Wikipedia:Faqja kryesore/Artikulli i javës/2021/38

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Mitrush Kuteli

Dhimitër Pasko (rumanisht: Dimitrie Pascu; Pogradec, 13 shtator 1907 ─ Tiranë, 4 maj 1967) ka qenë ekonomist, ekspert ekonomie dhe njeri i letrave. Me emrin e penës, Mitrush Kuteli në letërsinë shqipe është i njohur në fushën e përkthimit, kritikës letrare dhe prozën e shkurtër, për të cilën, së bashku me Ernest Koliqin, cilësohet si themelues i prozës moderne shqipe.

Qëndrimet e tij si ekonimist mbi ekonominë shqiptare nuk u aplikuan në asnjë periudhë për të cilat shkroi e punoi, qoftë në periudhën e mesluftërave, gjatë kohës kur punoi në Bankën Shqiptare duke mbrojtur kapitalin shqiptar kundrejt kërkesave të pushtimit gjerman, qoftë edhe në fillimet e regjimit komunist, i cili edhe e burgosi. Veprimtaria e tij pas burgut u "tkurr" tek profesioni i përkthyesit dhe letërsisë për fëmijë.

Paraardhësit e Paskos ishin vllehë dhe vinin nga Arta e Çamërisë. Të shpërngulur për shkak të mizorive të Ali pashë Tepelenës, ata u vendosën në Mokër e pastaj në Pogradec. Mbiemri Pasko ngelet prej emrit të gjyshit, Pasko Kuteli, mbiemër të cilin e mbajti degëzimi i familjes që qëndroi në Pogradec. Një degëzim tjetër që shkoi në Durrës mban mbiemrin Ikonomi.

Lexo më tej...

Paramapje në vitrinë[Redakto nëpërmjet kodit]

Artikulli i javës
Artikulli i javës
Mitrush Kuteli

Dhimitër Pasko (rumanisht: Dimitrie Pascu; Pogradec, 13 shtator 1907 ─ Tiranë, 4 maj 1967) ka qenë ekonomist, ekspert ekonomie dhe njeri i letrave. Me emrin e penës, Mitrush Kuteli në letërsinë shqipe është i njohur në fushën e përkthimit, kritikës letrare dhe prozën e shkurtër, për të cilën, së bashku me Ernest Koliqin, cilësohet si themelues i prozës moderne shqipe.

Qëndrimet e tij si ekonimist mbi ekonominë shqiptare nuk u aplikuan në asnjë periudhë për të cilat shkroi e punoi, qoftë në periudhën e mesluftërave, gjatë kohës kur punoi në Bankën Shqiptare duke mbrojtur kapitalin shqiptar kundrejt kërkesave të pushtimit gjerman, qoftë edhe në fillimet e regjimit komunist, i cili edhe e burgosi. Veprimtaria e tij pas burgut u "tkurr" tek profesioni i përkthyesit dhe letërsisë për fëmijë.

Paraardhësit e Paskos ishin vllehë dhe vinin nga Arta e Çamërisë. Të shpërngulur për shkak të mizorive të Ali pashë Tepelenës, ata u vendosën në Mokër e pastaj në Pogradec. Mbiemri Pasko ngelet prej emrit të gjyshit, Pasko Kuteli, mbiemër të cilin e mbajti degëzimi i familjes që qëndroi në Pogradec. Një degëzim tjetër që shkoi në Durrës mban mbiemrin Ikonomi.

Lexo më tej...