Virtual Memory

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Virtual memory eshte pjese perberese e sistemit operues (Windows) cka ben te mundur transferimin ne diskun e ngurte (harddisk) te nje pjese te informacionit qe mbahet ne RAM dhe qe nuk perdoret nga procesori, ne menyre qe te lirohet hapesira fizike e RAM-it per te perdorur me shume memorie per aplikacionet dhe programet qe jane hapur dhe punohet ne to. Ky proces ndodh automatikisht dhe nuk vihet re nga perdoruesi pothuajse fare.

Por sa eshte limiti i perdorimit te memories virtuale? Idealja eshte maksimumi dyfishi i memories fizike RAM dmth nqs keni 256 Mb RAM, virtual memory duhet te jete 512 Mb. Nqs vendoset me shume se dyfishi fizik kthehet ne nje proces boomerang me efekte negative pasi nqs ruhet ne memorien virtuale (fizikisht ne harddisk) nje pjese e madhe e programeve, komunikimi i harddiskut me procesorin me ndermjetes ‘zbrazje’ dhe ‘mbushje’ ne RAM eshte shume me i ngadalte se komunikimi i drejtperdrejte RAM-procesor. Ne konfigurimin e sakte ndjehet vetem nje ngecje e vogel kur nderrohet aplikacioni (programi) pra kur behet zbrazja dhe mbushja e njerit me tjetrin nga memoria virtuale ne RAM. Ne rast se tejkalohet kufiri i mesiperm sistemi behet shume i ngadalte si pasoje e komunikimit te vazhdueshem (zbrazjes dhe mbushjesh se memories virtuale ne harddisk)