Wikipedia:Projekti Fjalori/Fetar/Islam

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Disambig.svg
Ju gjendeni në vitrinën e projektit Fjalori, një projektfaqe ndihmëse kjo në Wikipedia. Për fjalorin teknik shiko faqen e titulluar Fjalorthi, kurse për fjalorin e gjuhës shqipe shiko projektin Wiktionary
Projektfjalori.GIF
Rifresko memorien e serverit Për Islam shiko më shumë në projektin "Wiktionary"
Ky projekt ndihmës për redaktorët në Wikipedia shërben për mbledhjen e fjalëve dhe shprehjeve frazeollogjike nga fusha të ndryshme, të cilat përdoren në fjalorin e përditshëm. Grupi i punës që merret me projektin e gjuhësisë, pasi i pastron ato nga fjalët vulgare bën bartjen e tyre për te fjalori i gjuhës shqipe.
.
Si funksionon? Shtypni shkronjën pranë numrave rendorë të seksioneve (titujve) dhe shkruajeni fjalën në fushën që do të hapet.
Pasi të keni shtypur Kryej ndryshimet është bërë futja në regjistër. Paraqitja e ndryshimit bëhet automatikisht në disa fleta që përdoren për sortime sipas lëndëve dhe sipas shkronjave.
Lexo : A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R RR S Sh T TH U V X Xh Y Z Zh / W Lart

Hape seksionin për germën :
A B C Ç D Dh
E E F G Gj H
I J K L Ll M
N Nj O P Q R
Rr S Sh T Th U
V X Xh Y Z Zh
Terminologji profesionale
W
PF sipas:
fushave alfabetit

Gjuhë dhe Letërsi
Arkeologjia
Arsimi
Baleti
Biznes
Ekonomia
Film
Fizika
Informatika
Interneti
Inxhenieria
Judikatura
Kimia
Komunikacioni
Kopshtaria
Kuzhina
Matematika
Mitologjia
Mjekësia
Muzika
Piktura
Gjeografia
Biologjia

A
B
C
Ç
D
Dh
E
E
F
G
Gj
H
I
J
K
L
Ll
M

N
Nj
O
P
Q
R
Rr
S
Sh
T
Th
U
V
X
Xh
Y
Z
Zh

Fjalori/Fetar/Islam/Lista&action=edit Lista nga kjo fushë:

Wikipedia:Projekti Fjalori/Fetar/Islam/Lista

Lista të tjera:

Papëve
Radio Televizioneve
Skulpturave
Aparateve elektrike
Aktorëve
Biografive
Drejtimeve muzikore
Elementeve të ndërtimtarisë
Festave fetare
Festave ndërkombëtare
Filmave
Filmave shqip
Insekteve
Kafshëve
Kafshëve të egra
Këngëtarëve dhe grupeve shqiptare
Librave
Sporteve
Video lojrave
Automjeteve
Motove kombëtare
Lista e produkteve ushqimore
Lista e programeve për PC
Përvjetoreve historike
Shfaqjeve teatrale
Shteteve
Teknologjive
Universiteteve
Bimëve
Botuesve shqiptarë
Emrave shqiptarë (f)
Emrave shqiptarë (m)
Festave
Filmave
Bibliotekave
Fushat
Personalitetve shqiptare
Shkrimtarëve shqiptar
Wikipedias

Kategoria "Islam" e artikujve në Wikipedia

Shumica e termave të më poshtëm nuk janë të shqiptuara në bazë të ndonjë fjalori arabisht-shqip por janë marr nga gjuha angleze. Në të kaluarën ka pasur shkrime të gjuhës shqipe në alfabetin arab. Nëse dispononi ndonjë shkrim që e mundëson kodimin e germave nga arabishtja në shqip ju lutemi paraqitni atë këtu.

A[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Adab (أدب) -
 • Abd (عبد)-
 • Adhan (أذان) -
 • Adl (عدل) -
 • Ahl al Kitab (أهل الكتاب) -
 • Ahad (أحد) -
 • Ahkam (أحكام) -
 • Ahl al Bayt (أهل البيت) -
 • Akhlaq (أخلاق) -
 • Alamin (عالمين) -
 • Alhamdulillah (الحمد لله) -
 • Adhan -
 • Allahu Akbar (الله أكبر) -
 • Al-isra (الإسراء) -
 • Akhirah (آلآخرة) -
 • Alim (عالم) -
 • Amanah (أمانة) -
 • Ameen (آمين) -
 • Amir al-Muminin -
 • Ansar (أنصار) -
 • Aqidah (عقيدة) -
 • Aql (عقل) -
 • Arba'in (اربعين) -
 • Asr (العصر) -
 • al-Asharatu Mubashsharun (العشرة المبشّرون) -
 • As-Salamu Alaykum (السلام عليكم) -
 • Astaghfirullah (أستغفر الله) -
 • Audhu billah (أعوذ بالله) -
 • Awliya (أولياء) -
 • Awrah (عورة) -
 • Ayah (آية) (shumës: ayat, آيات) -
 • Ayatollah ( آية الله) -
 • Azhan(أذان) -
 • 'Azl (عزل) -

B[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Baitullah (بيت الله) - shtëpia e Zotit
 • Barakah (بركة) -
 • Barzakh (برزخ) -
 • Basher (بشر) -
 • Basirah (بصيرة) -
 • Bid'ah (بدعة) -
 • Bint (بنت) -
 • Bismillah ar-Rahman, ar-Raheem (بسم الله الرحمن الرحيم) -
 • Burda (بردة) -

c[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

Lexo : A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R RR S Sh T TH U V X Xh Y Z Zh / W Lart

Ç[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam


D[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Dajjal (دجّال) :
 • Dallal (ضلل):
 • Dar al-`Ahd (دار العهد) :
 • Dar al-Amn (دار الأمن) :
 • Dar ad-Dawa (دار الدعوة) :
 • Dar al-Harb (دار الحرب) :
 • Dar al-Islam (دار الإسلام):
 • Dar al-Kufr (دار الكفر) :
 • Dar ash-Shahada (دار الشهادة) :
 • Da`wah (الدعوة) :
 • Dervish (درويش) :
 • Dhimmi (ذمّي) :
 • Deen (Arabic term)|Dīn (الدين) :
 • Diyya :
 • Dua (دعاء) :
 • Dhikr (ذكر) :
 • Dhuhr (الظهر):
 • Dunya (دنيا):

Dh[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

Lexo : A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R RR S Sh T TH U V X Xh Y Z Zh / W Lart

E[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Eid (عيد):
 • Eid ul-Adha (عيد الأضحى) :
 • Eid ul-Fitr (عيد الفطر) :

Ë[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam


F[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Fajarah (فجرة): shumës: "Fajir" (فاجر).
 • Fajr (فجر): mënjezë, falje mëngjezi. Koha në ditë kur do të jetë dritë në horizontë para agimit.
 • Falah (فلاح): me qenë i/e sukseshme, lumtur, gëzuar
 • Fanaa (فناء) : term nga sufizmi me d.m.th shuarje nga jeta - me qenë i vdekur në këtë jetë. Të mos ketë jetë jasht botë së Zotit. I njëhësuar me Zotin.
 • Fard (فرض) : ritual fetar që obligonë për veprim: falja pesë herë brenda ditës Lënja pas dore e veprimit të till gjykohet nga Zoti.
 • Fasiq (فاسق): secili ë nuk përfill rregullat e Islamit; zakonisht përdoret për personat me karakter të korruptuar/prishur (shumës "fasiqun").
 • Fatwa (فتوى) :
 • Fiqh (فقه) : . Në kuptimin letrar "kuptimi i thellë" i rregullave të fes islame.
 • Fi sabil Allah (في سبيل الله): në rrugë të Zotit; ftes për Xhihad. Të japesh vetën në mëshirën e Allah Subhana Wa Tala.
 • Fitna (فتنة) : logu apo gjykimi për gjitha periodat e jashtë zakonshme, si periodat e luftrave civile apo para agonisë së botës që vije nga mosmarveshjet e njerzimit.
 • Fitrah (فطرة):
 • Furqan (فرقان):
Lexo : A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R RR S Sh T TH U V X Xh Y Z Zh / W Lart

G[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Ghafara (غفر)
 • Ghaflah (غفلة)
 • Ghaib (غيب)
 • Ghusl (غسل)

Gj[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

H[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Hadi (هادي)
 • Hidaya(هداية)
 • Hadith (حديث)
 • Halal (حلال)
 • Hafith (حافظ)
 • Hajj (الحجّ) ose haj
 • Hakim
 • Hanif (حنيف)
 • Haraam (حرام)
 • Haram (حرم)
 • Hasan (حسن)
 • Hijab (حجاب)
 • Hijra (الهجرة)
 • Hima
 • Hizb (حزب)
 • Houries
 • Huda (حدا)
 • Hudna (هدنة)
 • Hudud (حدود)
 • Hukm (حكم)
Lexo : A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R RR S Sh T TH U V X Xh Y Z Zh / W Lart

I[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Ibadah (عبادة)
 • Iblis(إبليس)
 • Iftaar (إفطار)
 • Ihram (إحرام)
 • Ihsan (إحسان)
 • Ijaz
 • Ijma (إجماع)
 • Ijtihad (إجتهاد)
 • Ilah (إله)
 • Ilm (علم)
 • Imam (إمام)
 • Imamate (إمامة) ose imamate
 • Iman (إيمان)
 • Infaq
 • Injeel (الإنجيل)
 • Insha'Allah (إن شاء الله)
 • Iqamah
 • Isha (عشاء)
 • Islam (الإسلام)
 • Isnad (إسناد)
 • Isra dhe Miraj (الإسراء)
 • Istislah (إستصلاح)
 • Istishhaad (إستشهاد)
 • Itmaam-i-hujjat

J[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Ja Allah
 • Jaqin -
 • Jaum Al-Qiyâmah (يوم القيامة)
 • Jahannam
 • Jahiliya (الجاهليّة)
 • Jahl
 • Jamia (جامعة)
 • Janaza
 • Jannah
 • Jazakallahu Khayran
 • Jihad (جهاد)
 • Jilbāb
 • Genie apo Jinn (جنّ)
 • Jizya (جزية)
 • Jumuah (جمعة)
 • Juz' (جزء)

K[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Ka'bah
 • Kafir (كافر) shumës: Kaffirun.
 • kalam (علم الكلم)
 • Khalifa (خليفة)
 • Khatib
 • Khilafa (خلافة)
 • Kharaj (خراج)
 • Khums (خمس)
 • Khutbah
 • Kitab
 • Kufr (كفر)
 • Kun
Lexo : A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R RR S Sh T TH U V X Xh Y Z Zh / W Lart

L[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Laghw
 • La ilaha illallah
 • la'nat (لعنة)
 • Laylat al-Qadr

Ll[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

M[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Madhab (مذهب)
 • Madrasa (مدرسة)
 • Maghrib (مغرب)
 • Mahdi (مهدي)
 • Mahram (محرم)
 • Makrouh
 • Malaikah
 • Ma malakat aymanukum (ما ملكت أيمانكم or ما ملكت أيمانهم or ما ملكت أيمانهن or ما ملكت يمينك or الذين ملكت أيمانكم)
 • Manzil
 • Ma'ruf (معروف)
 • Maqasid
 • Masha Allah (ما شاء الله)
 • Masih
 • Masjid
 • Masum, plural Masumin
 • Maulvi (مولوی)
 • Me'ad
 • Mecca (مكّة)
 • Medina
 • Mihrab
 • Minaret
 • Minbar (منبر)
 • Minhaj
 • Isra and Miraj|Miraj (المعراج)
 • Mu'awwidhatayn (المعوذتين)
 • Mubah
 • Mufti (مفتى) fataawa shumësi i"fatwa".
 • Muhajabah
 • Muhammadun rasulullah
 • Muezzin
 • Muhajireen
 • Mujahid (مجاهد)
 • Mujtahid
 • Mullah (مل)
 • Mu'min
 • Munafiq
 • Munaqabah
 • Murshid (مرشد)
 • Apostasy në Islam Murtadd
 • Muslim
 • Mut'ah
 • Mutawatir
Lexo : A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R RR S Sh T TH U V X Xh Y Z Zh / W Lart

N[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Nabi shumësi Anbiya. shiko: Rasul.
 • Nafs (النفس)
 • Najaasah
 • Nakir dhe Munkar
 • Nifaq
 • Niqab (نقاب)
 • Naseeha
 • Nass (نصّ)
 • Nubuwwah (نبوّة)
 • Noor

Nj[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam


O[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

Lexo : A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R RR S Sh T TH U V X Xh Y Z Zh / W Lart

P[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam


Q[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Qadar
 • Qadi (قاضي)
 • Qiblah
 • Qiyamah
 • Qisas (?)
 • Qiyas (القياس)
 • Qutba
 • Qudsi
 • Qur'an (القرآن)

R[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Rabb
 • Rahman
 • Rahim
 • Rajm
 • Rasul shiko: Nabi.
 • Riba (ربا)
 • Risalah
 • Ruh
 • Rukn
 • Ruk'u
Lexo : A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R RR S Sh T TH U V X Xh Y Z Zh / W Lart

Rr[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam


S[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Sabr
 • Sadaqah
 • Sahabah
 • Sahih
 • Sajda
 • Salaf (السلف الصالح)
 • Salah (صلاة) or salat
 • Salaam (سلام)
 • Salat (صلاة)
 • Sallallahu alaihi wa sallam (صلى الله عليه و سلم)
 • Samad
 • Salsabil
 • Sawm (صَوم)
 • Sema
 • Shahadah (الشهادة)
 • Shahid (شهيد)
 • Shaikh (شيخ)
 • Sharia/shariah (الشريعة)
 • Sharif (شريف)
 • Shaytan
 • Shi'a (الشيعة)
 • Shirk (idolatry)|Shirk (شرك)
 • Shura (شورى)
 • Sira (السيرة)
 • Sirat al-Mustaqim
 • Subhanahu wa ta'ala
 • Subhan'allah
 • Sufi (صوفي)
 • Suhoor
 • Sunnah (السنّة) ose Sunnah al-Nabi (سنّة النبي)
 • Sunni (سنّي)
 • Surah (سورة)

Sh[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

Lexo : A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R RR S Sh T TH U V X Xh Y Z Zh / W Lart

T[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Taba'een
 • Tafsir (تفسير)
 • Taghut
 • Tahajjud
 • Taharah
 • Tahir
 • Tajdid
 • Tajwid (تجويد)
 • Takbir
 • Takfeer
 • Taqlid (تقليد)
 • Taqiyya (تقيّة)
 • Taqwa
 • Tarawih
 • Tarkib (تَرْكِيب)
 • Tariqa (طريقة)
 • Tartil (ترتيل)
 • Tashkil (تشكيل)
 • Taslim (تسلم)
 • Tawbah
 • Tasawwuf (التصوّف) ose Sufism
 • Tawaf
 • Tawheed (توحيد)
 • Tawrat
 • Tayyib

Th[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam


U[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Ulema (علماء) ose ulama
 • Ummah (الاُمّة) ose umma
 • Umrah
 • Urf (عرف)
 • Usul al-Fiqh
Lexo : A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R RR S Sh T TH U V X Xh Y Z Zh / W Lart

V[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam


X[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam


Xh[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

Lexo : A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R RR S Sh T TH U V X Xh Y Z Zh / W Lart

Y[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam


Z[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam


Zh[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

Lexo : A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R RR S Sh T TH U V X Xh Y Z Zh / W Lart

W[Redakto nëpërmjet kodit]

Islam

 • Wahdat al-wujud (وحدة الوجود)
 • Wahy
 • Wali
 • Warraq (ورّاق)
 • Wasat
 • Witr
 • Wudu