Jump to content

Wikipedia:Si redaktohet një faqe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hyrje

Ndihmë
Kërkimi Të drejta autori Pasqyra Redaktimi Artikulli Livadhi Fillestarëve Antarëve Kategoritë
redaktoni kutinë

Wikipedia bazohet në programinWikiWiki, gjë që lejon çdokënd të redaktojë një faqe këtu dhe t'i shohë ndryshimet menjëherë. Kjo faqe është shembull për Wiki markup (kodi që përdoret në këtë projekt për formatizim të tekstit). Gjithashtu mund të mësoni si:

 • Wikipedia: Si të filloni një faqe,
 • Dhuratat jo formale në wikipedia: Kontributi në Wikipedia
 • Redaktimi i punimeve në përgjithësi në Wikipedia: Redaktimi i punimeve
 • Preferred layout of your article at Wikipedia: Guide to Layout|Guide to Layout (see also Wikipedia:Boilerplate text)
 • Simbolet e stilit në Wikipedia:Manuali i Stilit
 • Politika të Përgjithshme në Wikipedia:Politikat dhe udhëzimet
 • Wikipedia:Marrëveshjet për emërtimin e artikujve
 • Nëse ju po punoni me një artikull që ka lidhje me një grup objektesh (një qytet, një objekt astronomik, një karakter të gjuhes kineze, etj.) shiko më parë nëse ekziston ndonjë Wikipedia:WikiProject|WikiProject për atë grup dhe nëse po, përpiqu te ndjekësh udhëzimet përkatëse.
 • Së fundi, për një listë të të gjithë artikujve rreth redaktimit ne Wikipedia shiko Wikipedia:Lista e artikujve ne Wikipedia namespace|Lista e artikujve ne Wikipedia namespace or Wikipedia:Utilities|te njejten liste te renditur sipas ceshtjeve.

Është fare lehtë të redaktosh një faqe Wiki. Thjesht kliko në nyjen "redaktoni" në krye apo poshtë faqes Wiki për të ndryshuar vetë artikullin, ose kliko në nyjen "diskutimet" dhe pastaj nyjen "redaktoni" për të shkruar në disktutimet përcjellëse. Kjo do t'ju dërgojë tek një faqe me kuti shkrimi, e cila përmban tekstin e redaktueshëm të asaj faqeje Wiki.

Pastaj redakto artikullin, shkruaj një përmbledhje të vogël në shirit-fushën nën kutinë për redaktim. Kur të përfundoni, shtypni "Kryej ndryshimin"! Gjithashtu ju rekomandojmë që nëpërmjet pullës "Trego parapamjen" t'i kontrolloni ndryshimet para se ta ruani faqen. Në varësi nga sistemi juaj, shtypja e Enter-it kur kutija për redaktim nuk është aktive (kursori nuk është aty) mund të ketë të njëjtin efekt si kliku në "Kryej ndryshimin".

Ju lutemi përdorni pikëpamje neutrale, dhe sigurisht citoni burimet në mënyrë që të tjerët ta vërtetojnë punën tuaj dhe ta stërndërtojnë atë. Shpesh është më lehtë ta kopjoni tekstin së pari në ndonjë redaktues tekstesh (Notepad apo Word), dhe pasi ta redaktoni atje, kthejeni atë tekst prapë në shfletues për parapamje. Në këtë mënyrë edhe mund të mbani një kopje lokale të faqes që keni shkruar për ti bërë ndryshimet pa pasur qasje në internet. Disa redaktues tekstesh mund të përshtaten edhe për përpunim të artikujve të Wikipedia-s: shihni artikullin Wikipedia:Text editor support të projektit në anglisht.

Ndryshimet e Vogla

Kur të ndryshoni një faqe, përdoruesit e kyçur kanë mundësinë që ta etiketojnë redaktimin si "ndryshim i vogël". Përdorimi i kësaj mundësie mund të jetë edhe zgjedhje personale. Rregulla bazë është që një redaktim i llojit drejtshkrim, formatizim, apo organizim teksti, duhet të etiketohet "ndryshim i vogël". Një ndryshim i madh është diçka që ja vlen të rishikohet nga ndonjë i interesuar, kështu që çfarëdo ndryshimi real, edhe nëse është një fjalë e vetme është ndryshim i madh. Kjo mundësi është e rëndësishme sepse përdoruesit mund të zgjedhin "fshih ndryshimet e vogla" ne faqen "Ndryshime së fundmi", për të mbajtur numrin e redaktimeve në nivel të arsyeshëm.

Arsyeja për të mos lejuar një përdorues që nuk është kyçur për të etiketuar ndonjë redaktim si të vogël është se vandalizmi pastaj do të etiketohej si i vogël dhe do të kalonte kohë më e gjatë pa u vërejtur. Ky limitim është edhe edhe një arsye për të hyrë.

Shënimi i ndryshimit real si ndryshim i vogël konsiderohet veprim i keq, e edhe më i keq nëse bëhet fjalë për fshirje të ndonjë cope teksti. Ndryshime shumë të vogla, si hapja e kutisë redaktuese dhe ruajtja (pa ndryshuar asgje) nuk kanë efekt, e njëjta gjë me shtimin e hapësirave te zbrazta në fund të rreshtit ose rreshtit te zbrazët në fund të faqes; në keto raste redaktimi nuk vlen dhe përmbledhja hudhet. Mirëpo, ju mund të shtoni p.sh. një hapësirë plus në mes dy fjalëve; këto ndryshime ruhen ne wikitext dhe shfaqen në listën e ndryshimeve, edhe pse dukja e faqes nuk ndryshon.

Formatizimet Wiki

Në kolonën e majtë të tabelës së mëposhtme, mund të shihni cilat efekte janë të mundshme. Në kolonën e djathë, shihni si ato efekte janë arritur. Me fjalë të tjera, që teksti të duket sikur ai në kolonën e majtë, shkruajeni në formatin që e shihni në kolonën e djathtë.

Mbajeni këtë faqe hapur në një shfletues të veçantë për t'ju referuar gjatë punës. Nëse dëshironi që së pari ti provoni gjërat pa shkaktuar dëme, bëjeni në "livadh".


Titujt, kryerreshtat , listat dhe rreshtat

Prezentohet si ... JU e shënoni si...

Fillo punën me një Kryetitull:

==

 NËSE një rresht fillon me një hapësirë, AI
  do të faqësohet ashtu siç 
   duket në kutinë e shkrimit;
  në gërmat me gjerësi te fiksuar,
  shkronjat nuk do të mbështillen;
 Kjo është e dobishme për:
  * kopjim tekstesh të formatizuara më parë;
  * pëshkrime të algoritmeve;
  * kod burimor të programve;
  * ASCII art;
Teksti në qendër.
<center>Teksti në qendër.</center>
Radha mbi vijën horizontale

dhe këtu pason teksti nën vijë.

E dobishme kur është e nevojshme të dallohen titujt dhe veçohen pjesët.

Radha mbi vijën horizontale
----
dhe këtu pason teksti nën vijë 

Nyjet, URLs, grafikonët

.
Paraqitet si ... JU e shënoni si...
Ja ku është kalendari Gregorian.
 • Shkronja e parë e cakut bëhet vetevetiu shkronjë e madhe.
 • Hapësirat mes fjalëve, në kod, vetvetiu shndërrohen në "_" (underscore) (shtypja e underscore ka të njëjtin efekt si shtypja e një zbrazëtire, por nuk rekomandohet.

Pra lidhja e sipërme është për tek http://sq.wikipedia.org/wiki/Kalendari_Gregorian, që është artikulli me emrin "Kalendari Gregorian".

Ja ku është [[kalendari Gregorian]].
Nyjet deri te një seksion i caktuar i ndonjë faqeje, p.sh. Gjakova (komuna)#Kultura (seksioni Kultura i artikullit Gjakova), nyjet për tek seksionet jo-ekzsistuese trajtohen si nyje deri te e gjithë faqja, i.e fillimi i saj [[Gjakova (komuna)#Kultura]]
I njëjti cak, emërtim tjetër:

verën.
(Kjo lloj nyje përdoret kur emërtimi i artikullit nuk përputhet aspak me gramatikën e shkrimit.)

I njëjti cak, emërtim tjetër: 
[[Verë (pije alkolike)|verën]]
Nyjes i shtohen prapashtesat për tu rehatuar fjala, që në këtë rast është edhe titull i një artikulli, në fjali: Drinit, MJAFT-it


(Kjo lloj nyje përdoret kur emërtimi i artikullit për të cilin po e bën nyjen është rrënjë për fjalën e përdorur.)

Prapashtesat i bashkohen nyjes: [[Drini]]t, [[MJAFT]]-it

Mos shfaq pjesën ne kllapa të titullit të faqes lidhëse: Verë.

Serveri e mbush pjesën pas | kur ta ruani faqen. Kur ta hapni kutinë e redaktimit herën tjetër, do ta shihni nyjen e plotësuar. E njëjta vlen edhe për tiparin e mëposhtëm.

Mos shfaq pjesën në kllapa të titullit të faqes lidhëse:
[[Verë (pije alkolike)|]]. 
Kur të shtoni ndonjë koment në faqet Diskutimet,

nënshkruajeni atë. Kjo bëhet duke shtuar 3 "~" për emrin tuaj përdorues:

Arianiti

ose 4 për emrin përdorues plus datën/kohën:

Arianiti 08:10 Oct 5, 2002 (UTC)
Kur të shtoni ndonjë koment në faqet Diskutimet,
nënshkruajeni atë. Kjo bëhet duke shtuar 3 "~" për emrin tuaj përdorues:
: ~~~
ose 4 për emrin përdorues plus datën/kohën:
: ~~~~
Koha në Londër është një faqe që ende nuk ekziston.
 • Ju mund ta krijoni atë duke klikuar në nyje.


 • Për të krijuar një faqe të re:
  1. Krijo një nyje deri te ajo nga një faqe tjetër.
  2. Ruaje atë faqe.
  3. Kliko në nyjen që posa krijuat. Faqja e re do të hapet për redaktim.
 • Have a look at Wikipedia:How to start a page|how to start a page guide and Wikipedia's Wikipedia:Naming conventions|naming conventions.
 • Pasi të krijoni ndonjë faqe, kerkoni titullin e tij për tu siguruar që të gjitha lidhjet me atë cak qojne deri tek faqja e posakrijuar.
[[Koha në Londër]] është një faqe që 
ende nuk ekziston.

wikipedia:Redirect|Redirect një titull artikullit deri te një tjetër duke vendosur tekst si ky në rreshtin e parë.

#REDIRECT [[[[Stampa:Artikuj të zgjedhur]]]]

Është interesante ajo çka thonë gjermanët për Drinin tonë ? Artikujt mund të lidhen me një faqe me të njëjtën temë në një gjuhë tjetër duke përdorur një nyje si kjo [[kodi i gjuhës:Titulli]]. Nuk ka rëndësi ku i vendosni këto nyje kur redaktoni pasi që ato gjithmonë shfaqen në të njëjtin vend kur ta ruani faqen, zakonisht në një listë në fillim të kutisë së redaktimeve ndërsa në faqosje do të dalë emri i gjuhës në kolonën e majtë. (See Wikipedia:Interlanguage links).

[[de:Drin]]
Nyje e jashtme: Nupedia
Nyje e jashtme: 
[http://www.nupedia.com Nupedia]
Ose veç jepeni URL-në: http://www.nupedia.com.
 • URL të gjitha simbolet duhet të jenë nga këto: A-Z a-z 0-9 ._\/~%-+&#?!=()@ \x80-\xFF. Nëse një URL përmban ndonjë karakter tjetër, duhet të përdoret kodi përkatës në ASCII; p.sh.: ^ duhet të shkruhet %5E.
Ose veq jepeni URL-në: 
http://www.nupedia.com.
Një figurë: Bakllava me arra
 • Vetëm figurat që janë ngarkuar në Wikipedia mund të përdoren. Për të ngarkuar figura, përdor faqen "jepni skedar". Imazhin e ngarkuar do ta gjeni në listën e figurave.
Një figurë: [[Image:Bakllava.jpg]]

ose, me tekst përshkrues (këshillohet)

[[Image:Bakllava.jpg|Bakllava me arra]] 
Teksti përshkrues përdoret në vend të imazhit kur nuk ekziston mundësia e shfaqjes së tij apo nëse përdoruesi është me të meta në shikim. Mbaje treguesin mbi imazh për ta parë këtë tekst.

Klikimi në një figurë të ngarkuar do të shfaq një faqe përshkruese, me të cilën ju mund të lidheni direkt pa e shfaqur fotografinë në artikull: Bakllava me arra


[[:Figura:bakllava.jpg|Bakllava me arra]]

Për të shtuar nyje deri te ngarkimet jo-figura sikur zërimet, ose për te figurat të shfaqura si nyje në vend se të paraqitura në vetë faqen e artikullit, përdor nyjen e llojit "media".


Shqiptimi i shkonjave shqipe

Flamuri i Danimarkës[[media:Alfabeti_Shqip.ogg|Shqiptimi i shkonjave shqipe]]

[[media:Flamuri_Danimarka_S.png|Flamuri i Danimarkës]]

Për tu lidhur me librat, mund të përdorni nyjet e llojit ISBN.

ISBN 0123456789X

ISBN 0123456789X

Përkufizim i pamjes së shenjave

Prezetohet si ... JU e shenoni si...

i pjerrët, i trashë, i pjerrët dhe i trashë.

 • Shenjat mbi tekste nuk janë thonjëza por apostrofa.
''Emphasize'', '''strongly''', 
'''''very strongly'''''.

Gjithashtu formati italic dhe bold kanë të njëjtin efekt, këtë e tregon formula matematikore në rastin e mëposhtëm:

F = ma
 • Se cilën nga këto metoda do të zgjidhni Ju për intepretuesin kjo është irelevante.
You can also write <i>italic</i> and <b>bold</b>
if the desired effect is a specific font style
rather than emphasis, as in mathematical formulas:

:<b>F</b> = <i>m</i><b>a</b>
Lloji i shenjave tek termat teknikë.
A typewriter font for <tt>technical terms</tt>.
Ju mund të shënoni me shenja të vogla.
You can use <small>small text</small> for captions.
Mund të fshini jo me gomë

dhe nënvizoni me laps.

You can <strike>strike out deleted material</strike>
and <u>underline new material</u>.

Germat si ë dhe ç (Shiko wikipedia:Special characters)
À Á Â Ã Ä Å
Æ Ç È É Ê Ë
Ì Í Î Ï Ñ Ò
Ó Ô Õ Ö Ø Ù
Ú Û Ü ß à á
â ã ä å æ ç
è é ê ë ì í
î ï ñ ò ó ô
œ õ ö ø ù ú
û ü ÿ&Agrave; &Aacute; &Acirc; &Atilde; &Auml; &Aring; 
&AElig; &Ccedil; &Egrave; &Eacute; &Ecirc; &Euml; 
&Igrave; &Iacute; &Icirc; &Iuml; &Ntilde; &Ograve; 
&Oacute; &Ocirc; &Otilde; &Ouml; &Oslash; &Ugrave; 
&Uacute; &Ucirc; &Uuml; &szlig; &agrave; &aacute; 
&acirc; &atilde; &auml; &aring; &aelig; &ccedil; 
&egrave; &eacute; &ecirc; &euml; &igrave; &iacute;
&icirc; &iuml; &ntilde; &ograve; &oacute; &ocirc; 
&oelig; &otilde; &ouml; &oslash; &ugrave; &uacute; 
&ucirc; &uuml; &yuml;

Pikëzimet :
¿ ¡ « » § ¶
† ‡ • —


&iquest; &iexcl; &laquo; &raquo; &sect; &para;
&dagger; &Dagger; &bull; &mdash;

Shenjat komerciale :
™ © ® ¢ € ¥

£ ¤

&trade; &copy; &reg; &cent; &euro; &yen; 
&pound; &curren;
Germat me index rendorë : x2

Gërmat me indeks fuqizimi: x2 or x²

 • Në përgjithsi shënimin e fuqizimit në këtë formë e mbështesin të gjithë interpetuesit, por me gjithë të është mirë të përdoret forma e më poshtme.

ε0 = 8.85 × 10−12

C² / J m.
Subscript: x<sub>2</sub>
Superscript: x<sup>2</sup> ose x&sup2;

&epsilon;<sub>0</sub> =
8.85 &times; 10<sup>&minus;12</sup>
C&sup2; / J m.
Germat e shkrimit grekë :

α β γ δ ε ζ
η θ ι κ λ μ ν
ξ ο π ρ σ ς
τ υ φ χ ψ ω
Γ Δ Θ Λ Ξ Π
Σ Φ Ψ Ω


&alpha; &beta; &gamma; &delta; &epsilon; &zeta; 
&eta; &theta; &iota; &kappa; &lambda; &mu; &nu; 

&xi; &omicron; &pi; &rho; &sigma; &sigmaf;
&tau; &upsilon; &phi; &chi; &psi; &omega;
&Gamma; &Delta; &Theta; &Lambda; &Xi; &Pi; 
&Sigma; &Phi; &Psi; &Omega;

Shenjat dhe simbolet matematikore:
∫ ∑ ∏ √ − ± ∞
≈ ∝ ≡ ≠ ≤ ≥ →
× · ÷ ∂ ′ ″
∇ ‰ ° ∴ ℵ ø
∈ ∉ ∩ ∪ ⊂ ⊃ ⊆ ⊇
¬ ∧ ∨ ∃ ∀ ⇒ ⇔
→ ↔
(Shiko Wikipedia:WikiProject Mathematics|WikiProject Mathematics)

&int; &sum; &prod; &radic; &minus; &plusmn; &infin;
&asymp; &prop; &equiv; &ne; &le; &ge; &rarr;
&times; &middot; &divide; &part; &prime; &Prime;
&nabla; &permil; &deg; &there4; &alefsym; &oslash;
&isin; &notin; &cap; &cup; &sub; &sup; &sube; &supe;
&not; &and; &or; &exist; &forall; &rArr; &hArr;
&rarr; &harr;
x2   ≥   0 true.
 • Për fushat boshe në mes shenoni shenjen e unikodit - &nbsp;.
 • &nbsp; gjithashtu ndaloni ndërpreren e rreshtit në mes, e nevojshme për formularët.
<i>x</i><sup>2</sup>&nbsp;&nbsp;&ge;&nbsp;&nbsp;0 true.

Formularët kompleks :
  

 • Shiko Wikipedia:TeX markup
 
<math>\sum_{n=0}^\infty \frac{x^n}{n!}</math>

Suppressing interpretation of markup:
Link → (<i>to</i>) the Wikipedia FAQ

 • Used to show literal data that would otherwise have special meaning.
 • Escapes all wiki markup, including that which looks like HTML tags.
 • Does not escape HTML character entities.
<nowiki>Link &rarr; (<i>to</i>) 
the Wikipedia FAQ</nowiki>

Komentet përbrenda fletës edituse:
nuk prezentohen në faqe

 • Used to leave comments in a page for future editors.
<!-- comment here -->

Tabela

Placement of the Table of Contents (TOC)

At the current status of the wiki markup language, at least four headers trigger the TOC in front of the first header (or after introductory sections). Putting __NOTOC__ anywhere forces the TOC to disappear. See also #CompWikipedia:Sectionact_TOC|compact TOC for alphabet and year headings.

Vendosja e Tabelës Përmbajtëse (TP) apo (TOC)

Në statusin e tanishëm të gjuhës së shënuar wiki, të paktën katër krerë nisin TOC në krye të kreut të parë (ose pas seksionit hyrës).Duke vënë __NOTOC__ kudo detyron TOC të zhduket.Shiko edhe #CompWikipedia:Sectionact_TOC|compact TOC for alphabet and year headings.

Tabela e shkruar në HTML

Tabelat e pregatitura në gjuhën HTML janë të mirëseardhura . Detalisht për nevojen dhe lidhjen e tyre me Wiki-në, shiko Wikipedia:How to use tables.

Variablat

KodiEfekti
{{CURRENTMONTH}} 07
{{CURRENTMONTHNAME}} korrik
{{CURRENTDAY}} 17
{{CURRENTDAYNAME}} E mërkurë
{{CURRENTYEAR}} 2024
{{CURRENTTIME}} 13:18
{{NUMBEROFARTICLES}} 98.445

(number of pages in the main namespace which contain a link and are not a redirect).

(numri i faqeve në hapësirën kryesore të emrave të cilat përmbajnë një lidhje dhe nuk janë ridrejtim)

Shikoni gjithashtu

 • UseModWiki and Wikipedia:PHP script.
 • HTML tag.
 • Wikipedia:Protected page