingut.

Vetingu është një term i përdorur edhe në fushën e drejtësisë tranzicionale . Kur vendet i nënshtrohen një procesi tranzicioni - pas një periudhe konflikti të armatosur ose sundimit autoritar - ato duhet të përcaktojnë se çfarë të bëjnë me punonjësit publikë që kanë kryer shkelje të të drejtave të njeriut . Ata gjithashtu duhet të shqyrtojnë dhe rishikojnë strukturat institucionale që lejuan të ndodhin abuzime të tilla. Vetingu është tërësia e proceseve për vlerësimin e integritetit të individëve (siç është respektimi i standardeve përkatëse të të drejtave të njeriut) për të përcaktuar përshtatshmërinë e tyre për punësim publik. Vendet në tranzicion drejt demokracisë dhe paqes shpesh përdorin procese të tilla për të siguruar që punonjësit publikë abuzues ose të paaftë të përjashtohen nga shërbimi publik i ardhshëm. [5]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Vetted Law & Legal Definition". USLegal.com. Marrë më 2012-11-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Vetting". Online Etymology Dictionary. Marrë më 2012-11-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Vetting". Merriam-Webster. Marrë më 2012-11-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Lapidos, Juliet (3 shtator 2008). "Vetting Vet The origins of vet, verb tr". Slate.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "The International Center for Transitional Justice (ICTJ) on Vetting". ICTJ. Marrë më 2012-06-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)