Wikipedia:WikiProjekti Studenti&Wikipedia/Ngjyrat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Merge-arrows.svg
Ndihmoni që kjo pjesë dhe pjesa Ngjyra të bashkohen në një artikull të vetëm. {{{2}}}


Ngjyrat

Dihet mire se natyra është e pasur me ngjyra te llojllojshme. Syri i njeriut mund të dallojë ngjyra dhe nuanca të shumllojshme. Shkenctarisht është vërtetuar se në natyrë egzistojne 4500 lloje ngjyrash. Këtë e ka vërtetuar edhe shkenctari Isak Njuton. Njutoni në një experiment ra në një përfundim se drita e djellit përbehet prej 7 rrezeve ngjyrash.

Duhet cekur se në dallojm ngjyrat të cilat gjendën në natyrë dhe ngjyrat të cilat përfitohën dhe përdoren në piktur në bazë të natyres fizike egzistoj ngjyrat.

1.Kromatike

Ngjyrat kromatike kanë për bazë tri lloje të ngjyrave themelore:

E Verdha E Kuqja dhe E Portokallta, Këto ngjyra ndryshe quhen Primare apo Themelore quhën kështu sepse nuk mund të perfitohen me përzierje të barabart të ngjyrave. Pos ngjyrave primare janë edhe ngjyrat Sekondare të cilat ,mundë të perfitohen me përzierje të barabart të ngjyrave. Nëse i përziejm të gjitha këto ngjyra atëher ne do të fitojm shkallzimin e tyre.

2.Ngjyrat akromatike janë po ashtu tri lloje:

E bardha, e zeza dhe e përhimta. Janë ngjyra të pasterta përjashtim bën vetem ngjyra E Murrme e cila përfitohet prej këtyre tri lloje të ngjyrave themelore.

Ngjyrat ndahën në ngjyra të Ngrohta (Harmonishme) dhe në ngjyra të Ftohta (Komplementare).

- Ngjyrat e Ngrohta apo të Harmonishme janë të gjitha ato ngjyra të cilat na perkujtojn ngrotsin, afërsin dhe gëzimin, Ngjyrat e ngrohta janë e verdha, e kuqja dhe e portokallta.

- Ngjyrat e Ftohta apo Komplementare janë të gjtha ato ngjyra të cilat na përkujtojn largsin, zymsin dhe ftohtsin, Ngjyrat e ftohta kishin me qen: gjysem e kalterta, e vjollca, e kalterta dhe ngjyra e blertë.