Wikipedia:Administruesit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga WP:ADMIN)
Jump to navigation Jump to search

Green check.svg

Kjo faqe dokumenton një politikë të Wikipedias në shqip.
Është një standard përgjithësisht i pranuar që anëtarët duhet të ndjekin, megjithatë duhet të trajtohet me kuptim të përbashkët, dhe përjashtime të rralla mund të zbatohen. Ndryshimet e bëra këtu duhet të përfaqësojnë marrëveshjen. Kur jeni në dyshim, diskutoni së pari në faqen e diskutimit.
Shkurtesat [+]
WP:A
WP:ADMIN

Walnut.png

Thelbi i faqes: Administruesit janë përdorues të besuar me privilegje dhe vegla të caktuara në Wikipedia. Ata pritet të respektojnë një standard të lartë të sjelljes, të përdorin veglat në mënyrë të drejtë dhe të mos i përdorin ato kurrë për të përfituar në një mosmarrëveshje.
Administrata
Ikona e administruesve në Wikipedia simbolizon aktivitetin e tyre të "pastrimit" në shërbimin e enciklopedisë.

Administruesit, Administratorët ose Sysop (operatorë të sistemit) në Wikipedia janë anëtarë që kanë disa privilegje më shumë se përdoruesit e zakonshëm, si:

 • mbrojtja dhe lirimi i faqeve për redaktim
 • redaktimi i faqeve të mbrojtura
 • grisja e faqeve
 • bllokimi i përdoruesve dhe adresave IP.
Shtroni ankesat që keni / Ankesa ndaj administratorëve

Edhe pse një administrues ka këto privilegje, kjo nuk do të thotë se ai mund t'i shfrytëzojë ato si ti teket atij! Kjo do të thotë se Administruesit nuk kanë më shumë fuqi se redaktorët e tjerë, por thjesht kanë fituar besimin e komunitetit dhe duhet të veprojnë sipas rregullave të caktuara nga i gjithë komuniteti. Gjithashtu kjo është një guidë me linke se si duhet të veprojë një administrator. Nëse ka nevojë dhe dëshirë, administrues të tjerë mund të zgjidhen këtu, duke vënë kandidaturën vetë, ose, më mirë, duke i sponsorizuar dikush tjetër. Gjatë kandidimit kandidati mund të marri pyetje nga përdorues, të cilave duhet t'i përgjigjet. Këto përgjigje, ashtu si dhe puna e mëparshme e kandidatit, ndihmojnë në cilësinë e votave të përdoruesve.

Wikipedia shqip ka gjithësej 10 administrues (shiko listën e përdoruesve me privilegjet e administruesit) dhe 3 burokratë (shiko listën e përdoruesve me privilegjet e burokratit).

Kushtet themelore[përpunoni burim]

Administrator i Përkohshëm apo Burokrat[përpunoni burim]

Kushtet themelore për t'u bërë administrues i përkohshëm (1 vit limit), ose burokrat (për t'u bërë burokrat duhet të jesh fillimisht administrator i përhershëm, shih poshtë), kanë të bëjnë me sa kohë dhe sa kontribute një redaktor ka dhënë në wikipedian shqiptare. Redaktori duhet të jetë i besueshëm dhe kjo gjë arrihet vetëm duke edituar artikujt në mënyrë konstruktive dhe duke qenë në kontakt me redaktorët e tjerë. Gjithashtu duhet të ketë qenë anëtar prej 3 muajsh (nga redaktimi i parë), të ketë së paku 1000 kontribute, dhe të mbështetet nga të paktën 5 redaktorë të rregullt (domethënë redaktorë që kanë qenë anëtarë për të paktën 3 muaj dhe me mbi 50 redaktime) gjithashtu me 75% të votave PËR. Votimi për veten nuk vlen si votë. Gjithashtu kandidati duhet të pranojë kandidaturën. Votimet zgjasin së paku 15 ditë nga fillimi i kandidimit dhe së shumti 30 ditë. Nëse nuk ka së paku 5 vota PËR mbas 30 ditëve votimi, dhe përqindja e votimit është mbi 75%, atëherë votimi vazhdon mbi 30 ditë, përderisa të ketë të paktën 5 vota PËR, dhe shihet nëse përqindja është akoma mbi 75%.

Administrator i Përhershëm[përpunoni burim]

Mbas 1 viti aktivitet, administratorit të përkohshëm ose i zgjatet afati në "administrator të përhershëm", me një vendim mes administratorëve dhe burokratëve aktualë, ose, nëse ky vendim nuk vjen brenda 30 ditëve nga skandenca e veglave të administratorit të përkohshëm, supozohet që konsensusi mes tyre nuk është arritur dot, dhe bëhet një votim tjetër për të zgjatur statusin në Administrator të Përhershëm, ku rregullat e votimit janë të njëjta me ato të përmendura më sipër te pjesa "Administrator i Përkohshëm apo Burokrat".

Kushte të mëtejshme[përpunoni burim]

Votimi mbështetet si në kushtet themelore, ashtu si dhe në kushte të mëtejshme. Kushtet e mëtejshme përfshijnë cilësinë e përgjigjeve që kandidati do i japi pyetjeve që përdorues mund të bëjnë gjatë procesit të kandidimit. Votat mund të mbështeten te saktësia e përgjigjeve ndaj pyetjeve dhe përputhja e përgjigjjeve me politikat e wikipedias. Mospërgjigjja ndaj pyetjeve mund të konsiderohet si diçka negative për kandidatin. Mënyra e përgjigjes ndaj pyetjeve mund të influencojë pozitivisht apo negativisht për votën që përdoruesit do japin për kandidatin për administrator.

Heqja e privilegjeve[përpunoni burim]

Po të njëjtat kushte votimi (kushtet për t'u bërë administrues i përkohshëm) vlejnë edhe për heqjen e privilegjeve të një administruesi (të përhershëm apo të përkohshëm) apo të një burokrati, pra për desysop-im.

Kandidaturat[përpunoni burim]

Për kandidaturat, procesi i të cilave ka përfunduar shikoni: Kandidaturat e shkuara
Për paraqitjen e kërkesës për kandidat për adiministrues ose burokrat shtoni kandidaturën tuaj në ndarjen e duhur dhe në formatin e mëposhtëm:

=== [[Përdoruesi:Emri|Emri]] ===
{{User|Emri}}
*Arsyeja për paraqitjen e kërkesës për kandidat. ~~~~

===Votimi===
*{{PËR|Arsyeja. –~~~~}} 
*{{ASNJANËS|Arsyeja. –~~~~}}
*{{KUNDËR|Arsyeja. –~~~~}}

===Diskutimi===

Kandidatura për administrues[përpunoni burim]

Për paraqitjen e kërkesës për kandidat për adiministrues:

Kandidatura vetiake[përpunoni burim]

Për paraqitjen e kërkesës për veten:

Kandidatura të sponzorizuara[përpunoni burim]

Për paraqitjen e kërkesës për dikë tjetër:

Klein Muçi[përpunoni burim]

Klein_Muçi (DiskutimKontributezhvendosje)

 • @Klein Muçi, është një përdorues me përvojë shumëvjeçare: ka kontribuar në Wikipedian në shqip që nga viti 2013. Si redaktor ka graduar tre artikuj në nivelin e përkryer. Në vitin 2018 mori privilegjet e administruesit në Wikicitate, ku ka kryer një punë të shkëlqyer duke rritur cilësine e projektit. Është i sjellshëm dhe komunikues, njeh mirë rrethanat e komunitetit dhe udhëzimet e Wikipedias. Ka njohuri të thella mbi faqet ndihmëse, disa prej të cilave i ka krijuar vetë. Privilegjet e administruesit do ta ndihmojnë në përmirësimin dhe mirëmbajtjen e enciklopedisë. — Βατο (diskutimet) 16 prill 2019 10:54 (CEST)
Votimi[përpunoni burim]
 • Symbol support vote.svg PËR Bato i tha të gjitha fjalet e mira ne pershkrim megjithate do them disa edhe un: Kleini me ka ndihmuar sa here i kam kerkuar ndihme, nk merzitet, perhere eshte pozitiv, me te eshte e thjeshte te komunikosh. Ishte ai qe i dha jete projektit te futbollit dhe hapi nje kapitull te ri ne wikipedian shqip. Sigurisht me ka ndihmuar personalisht ne kandidimet qe une kam bere me artikujt e perkryer dhe te mire, duke kontrolluar faqet dhe duke m treguar se cfar bere sakt e cfar gabim, edhe pse futbolli nuk eshte fusha e tij, cka i jep me shume pike. Uroj qe kandidimi i tij te perfundoj shpejt dhe ai te fitoj sa me shpejt privilegjet. E meriton :)) Sadsadas (diskutimet) 16 prill 2019 16:41 (CEST)
 • Symbol support vote.svg PËR - me përvojën që ka marrë si Administures në sq.wikicitate, dhe punën që bën në sqwiki, besoj se Klein e meriton këtë privilegj.--Liridon (diskutimet) 16 prill 2019 23:52 (CEST)
 • Symbol support vote.svg PËR — Kleini më ka ndihmuar të njihem me sqwiki dhe projektet e saj dhe më ka mësuar gjatë rrugës sesi të jap kontributin tim në to. Ka pasion për punën në Wikipedia dhe është një mësues shumë i mirë. — Alva Mihaj (diskutimet) 17 prill 2019 08:28 (CEST) [ Alva Mihaj nuk plotëson kriteret për të votuar. --Liridon (diskutimet) 18 prill 2019 08:38 (CEST) ]
 • Symbol support vote.svg PËR - Në fillim nuk e kam ditur se edhe unë mund ta redaktoj Wikipedia-n, kam menduar se njerëzit që redaktojnë aty, duhet të kenë privilegje të larta, por më vonë e kuptova se edhe unë mund të redaktoj çdo faqe dhe ta jap kontributin tim në projektet që më pëlqejnë. E gjitha kjo ka ndodhur falë Kleinit. Çdo gjë që nga fillestaret i mësova nga ai. Më mësonte të krijoj faqe të reja, të jap referenca nëpër artikuj e shumë të tjera. Të them të drejtën, nganjëherë e lakmoj, se sa entuziast është në punën që bën, se me sa dashuri dhe pa përtesë kryen shumë punë. Për punën e tij të madhe e të palodhshme, e meriton të zgjedhet administrator! Berishasinan (diskutimet) 17 prill 2019 10:03 (CEST)
 • Symbol support vote.svg PËR - Nese Wikipedia Shqip ka nevoje per nje administrator te ri atehere Klein eshte kandidat shume i mire. --Margott (diskutimet) 19 prill 2019 16:23 (CEST)
Diskutimi[përpunoni burim]
Reagimi i kandidatit të sponsorizuar[përpunoni burim]

@Βατο, faleminderit për propozimin dhe fjalët e mira! E pranoj kandidaturën.

Në këto 5 vite kam qenë aktiv në mënyra të ndryshme në komunitet. Fillimisht me shkrimin e artikujve në përgjithësi e pas, me themelimin e projektit WikiPotter, u mora më së shumti me shkrimin e artikujve në lidhje me veprën e Roulingut. Pas disa kohësh punë me artikujt fillova të vija re "detajet në prapaskenë" dhe të kuptoja si funksionon organizimi i punës në komunitet me kategoritë, faqet ndihmëse dhe ato teknike. Deri në atë kohë kisha ndihmuar rastësisht në krijimin e Odës së Fillestarëve më pas fillova një punë standardizuese mes kategorive. Kategoria e cungjeve të gjeografisë është rezultat i një pune të tillë. Gjatë kësaj kohe u emërova administrator në Wikicitate, projekt të cilin pata mundësi ta shfrytëzoj dhe si një hapësirë eksperimentale të vogël për të thelluar njohuritë teknike falë komunitetit të vogël aktiv që gjendej atje (e për pasojë, mundësisë së vogël për të shkaktuar probleme). Atje pata mundësi të sillja një modul referimi të përmirësuar, për sa i përket përkthimit, të shoqëruar me dhjetëra kategori e faqe ndihmëse, punë të cilën lehtësisht e sollëm dhe këtu me ndihmën e Batos.

Duke besuar se shpirti i komunitetit është me rëndësi në projekte të tilla, shpeshherë ruaj ndryshimet më të fundit në projekt për të parë vullnetarë që janë aktivë e për të bashkëpunuar me ta. Me Baton më ka rënë rasti të bashkëpunoj shpesh ndërsa së fundmi ringjalla projektin në lidhje me futbollin së bashku me Sadsadasin. Në ndjekje të së njëjtës frymë, së bashku me Baton vumë në punë tërë sistemin e vlerësimeveWikipedia me mbi 250 faqe për të nxitur bashkëpunimin e frytshëm në komunitet.

Çfarë mund të prisni nga unë pasi të bëhem administrator:

 • Unë besoj se faqja kryesore e projektit duhet ristrukturuar. Faqet me rëndësi si Kuvendi apo Administrata mund të nxirren në hapësirën e përngjitur anash ndërsa disa nga rubrikat në hapësirën qendrore mund të bashkohen apo largohen për të dhënë një pamje më pak të ngarkuar për syrin. Një kod i krijuar me stampa dhe jo i vendosur direkt në faqen kryesore gjithashtu mund të jetë ide e mirë për të lehtësuar ndryshimet e tij në të ardhmen. Shikoni faqen kryesoreWikicitate për të pasur një ide të përafërt të propozimit tim (sigurisht, faqja në Wikipedia do të jetë pak më e ngarkuar se ajo në Wikicitate). Ky ndryshim do të jetë i ngadaltë, gradual dhe me diskutime të vazhduara në komunitet.
 • Unë besoj te standardizimi kështu që do të punoj në këtë drejtim në pjesë të ndryshme teknike. Duke filluar që nga mesazhet e sistemit dhe paraqitja grafike e tyre deri te elementët përbërës të faqeve të kategorive e faqeve ndihmëse.
 • Unë besoj te përdorimi i gjuhës shqipe. Për këtë arsye do të propozoj ndryshime në mënyrën si shkruhen titujt e artikujve dhe do të jem i përfshirë në diskutime në lidhje me detaje drejtshkrimore. Gjithashtu do të mundohem të nxis përdorimin e burimeve shqiptare.
 • Unë besoj në modernizimin e projektit. Me punën që kam bërë në grupe të ndryshme fillestarësh kam vënë re që ekziston një vështirësi e vazhdueshme për të konceptuar si natyrale shumë detaje teknike në Wikipedia, detaje ku Wikipedia është pak e vjetruar në konceptim e nuk ndjek rrugën e faqeve të rrjetit në modë këto kohë. Me ndryshime teknike do të përpiqem të veproj mbi këto detaje dhe kur të has në limitime do të kërkoj ndryshime te MediaWiki. Çdo gjë me rëndësi do të diskutohet paraprakisht në Kuvend.
 • Unë besoj në zgjidhjen e problemeve të vogla teknike. Me ndihmën e modulit CS1 kemi zgjidhur shumë probleme në lidhje me burimet. Mijëra probleme mbeten për tu zgjidhur në lidhje me wikitekstin në përgjithësi. Me anë të eksperimentimit dhe ndihmës së veglave të jashtme dhe ato mund të zgjidhen.
 • Unë besoj në mbrojtjen e progresit. Për pasojë faqet teknike që kanë kaluar një proces standardizimi, ato të artikujve që kanë arritur një stad të lartë përsosjeje dhe faqet me rëndësi të veçantë si Kuvendi, faqja për artikujt e përsosur, etj. do të mbrohen ose gjysmë-mbrohen nga unë për të ruajtur progresin e arritur.
 • Unë besoj se bashkëpunimi e bën një komunitet të shëndetshëm dhe se një komunitet i shëndetshëm sjell një progres më të shpejtë. Për pasojë, do të mundohem të gjallëroj sa më shumë projektet, vlerësimet mes anëtarëve dhe bashkëpunimin mes komuniteteve Wikimedia të ndryshme, qoftë dhe atyre në gjuhë të huaja.
 • Unë besoj se çdokush duhet të shkruajë gjatë! Jo realisht. Thjesht ndodh pavarësisht se mundohem të limitohem. Kërkoj mirëkuptim (dhe durim) për këtë detaj. :P

Nëse keni pyetje në lidhje me çështjet e mësipërme apo pjesë të tjera të lidhura me administrimin, janë të mirëpritura hapësira Diskutim më lartë. Ju rikujtoj se ndryshimet e përmendura më sipër do të jenë ndryshime që do të shtrihen në periudha disa mujore (vjetore) dhe çdo ndryshim mund të ndalohet kurdo që komuniteti vë re probleme në lidhje me të.

Faleminderit! - Klein Muçi (diskutimet) 16 prill 2019 15:34 (CEST)

Kandidatura për burokrat[përpunoni burim]

Të nderuar redaktorë, në votimet për burokrat komentet duhet të paraqiten menjëherë pas votës së dhënë dhe nuk është i lejuar replikimi i votës dhe komentit të një votuesi nga një redaktor ose votues tjetër.
Për paraqitjen e kërkesës për kandidat për burokrat:

Kandidatura vetiake[përpunoni burim]

Për paraqitjen e kërkesës për veten:

Kandidatura të sponsorizuara[përpunoni burim]

Për paraqitjen e kërkesës për dikë tjetër:

Heqje privilegjesh[përpunoni burim]

Këtu paraqitni kërkesën për heqjen e privilegjeve të një përdoruesi:

Lista e administruesve[përpunoni burim]

Administruesit e tanishëm (10)[përpunoni burim]

Administruesit aktivë[përpunoni burim]

Lista e administruesve, sipas kronologjisë së marrjes së statusit administrator, që kanë së paku një redaktim në 2 muajt e fundit:

 1. Planeti (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje) (mori privilegjin më 26 nëntor 2008)
 2. Liridon (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje) (mori privilegjin më 25 qershor 2009)
 3. AT44 (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje) (mori privilegjin më 6 mars 2015)
 4. Βατο (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje) (mori privilegjin më 6 shkurt 2019)

Administruesit joaktivë[përpunoni burim]

Lista e administruesve, sipas kronologjisë së marrjes së statusit administrator, që nuk kanë së paku një redaktim në 2 muajt e fundit:

 1. Puntori (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje) (mori privilegjin më 4 shtator 2006, ndryshimi i fundit më 21 gusht 2018)
 2. Armend (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje) (mori privilegjin më 14 tetor 2009, ndryshimi i fundit më 4 janar 2018)
 3. Tëfcí (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje) (mori privilegjin më 1 korrik 2011, ndryshimi i fundit më 15 janar 2019)
 4. Euriditi (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje) (mori privilegjin më 10 mars 2012, ndryshimi i fundit më 14 mars 2018)
 5. Olsi (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje) (mori privilegjin më 4 shtator 2015, ndryshimi i fundit më 8 dhjetor 2018)
 6. 1l2l3k (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje) (mori privilegjin më 31 tetor 2017, ndryshimi i fundit më 13 shkurt 2019)

Administruesit e mëparshëm[përpunoni burim]

 1. Uni (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje) (Votimi i heqjes së privilegjeve)
 2. Aeternus (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje) (Dorëheqja)
 3. Eagleal (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje) (Për shkak se ka qenë jo-aktiv në 2 vitet e fundit, rregull i ri në të gjitha wikit e Wikimedias.)
 4. Mig (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje)
 5. Bet_0 (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje)
 6. Dori (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje)
 7. Dan (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje)
 8. Ko.S.ystem.OV@ (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje)
 9. Joni (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje)
 10. Cradel (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje)
 11. Sadsadas (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje)
 12. Mr._Pseudo (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje) (Votimi i heqjes së privilegjeve)
 13. Mikullovci11 (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje)
 14. Visi90 (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosje) (mori privilegjin më 10 nëntor 2014, iu hoqën privilegjet në 2018 nga një steward global për shkak se ka qenë jo-aktiv në 2 vitet e fundit)


Lista e burokratëve[përpunoni burim]

Burokratët e tanishëm (3)[përpunoni burim]

Burokratët aktivë[përpunoni burim]

Lista e burokratëve, sipas kronologjisë së marrjes së statusit burokrat, që kanë së paku një redaktim në 2 muajt e fundit:

 1. Liridon (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosjeprivilegjeriemrime) (mori privilegjin më 4 nëntor 2015)

Burokratët joaktivë[përpunoni burim]

Lista e burokratëve, sipas rënditjes alfabetike, që nuk kanë së paku një redaktim në 2 muajt e fundit:

 1. Euriditi (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosjeprivilegjeriemrime) (mori privilegjin më 27 tetor 2013, ndryshimi i fundit më 14 mars 2018)
 2. Puntori (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosjeprivilegjeriemrime) (mori privilegjin më 1 qershor 2008, ndryshimi i fundit më 21 gusht 2018)

Burokratët e mëparshëm[përpunoni burim]

 1. Dori (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosjeprivilegjeriemrime)
 2. Eagleal (diskutimetredaktimetbllokimembrojtjegrisjezhvendosjeprivilegjeriemrime) (Për shkak se ka qenë jo-aktiv në 2 vitet e fundit, rregull i ri në të gjitha wikit e Wikimedias.)


Shikoni edhe[përpunoni burim]