Jump to content

Wikipedia:Çfarë është një artikull?

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ndihmë
Kërkimi Të drejta autori Pasqyra Redaktimi Artikulli Livadhi Fillestarëve Antarëve Kategoritë
redaktoni kutinë

Në cilën trajtë (shquar/pashquar) duhet të shkruajë artikullin

[Redakto nëpërmjet kodit]

Në trajtën e shquar në numrin njëjës. Shiko vendimet e nxjerrura nga kuvendi

Për anëtarët e rregullt

[Redakto nëpërmjet kodit]

Qëllimi i artikullit

[Redakto nëpërmjet kodit]
 1. Qëllimi i artikullit është familijarizimi i shqipëfolësve me temën e trajtuar.
 2. Realiteti tekni është që makinat gjurmuese bëjnë paraqitjen e rradhës fillestare të artikullit. Kjo na shtyen që për hirë të informimit të lexuesit për përbajtjen e artikullit të përdoren një përbledhje shumë e shkurtë në rradhën e parë që e pasqyronë përmbajtjen e artikullin.
 3. Realiteti i gjuhës është që disa terme përdoren në disa lëmi që i takojë shtresave të ndryshme. Këto terme në thelmbë kanë kuptimin e njëjtë por se janë të përkufizuar në pajtim me vetit e asaj lëmije. Për këtë arsye hyrja e artikullit duhet që të përfshijë (të jetë e kuptueshme) për shtresat sa më të gjëra të shoqërisë së shqipëfolësve duke u nisur nga ato më të ulta për nga shkalla e arsimi. Për hirë të përfshirjes së një segmenti sa më të gjërë të shoqërisë është e nevojshme të futen rradhë me fjalë sa më të thjeshta që e bëjnë pasqyrimin e përmbajtjes së artikullit.
 4. Realiteti shkencorë është që natyra nuk ka pardonë dhe gjërat janë të shpjegueshme vetëm me anë të fjalëve të përkufiuara dhe të seleksionuara. Për hirë të kësaj edhe përbajtja e artikullit duhet të ketë për bazë këtë dukuri.

Skeleti i artikullit

[Redakto nëpërmjet kodit]

Skeleti (struktura) një atikulli është mirë që të ketë një formë të tillë që mund të qëndroj si i vetëm dhe të lë mundësin e zgjeimit në artikuj tjerë.

Skelti i artikullit të plotë propozohet që të ketë:

 1. Hyrja në temë :
 2. Përmbajtjën e temës (teksti që tregonë më thellë) kjo mund të filloj edhe me një sekson.
 3. Pjesa përcjellse e temës
  1. Shiko dhe këtu
  2. Burimi i të dhënave të përdorurra në 2
  3. Literatura që merret me temën e artikullit, zakonisht e shtypur ose E-libra (në gjuhën shqipe është më e kërkuara)
  4. Lidhjet e jashtme të punimeve që kanë të bëjnë me artikullin (në gjuhën shqipe është më e kërkuara)
  5. Kategorizimi