Jump to content

Wikipedia:Artikujt që secila Wikipedia duhet t'i ketë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ka qindra Wikipedia. Disa prej tyre janë shumë të mëdha dhe disa janë shumë të vogla. Të gjithë kanë nevojë për disa artikuj themelorë. Ata madje mund të jenë thjesht Cung.

Kjo është një listë e 1000 artikujve themelorë që duhet të përmbajnë çdo Wikipedia. Kjo faqe duhet të përfshijë të njëjtat nene si meta: Lista e artikujve çdo Wikipedia duhet të ketë / Versioni 1.3.

Disa nga artikujt janë me shkronja të trasha. Kjo do të thotë se është shumë e rëndësishme që ato të shkruhen.


Aktorët, valltarët dhe modelet[Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Sarah Bernhardt
 2. Charlie Chaplin
 3. Marlene Dietrich
 4. Marilyn Monroe

Artistë dhe arkitektë[Redakto nëpërmjet kodit]

Autorët, dramaturgët dhe poetët[Redakto nëpërmjet kodit]

Kompozitorë dhe muzikantë[Redakto nëpërmjet kodit]

Eksploruesit dhe udhëtarët[Redakto nëpërmjet kodit]

Drejtorët e filmave dhe skenaristët[Redakto nëpërmjet kodit]

Shpikësit, shkencëtarët dhe matematikanët[Redakto nëpërmjet kodit]

Filozofët dhe shkencëtarët socialë[Redakto nëpërmjet kodit]

Liderët politikë[Redakto nëpërmjet kodit]

Figura fetare dhe teologë[Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Abrahami
 2. Tomas Akuinas
 3. Shën Agustini
 4. Gautama Buddha
 5. Ebu Hamid el-Gazaliu
 6. Jezusi
 7. Martin Luther
 8. Moisiu
 9. Muhammedi
 10. Shën Pali

Filozofia dhe psikologjia[Redakto nëpërmjet kodit]

Filozofia[Redakto nëpërmjet kodit]

Psikologjia[Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Sjellja
 2. Emocioni
 3. Dashuria
 4. Psikologjia
 5. Mendimi

Pamja botërore dhe feja[Redakto nëpërmjet kodit]

Shkencat shoqërore[Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Shoqëria
 2. Qytetërimi
 3. Arsimi

Familja dhe marrëdhëniet[Redakto nëpërmjet kodit]

Politika[Redakto nëpërmjet kodit]

Biznes dhe ekonomi[Redakto nëpërmjet kodit]

Ligji[Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Ligji
 2. Kushtetuta

Organizatat ndërkombëtare[Redakto nëpërmjet kodit]

Lufta dhe ushtria[Redakto nëpërmjet kodit]

Çështjet sociale[Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuha dhe letërsia[Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Shkenca
 2. Natyra

Astronomi[Redakto nëpërmjet kodit]

Biologji[Redakto nëpërmjet kodit]

Proceset biologjike[Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Metabolizmi
  1. Hormonet tretës
  2. Fotosinteza
  3. Fryma
 2. Evolucioni
 3. Riprodhimi
  1. Shtatzania
  2. Gjinia

Anatomi[Redakto nëpërmjet kodit]

Shëndeti dhe mjekësia[Redakto nëpërmjet kodit]

Organizmat[Redakto nëpërmjet kodit]

Kimi[Redakto nëpërmjet kodit]

Shkenca e Tokës[Redakto nëpërmjet kodit]

Fizikë[Redakto nëpërmjet kodit]

Matjet dhe njësitë[Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Shkallë (kënd)
 2. Kilogrami
 3. Litri
 4. Metri
 5. Sistemi SI
 6. Sekonda

Matja e kohës[Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Kalendari
  1. Kalendari gregorian
 2. Ora
 3. Dita
 4. Zona kohore
 5. Viti

Artikuj ushqimor[Redakto nëpërmjet kodit]

Pije[Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Birra
 2. Kafeja
 3. Lëngu
 4. Qumështi
 5. Çaji
 6. Uji
 7. Vera (pije alkoolike)

Matematikë[Redakto nëpërmjet kodit]


Artet dhe rekreacion[Redakto nëpërmjet kodit]

Historia dhe Gjeografia[Redakto nëpërmjet kodit]

Historia[Redakto nëpërmjet kodit]

Ky seksion është për ngjarjet dhe periudhat në historinë njerëzore dhe parahistorinë.

 1. Historia

Parahistoria dhe bota e lashtë[Redakto nëpërmjet kodit]

Mesjeta dhe moderniteti i hershëm[Redakto nëpërmjet kodit]

Modern[Redakto nëpërmjet kodit]

Gjeografi[Redakto nëpërmjet kodit]

Vendet[Redakto nëpërmjet kodit]

Qytetet[Redakto nëpërmjet kodit]

Trupat e ujit[Redakto nëpërmjet kodit]

Malet dhe shkretëtirat[Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Alpet
 2. Andet
 3. Himalajet
  1. Mali Everest
 4. Kilimanxharo
 5. Malet Shkëmbore
 6. Saharaja