Vilajeti i Bosnjës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vilajeti i Bosnjës në vitet 1800

Vilajeti i Bosnjës ishte një ndarje administrative (vilajet) e nivelit të parë të Perandorisë Osmane, që përfshinte kryesisht territorin e shtetit të sotëm të Bosnjës dhe Hercegovinës, me pjesë të vogla të Malit të Zi të sotshme. Në jug kufizohej me Vilajetin e Kosovës. Para reformës administrative në 1867, ai quhej Ejaleti i Bosnjës. Në fund të shekullit të 19-të thuhet se kishte një sipërfaqe prej 46,000 kilometrash katrorë.[1]

Ajo në fakt pushoi së ekzistuari si provincë osmane pas fushatës austro-hungareze në Bosnje dhe Hercegovinë në vitin 1878, megjithëse formalisht ekzistonte edhe për tridhjetë vjet të tjera deri në vitin 1908, pavarësisht se qeverisej nga Austro-Hungaria. Kjo përjashtoi Hercegovinën e Vjetër, e cila iu dorëzua Principatës së Malit të Zi në vitin 1878. Në vitin 1908, gjatë krizës së Bosnjës, Austro-Hungaria e aneksoi zyrtarisht atë në territorin e saj.

Ndarjet administrative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sanxhaket e vilajetit ishin:[2]

  1. Sanxhaku i Bosnjës (Kaza të Visokës, Foyniça, Çayniça, Vişegrad, Çelebipazar dhe Kladine)
  2. Sanxhaku i Izvornikut (qendra e saj ishte Tuzlla, kaza të Maglay, Gradçaniça, Gradaçaç, Breçka, Bjelina, İzvornik and Birçe)
  3. Sanxhaku i Banja Lukës (kaza të Gradişka, Derbend and Teşene)
  4. Sanxhaku i Hersekut (qendra e saj ishte Mostar, kaza të Foça, Koniça, Dumna, Liyubuşka, İstolça, Trebin, Bileke, Nikşik dhe Gaçka)
  5. Sanxhaku i Travnikut (kaza të Yayçe, Akhisar, Glamoç dhe İhlivne)
  6. Sanxhaku i Bihke (kaza të Klyuç, Novosel, Sazın, Krupa, Kostayniça dhe Priyedor)

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]