Vrapimi i lirë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Vrapimi i lirë është disiplinë garuese atletike e gjatë së cilës atletët garues vrapojnë pa ndonjë pengesë në trajektore.

Kjo disiplinë ndahet më tutje sipas gjatësisë së trajektores dhe në bazë të saj edhe emërtohet p.sh vrapimi në trajektoren e gjatë 100m metra thirret vrapim inë njëqindmetërsh.

Vrapimet më të shpejta të arritura ndër lojra të ndryshme regjistrohen dhe nga dashamirët e atletikës thirren rekorde. Qëllimi i garueve për pos fitores së garës është edhe vrapimi i trajektores më shpejtë se vrapimi i regjistruar. në raste të tilla dashamirët flasin për "thyrjen e rekordit".

Rekordet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rekordet në atletikë - meshkujt

Vrapim i lirë
Emri shtetësia viti gjatësia l koha shënim
C. Shmith ShBA 1983 100 metra 00:09,93
P. Mennea Italia 1979 200 metra 00:19,72
L. Evans ShBA 1968 400 metra 00:43,86
S. Coe BM 1981 800 metra 01:41,73
S. Coe BM 1981 1000 metra[1] 02:12,18
S. Ovett BM 1983 1500 metra 03:30,77
S. Coe BM 1981 1500 mile 03:47,33
H. Rono Kenia 1978 3000 metra[1] 07:32,10
D. Moorecrof BM 1982 5000 metra 13:00,42
F. Mamede Portugalia 1984 10000 metra 27:13,81
00:00 ~ minuta:sekonda
Maratoni
A. Salazar ShBA 1981 42,195 2:08:14,0 orë gjatësia e kufizuar
J. Hermens Holanda 1975 1 orë 20944 metra koha e kufizuar

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b xxx