Wikipedia:Kujdestari i artikujve/Përmbajtja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ndihmë e drejtpërdrejtë: irc • web

1. Hyrja
2. Tematika
3. Rëndësia
4. Burimet
5. Përmbajtja
6. Fundi
Të drejtat e autorit
Nuvola apps important.svg

Rregulli i përgjithshëm është KURRË MOS E KOPJO TEKSTIN NGA FAQET E TJERA. (Megjithatë ka disa përjashtime,[1][2] kopjimi i disa fjalëve të cituara dhe qartësisht të atribuara është në rregull.)

- Wikipedia:Kopjimi i tekstit

Artikulli i krijuar nga ju nuk duhet të cënojë të drejtat e autorit.

Mos kopjo tekst nga faqet e tjera, me përjashtim të rasteve kur ju e përdorni këtë për të cituar. Artikujt që cënojnë të drejtat e autorit do të grisen.[1] Shkruaje artikullin me fjalët e tua.[2] Nuk ka problem edhe nëse teksti nuk është perfekt — mund të rregullohet përsëri më vonë. (Po njëlloj, në qoftë se dëshiron të ngarkosh një skedë për artikullin, por nuk ke ngarkuar kurrë më parë, mirë do të ishte të prisje disa ditë nëse një përdorues aktiv më me përvojë do të vendoste aty një figurë.[3])


Artikulli juaj duhet të shpjegojë shquarsinë.

Në hapin e mëparshëm, u dhanë udhëzime se si ta bëje subjektin tënd mjaftueshëm të shquar të meritojë përfshirjen në Wikipedia. Tani sigurohu që kur lexuesi të përfundojë së lexuari artikullin, ai ta kuptojë se pse subjekti është i shquar.


Artikulli juaj duhet me patjetër të ketë tone neutrale.

Artikujt e Wikipedias përpiqen ti përmbahen një pikëpamjeje asnjëanëse, që do të thotë se Wikipedia nuk mban anë dhe nuk është as "pro" e as "kundër" një çështjeje të caktuar. Nëse lëvdatat apo kritikat për subjektin referencohen siç duhet, atëherë ato janë të pranueshme vetëm nëse qasja drejt artikullit vjen përmes toneve asnjëanëse. Thjesht shkruaj mbi faktet — të shkruash për qëndrimin që ka mbajtur një autor në një vepër të botuar është e pranueshme, ndërsa të shkruash qëndrimet e tua është krejtësisht e papranueshme. Artikujt duhet të paraqesin të gjitha pikëpamjet e rëndësishme në mënyrë të drejtë, proporcionale dhe pa paragjykime. Artikuj që vetëm sulmojnë apo vetëm lëvdojnë subjektin e tyre mund të grisen, ose mund të redaktohen rrënjësisht nga përdorues të tjerë që kërkojnë një ton asnjëanës.


Artikulli juaj nuk duhet të përmbajë "fryrje".

Fryrje është kur në një artikull tentohet të ekzagjerohet shquarësia (fama, njohja) e subjektit të tij. Fryrja shërben vetëm për të reduktuar neutralitetin e artikullit, prandaj duhet të shmanget.


A i plotëson artikulli i propozuar prej jush kërkesat e përmbajtjes?

Artikulli i propozuar prej meje është neutral, provon shquarsinë dhe nuk është i kopjuar nga ndonjë faqe tjetër

Artikulli i propozuar prej meje nuk i përmbush (ende) kriteret (ndihmë!)

Shënime
  1. ^ a b There are a very few websites (and other sources) from which text can be copy-pasted without violating copyright — cases where the text is in the public domain or uses a Wikipedia-compatible license (for the latter, attribution is usually required. Even content copied from other Wikipedia articles needs attribution, per Wikipedia:Copying within Wikipedia). If you think your source may qualify, please ask for confirmation at Wikipedia talk:Copyright problems, and await a response before finishing this wizard.
  2. ^ a b If you own the previously published material or have permission to reproduce it, permission must be verified. See Wikipedia:Donating copyrighted materials.
  3. ^ Relevant, illustrative images are great, but if you didn't create the image yourself, the copyright issues can be a minefield. If you have a specific previously-published image in mind, you can ask a question at Wikipedia:Media copyright questions; you could also look for a suitable existing image either on Wikipedia or on Wikimedia Commons. (You can use images from the Commons in the same way as local Wikipedia ones.)