Wikipedia:Livadhi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Kliko këtu, dhe fillo!

Livadhi është thjesht për të bërë prova pa "prishur" ndonjë gjë. Bëj sa prova të duash, sidomos duke përdorur edhe formatet e përmendura tek Wikipedia:Si redaktohet një faqe, por mos vendos informacion enciklopedik të vërtetë se ka mundësi të prishet nga përdorues të tjerë që po bëjnë prova për vete; për ato është më mirë të shkruash një artikull. Nëse dëshironi të provoni VisualEditor, mund të përdorni Përdoruesi:Livadhi.

Shihe dhe Doracak për redaktim. Ai doracak do të ju ndihmon të bëheni kontribues të mirë.

Reklama apo Spam janë në këtë faqe të ndaluar!

Kullosni të lirë :)

Kliko këtu, dhe eksperimento!

Faqja u redaktua para 1545 minutash nga 46.99.34.206Duke krijuar Bombardimi nga NATO i Jugosllavisë[redakto tekstin burimor]

Ju lutem bëni kujdes. Në vitin 1999, Republika e Shqipërisë dhe, për pasojë, të gjithë shqiptarët, e kanë njohur Republika Federale e Jugosllavisë (Serbi dhe Mali i Zi)

hendbolli[redakto tekstin burimor]

Hendbolli ështe sport ekipor i cili luhet në mes dy skuadrave të përbëra nga 7 lojtarë (6 lojtarë dhe portieri), duke lëvizur topin nga njëri lojtarë te tjetri duke tentuar që të shënojnë ne portën e ekipit kundershtar. Hendbolli është sport i ngjajshëm me futbollin, por këtu ne vend të këmbëve përdoren duart për të lëvizur topin. Për herë të parë hendbolli zyrtarisht u luajt në vitin 1920.

Përmbajtja [fshih] 1 Historiku 2 Fusha e lojës 3 Loja e Hendbollit 4 Dënimet (Penalizimet) 5 Lidhje të jashtme Historiku[redakto | redakto tekstin burimor] Origjina e hendbollit daton që në Greqinë antike ku perdorej termi urania. Po ashtu rrënjët e hendbollit mund të gjenden edhe në Romën e lashtë, ku përdorej termi harpaston. Lojra të ngjajshme me hendbollin janë luajtur edhe ne Francë. Gjatë shekullit të XIX, ekzistonin sporte shumë të ngjajshme me hendbollin veçanërisht në Danimarkë (sporti quhej haandbold), në Bohemi dhe Slovaki (hazena), në Ukrainë (gandbol), në Gjermani (torball) si dhe versionet e këtij sporti në Irlandë dhe Uruguaj.

Hendbollin siç e njohim sot, është formuar në fund të shekullit te XIX, në Evropën Veriore, kryesisht në Danimarkë, Gjermani, Norvegji dhe Suedi. Regullat e para të hendbollit modern I shkroi danezi Holger Nielsen në vitin 1898 dhe i publikoi ato ne vitin 1906.

Regullat e plotësuese të hendbollit u publikuan në 29 Tetor 1917, nga gjermanët Max Heiser, Karl Schelenz dhe Erich Konigh. Kurse dy vite më vonë (1919), regullat u avancuan nga Karl Schelenz.

Ndeshja e parë oficiale e hendbollit u zhvillua në vitin 1925 në mes Gjermanisë dhe Belgjikës në konkurencën e meshkujve dhe në konkurencën e femrave në vitin 1930, në mes Gjermanisë dhe Austrisë.

Federata Ndërkombëtare e Hendbollit Amator u themelua në vitin 1928, kurse Federata Ndërkombëtare e Hendbollit u themelua më vonë, në vitin 1946.

Garat e para në hendboll u mbajtën në vitin 1936, në Olimpiadën Verore në Berlin, me kërkesë speciale te Adolf Hitlerit. Hendbolli më pas u largua nga lista e sporteve, duke e kthyer atë përsëri në këtë listë në vitin1972, në Olimpiadën verore në Mynhen te Gjermanisë. Kurse në konkurencën e femrave hendbolli u luajt në Olimpiadën Verore më 1976. Deri në Shkurt 2007, Federata Ndërkombëtare e Hendbollit kishte 159 anëtarë që përfaqësonin reth 1,130,000 klube dhe 31 milionë lojtarë.

Fusha e lojës[redakto | redakto tekstin burimor] Fusha e lojës së hendbollit, është e gjate 40 metra dhe e gjërë 20 metra, me vijë ndarëse ne mes te fushës. Golat janë të rethuar me gjysëmreth me distance prej 6 metrave nga goli. Poashtu, edhe një vijë gjysëmrethore me largësi prej 9 metrave nga goli.

Gjatë zhvillimit të lojës lojtarët e një ekipi qëndrojnë jashtë 6-metërshit, duke mbrojtur portën, kurse ekipi tjetër lëviz topin jashtë 9-metërshit, duke tentuar që të organizojë sulm.

Pas shënimin të golit, loja rifillon nga qendra. Pasi që një lojtar ka në duar topin, referi jep sinjal që loja të fillojë. Përpara fillimit të lojës, lojtarët patjetër duhet te gjenden në gjysmën e tyre të fushës.

Vetëm portieri mbrojtës ka të drejtë të qëndrojë Brenda 6-metërshit. Nëse një lojtar, hyn në zonën e 6-metërshit, atëherë ekipi i tij automatikisht humb topin. Nëse gjatë tentimit për të gjuajtur, lojtari pengohet nga mbrojtësit, me kontakt fizik, ateherë akordohet penalti, që gjuhet nga një distancë prej 7 metrash.

Topi i hendbollit është më I vogël se topi i futbollit dhe lehtë mund të mbahet me një dorë. Lojtari mund të përdorë të dy duart për të mbajtur topin, por nuk mund ta mbajë atë më të dy duart më tepër se 3 sekonda, kurse gjatë organizimit të sulmit, lojtari nuk ka te drejte të bëjë më tepër se 3 hapa, duke mbajtur topin me të dy duart.

Loja e Hendbollit[redakto | redakto tekstin burimor] Loja e hendbollit luhet në dy pjesë nga 30 minuta. Gjatë secilës prej tyre, te dy ekipet kanë të drejtë të kërkojnë nga një tajm-aut. Është e lejuar që ndeshjet në ligë të përfundojnë më rezultat të barabartë, mirëpo kjo nuk është e lejuar gjatë garave eliminuese. Gjate garave eliminuese nëse një ndeshje përfundon me rezultat të barabartë atëherë ndeshja vazhdon edhe dy pjesë me nga 5 minuta. Nëse edhe pas vazhdimit rezultati mbetet I barabartë ateherë shtohen edhe dy pjesë me nga 5 minuta. Nëse edhe me këtë vazhdim, rezultati mbetet I barabarte, ateherë vendosin penaltite (7-metershat), që gjuhen individualisht per secilin ekip nga 5 gjuajtje, të cilat vazhdojnë deri sa një ekip të fitojë.

Formacionet mbrojtëse janë:

formacioni mbrojtës i ashtuquajtur 6-0, gjatë të cilit të gjithë lojtarët vendosen reth 6-metërshit; formacioni mbrojtës 5-1, kur 5 lojtarë janë reth 6-metershit dhe 1 lojtar gjendet reth 9-metërshit dhe formacioni mbrojtës 4-2, kur 4 lojtarë gjenden reth 6-metërshit dhe 2 reth 9-metërshit. Formacioni sulmues i zakonshëm është me dy anësorë (lojtarë të krahut), një qendër e djathtë, një e majtë dhe dy lojtar qendre.

Dënimet (Penalizimet)[redakto | redakto tekstin burimor] Penalizimet (anglisht – penalties), u jepen lojtareve të cilët shkaktojnë ndërhyrje të palejuar, ndaj lojtarëve kundershtarë, zakonisht gjate kontakteve fizike. Në më tepër raste dënohen me nga 2 minuta pezullim lojtarët mbrojtës, me karton te verdhë (verejtje) dhe me karton të kuq (përjashtim) në rast të sjelljes josportive. Pas humbjes së topit në sulm, lojtari duhet menjëherë të lëshojë topin në tokë, sepse nëse nuk e ben këtë, ai penalizohet me 2 minuta jashtë lojës, më ç’rast ekipi i tij mbetet me një lojtarë më pak në periudhë kohore prej 2 minutash.

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]

Enciklopedia (lat: encyclopaedia gr. enkyklios - i gjithëpërfshirëshëm + paideia, arsimim i përgjithshëm) është vepër e madhe shkencore që përfshin njohuri për të gjitha fushat e jetës e të veprimtarisë, të sistemuara në mënyrë të përmbledhur në trajtën e një fjalori. Vepra e tillë që përfshin njohuri për një degët të veçant të shkencës, të artit, të teknikës, etj.Një enciklopedi (shkruar edhe enciklopedi apo Encyclopaedia) është një përmbledhje gjithëpërfshirëse me shkrim që mban ose informacion nga të gjitha degët e diturisë ose një degë të veçantë të diturisë. Enciklopedi janë të ndarë në artikuj me një artikull mbi çdo subjekt të mbuluara. Artikuj mbi subjektet në një enciklopedi janë në disponim nëpërmjet zakonisht alfabetikisht sipas emrit neni dhe mund të përfshihen në një vëllim ose në shumë vëllime, në varësi nga sasia e materialit të përfshirë.[1]

[[]] A jeni talent ne sport ?? Ku duket kjo? Sporti është veprimtari njerëzore qëllimi i së cilës është argëtimi dhe zhvillimi apo krahasimi i aftësive psikike dhe fizike. Sporti në histori na jep të dhëna të rëndësishme mbi ndryshimet shoqërore të cilat me kalimin e shekujve kanë ndikuar mbi konceptimin e sportit në varësi të kulturave të ndryshme. Sporti si aktivitet që përfshin aftësitë fizikë e mendore të njeriut, me qellim për ti ushtruar dhe përmirësuar vazhdimisht, e për ti përdorur më pas në një mënyre më frytdhënëse na jep idenë se sporti është pothuajse aq antik sa edhe zhvillimi i inteligjencës së njeriut. Për njeriun primitiv aktiviteti fizik, ishte vetëm një mënyre shumë e dobishme për të zgjeruar njohjet e tij mbi natyrën.


name="Sporti" group="Ejlina Jaku" first1=Ejlina| title=Talenti jot per sportin| url Sporti dhe vetite e tij |website=Sporti dhe vetite e tij| publisher=Ejli Jaku| accessdate=15.01.2017 |ref=Te mesojme rreth sportit

Livadhu[redakto tekstin burimor]

[1]

Një livadh është një habitat fushë bimësi me bar dhe bimë të tjera jo-drusore (grassland). [1]

Livadhet janë me rëndësi ekologjike, sepse ata janë të hapura, zonat me diell që tërheqin dhe të mbështesin florës dhe faunës që nuk mund të lulëzojnë në kushte të tjera. Meadows mund të jetë natyrale apo artificiale e krijuar nga shkurre pastruar ose pyjore. Ata shpesh të presë një numër të kafshë të egra, duke siguruar zonat për shfaq rrotull, shturë, mbledhjen e ushqimit dhe nganjëherë strehuar në qoftë se bimësia është mjaft e lartë. Shumë livadhet mbështesin një rrjet të gjerë të wildflowers, që e bën atyre me rëndësi të madhe për insektet si bletët dhe insektet e tjera pollinating, dhe kështu tërë ekosistemit.

Në bujqësi, një livadh është grassland e cila nuk kulloten rregullisht nga kafshëve shtëpiake, por lejohet të rritet pakontrolluar në mënyrë që të prodhojnë sanë.

Përmbajtja [hide] 1 Bujqësia 2 livadhe kalimtare 3 livadh pandërprerë 4 kulturore, gjysmë-kulturore apo natyrore? 5 Shih edhe 6 Referencat 7 Lidhje të jashtme Bujqësia [edit] Sidomos në Mbretërinë e Bashkuar dhe Irlandë, livadh termi është përdorur shpesh në kuptimin e saj origjinal të thotë një livadh hay, [2] nënkuptuar grassland kositur vit në verë për të bërë hay. livadhe bujqësore janë në mënyrë tipike fushore ose fusha të pasura mbi të cilat hay ose kullosore kullosa rritet nga pasardhësit vetë-mbjellë ose me dorë mbjellë. [3] livadhet tradicionale hay dikur ishin të zakonshme në Britani rurale, por tani janë në rënie. Profesor John Ekolog Rodwell thotë se gjatë shekullit të kaluar, Angli dhe Uells kanë humbur rreth 97% e livadhe tyre sanës. [2] Më pak se 15.000 hektarë livadhe fushore të mbetet në Britani të Madhe dhe shumica e vende janë relativisht të vogla dhe të fragmentuara. 25% e livadhe e Britanisë së Madhe janë gjetur në Worcestershire, me Meadow gjelbër Foster menaxhuara nga Wildlife Trust Worcestershire të qenë një vend i madh. [4]

Një koncept i ngjashëm me livadh hay është kullota, e cila ndryshon nga livadh në atë që po kullosnin me verë, në vend që të lejohet të rritet dhe të periodikisht të prerë për sanë. [3] Një kullotë gjithashtu mund t'i referohet ndonjë toke që përdoret për kullotje, dhe në këtë kuptim më të gjerë, termi nuk i referohet vetëm bari kullotë, por edhe për të habitateve jo-grassland tilla si heathland, shkurre dhe kullota dru. [5] Termi, grassland, është përdorur për të përshkruar dy livadhe bari dhe kullotat me bar.

Praktikat specifike bujqësore në lidhje me livadh mund të marrë shprehje të ndryshme. Siç u përmend, kjo mund të jetë prodhimi hay ose sigurimin e ushqimit për bagëti dhe bagëtinë, por edhe për t'i dhënë hapësirë ​​për pemishte apo prodhimit të mjaltit. Një livadh paprerë hay kodrinor livadhet me mullarë bari. Një livadh pemishte. Një livadh (kullota) mbahet nga kullotje të bagëtisë. Artificialisht kullosnin livadh.

Livadhet kalimtare Një livadh kalimtare ndodh kur një fushë, kullotë, tokë bujqësore, apo toka të tjera të pastruar nuk është e prerë ose të kullosnin dhe fillon për të shfaqur rritjen e harlisur, që shtrihet në lulëzuar dhe vetë-mbjellëse e barit të saj dhe të llojeve të egra lule. [6] Kushti është megjithatë vetëm i përkohshëm, sepse kullosa përfundimisht bëhet shaded kur pastrim dhe bimët pemë të bëhet mirë-krijuar, duke qenë rival të kthimit në një shtet plotësisht të pyllëzuar. [7] Një shtet kalimtare mund të jetë artificialisht, mbahet përmes një sistemi të dyfishtë-në terren, në të cilën kultivuar toka dhe livadhe alternohen për një periudhë prej 10 deri 12 vjet secili. [6]

Në Amerikën e Veriut para kolonizimit evropian, Algonquians, Iroquois dhe amerikanët amtare popujt e tjerë pastruar rregullisht zonat e pyjeve për të krijuar livadhet kalimtare ku dreri dhe lojë mund të gjeni ushqim dhe të gjuajtur. Për shembull, disa nga livadhet e sotme origjinën mijëra vjet më parë, për shkak të flakët e rregullta nga amerikanët amtare. [7] [8]

Perpetual livadh [edit] Një livadh i përjetshëm, i quajtur edhe një livadh natyrore, është një në të cilën faktorët e mjedisit të tilla si kushtet klimatike dhe të tokës, janë të favorshme për kullosa shumëvjeçare dhe të kufizojë rritjen e bimëve drurore kohë të pacaktuar. [9] Llojet e livadhe e ardhshëm mund të përfshijnë:Alpine Livadhet alpine të ndodhë në lartësi të larta mbi vijën pemë dhe mirëmbahet nga kushtet e vështira klimatike.

Livadhe bregdetare mirëmbahet nga sprays kripës.

Livadhe Desert kufizuar nga reshjet ulët ose mungesa e ushqyesve dhe humus.

Prairies mirëmbahet nga periudhat e thatësirës rënda ose subjekt i zjarreve.

Livadhet lagur (një zonë gjysmë-ligatinave) ngopur me ujë në të gjithë pjesën më të madhe të vitit.

Skeda:Livadhnezvicerr.jpg
Livadhë në Alpet e Zvicrrës - Foto e Shkrepur me 27 Maj 2017

Toka[redakto tekstin burimor]

Toka rrotullohet rreth vetvetes dhe Diellit.Kur toka rrotullohet rreth vetes atehere formohet dita dhe nata (24 ore).Kur Toka rrotullohet rreth Diellit atehere formohet viti me 365 dite dhe 6 ore.Toka është planeti i treti i sistemit tonë diellor. Toka është rreth 4.57 miliardë vjet e vjetër, dhe i vetmi planet në sistemin tonë diellor ku është zhvilluar jeta. Toka ka vetëm një satelit natyror: Hënën. Toka peshon 6.000 miliard ton dhe është afër 40.000km rreth ekuatorit. Supozohet që, krijimi i Tokës erdhi si rezultat i ngjarjeve që pasuan Big Bang-un (Shpërthimin e Madh). Sipas kësaj hipoteze, një yll stërmadh, shpërtheu dhe u nda në një pafundësi copash të cilat më pas krijuan galaktikat, dhe sistemet diellore. Në këtë formë u krijua dhe sistemi ynë diellor, nga një grumbullim pluhuri e copash, të cilat duke u sjellë rrotull vetës krijuan Diellin dhe planetët e sistemit të tij. Çdo vit toka goditet nga mijëra meteor me madhësi relativisht të vogël te cilët duke kaluar nëpër atmosferë digjen. Edhe mosha e tokës është përcaktuar nga matja e moshës së njeriut prej këtyre meteorëve, të cilët sipas supozimit janë pjesë e sistemit diellor dhe kanë të njëjtën moshë me tokën.

Aristoteli me zënien e hënës në të pa një hark dhe mendoi dhe tha se toka ka forme të rrumbullaket mirëpo i pari që e vërtetoi se toka është e rrumbullaket ishte Fernando Magelani i cili udhëtoi me anije rreth tokës. Toka ka formë elipsoide. Si pasojë e rrotullimit të tokës rreth boshtit të vet Toka është deformuar ashtu që në dy polet e saj është e shtypur dhe ka marrë formën e një elipsoidi i tillë që rrafshi që e pret Tokën sipas paraleleve pret një rreth ndërsa rrafshi që e pret sipas meridianëve pret një elipsë. Tani ekzistojnë mjete të shumta që e vërtetojnë se toka ka forme të rrumbullaket, që më të rëndësishmet janë fotografitë nga satelitet.

Forma elipsoide e tokës është marr nga dy polet e saj Veriu dhe Jugu sepse forca e gravitetit që e kishte zbuluar shkencëtari anglez Isaac Newton ushtrohen në të dy polet pra forca gravitacionale e veriut kundërvepron me forcën e gravitetit të jugut ose anasjelltas për këtë arsye toka nuk ka formë plotesisht rrethore por elipsoide. Madhësia e tokës është rreth 510.000.000 km². 370 km² (71%) prej tyre janë të mbuluara me ujë kurse 150 km² (29%) janë të mbuluara me tokë. Rrethi i ekuatorit të tokës është pak më i madh se 40.000 km. Rrezja ekuatoriale është 6.378 km kurse ajo polare 6.357 km.

Forma më e saktë e Tokës është apioide (në formë dardhe), me ndihmën e satelitëve artificialë dhe të atyre gjeodetë është konstatuar se shtypshmëria në pole nuk është e njëjtë. Është konstatuar se gjysmëboshtet polarë nuk e kanë gjatësinë të njëjtë. Sipas këtyre të dhënave, forma e vërtetë e Tokës i ngjanë dardhës (apioide) ose formës së zemrës (kardioide).

Te ndihmojme te varferit Ese[redakto tekstin burimor]

Varfëria është gjendja në të cilën mungon një sasi e caktuar jetike e pasurisë materiale ose të të hollave.[1] Varfëria absolute apo skamja i referohet mungesës së nevojave themelore të njeriut, të cilat zakonisht përfshijnë ushqimin, ujin, higjienën, veshjen, strehimin, kujdesin shëndetësor dhe arsimimin. Varfëria relative përkufizohet si pabarazi ekonomike në vende apo në shoqëri në të cilën jetojnë njerëzit.[2][3]

Në pjesën më të madhe të historisë, varfëria është konsideruar gjerësisht si e pashmangshme, pasi mënyrat tradicionale të prodhimit ishin të pamjaftueshme për ti dhënë të gjithë popullsie një standard komod të jetesës.[1][4] Pas revolucionit industrial, prodhimi masiv në fabrika e bëri pasurimin gjithnjë e më të arritsëm. I një rëndësie shumë të madhe është modernizimi i bujqësisë, në mënyrë që të sigurohet më tepër ushqim për të popullatën.[5] Ofrimi i nevojave themelore në një vend nga ana e shtetit mund të kufizohet nga fenomene të të tilla si korrupsioni, ivazioni fiskal, borxhi dhe kushtëzimi i kreditimit si dhe nga largimi i profesionistëve jashtë vendit. Strategjitë themelore për rritjen e të ardhurave zakonisht përfshijnë lirinë ekonomike, sociale, dhe ofrimin e shërbimeve financiare.

Ulja e varfërisë është një objektiv i madh dhe çështja për shumë organizata ndërkombëtare si Kombet e Bashkuara dhe Banka Botërore. Banka Botërore në vitin 2008 ka vlerësuar se 1,290,000,000 njerëz jetonin në varfëri absolute. Nga këta, rreth 400 milionë njerëz në varfëri absolute jetojnë në Indi dhe 173 milionë në Kinë. Në SHBA 1 në 5 fëmijë jeton në varfëri I NDIHMOJM TË VARFËRIT, NEVOJTARËT DHE JETIMAT, ME USHQIM DHE TË HOLLA. KUJTO SE KA NEVOJTARË QË HAN BUKËN E FTOHT THATË QË U NGELET NË FYT :( SAKRIFIKO PËR ALLAHUN DUKE I NDIHMUAR KËTO NEVOJTAR SIDOMOS NË KËTË MUAJ.JU KISHIM LUTUR TE GJITHVE QE NJIHNI NEVOJTARE DHE KENI MUNDESI TI NDIHMONI JU LUSIM QE TE NDIHMONI QOFTE ME USHQIM APO TE HOLLA .NDIHMONI NJERI TJETRIN NE BAMIRESI DHE DEVOTSHMERI.DHE DIJE SE CDO GJE QE ESHTE SHPENZUAR NE RRUGE TE ALLAHUT DO TE KOMPENSOHET “Nuk është obligim yti (Muhammed) udhëzimi i tyre (në rrugë të drejtë), All-llahu e shpie në rrugë të drejtë ate që do. Çkado që të jepni nga pasuria, e keni për veten tuaj, po mos jepni për tjetërkë, por vetëm për hir të All-llahut, e çkado që t’u jepni të tjerëve nga pasuria, ajo do t’u kompensohet në mënyrë të plotë duke mos ju dëmtuar.kado që shpenzoni për rrugë të All-llahut, ajo do t’ju konpenzohet dhe nuk do t’ju bëhet padrejtë.

Thuaj: “S’ka dyshim se Allahu im është Ai që jep furnizim të begatshëm atij që do nga robërit e vet dhe Ai ia pakëson atij, e çkado që të jepni, Ai e kompenson atë dhe Ai është dhuruesi më i madh.

A jeni talent ne sport ?? Ku duket kjo[redakto tekstin burimor]

Sporti dhe vetite e tij

Sporti është veprimtari njerëzore qëllimi i së cilës është argëtimi dhe zhvillimi apo krahasimi i aftësive psikike dhe fizike. Sporti në histori na jep të dhëna të rëndësishme mbi ndryshimet shoqërore të cilat me kalimin e shekujve kanë ndikuar mbi konceptimin e sportit në varësi të kulturave të ndryshme. Sporti si aktivitet që përfshin aftësitë fizikë e mendore të njeriut, me qellim për ti ushtruar dhe përmirësuar vazhdimisht, e për ti përdorur më pas në një mënyre më frytdhënëse na jep idenë se sporti është pothuajse aq antik sa edhe zhvillimi i inteligjencës së njeriut. Për njeriun primitiv aktiviteti fizik, ishte vetëm një mënyre shumë e dobishme për të zgjeruar njohjet e tij mbi natyrën.sporti ndihmon ne sistemin nervor eshte menyr shume e mir ta menagjojm stresin poashtu mban trupin tone ne form.Poashtu eshte i nevojshem gjate kohes se rritjes qe te behemi sa me te gjate sidomos basketbolli.Njerzit te cilet merren me sport edhe ne pleqeri do ta kene me leht pasi qe sporti ndihmon ne eshtra.

  1. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura undefined