Wikipedia:WikiProjekti Studenti&Wikipedia/atmosfera e tokes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Universiteti i Tiranes

Vendos përmbajtjen e materialt në vazhdim... ORIGJINA E ATMOSFERES SHTRESAT E ATMOSFERES ATMOSFERA  ATMOSFERA E TOKES ndryshon nga atmosfera e planeteve te tjere .Ajo eshte nje mbeshtjellje gazrash,qe u formua disa miliarda vjet me pare hipotezat rreth formimit te saj jane perqendruar ne menyren se si u formuan gazet fillestare  Hipoteza e Kant la Pasit  Sipas Kant la Plasit,prania e gazeve fillestare –hidrogjenit ,metanit,amoniakut,dyoksidit te karbonit –lidhet me nderveprimin e komponenteve te tille si korja e tokes,bota bimore dhe rrezet ultraviolet te spektrit diellor  HIPOTEZA 2  Gazet fillestare mund te shnderroheshin nga gjendja e lenget ne te ngurte vetem me kushtet e temperaturave shume te uleta ne siperfaqen e Tokes .Ndersa gazet e sotem perberese te atmosferes ne keto kushte nuk e ndryshojne dot gjendjen .  HIPOTEZA 3  Azoti dhe gazet e tjera kryesore jane cliruar nga elementet perberese te grimcave ose pluhurave kozmike te nje reje gjigante gjate dendesimit te saj .Gazet qe perbejne sot atmosferen mendohet te jene gazet e cliruar gjate vullkanizimit .Miliarda vjet me pare ky proces ka qene shume intensiv .  AEROZOLI NE ATMOSFERE  Kjo fotografi eshte publikuar nga NASA para disa ditesh Fotografia eshte krijuar nga puna e superkompjuterit te NASAS “discover”,ne qendren per simulimin klimatik ne GODDARD FLIGHT CENTER ne maryland.Fotografia ka nje rezolucion prej 10 km dhe paraqet flukset e aerozolit ne atmosferen e globit .Ngjyrat e ndryshme perfaqesojne tipet e ndryshme te therrmijave qe qendrojne pezull ne ajer :pluhuriperfaqesohet ne te kuqe ,kripa e detit ne blu ,tymi ne jeshile dhe therrmijat e fosfatit ne te bardhe .  NDOTJA E ATMOSFERES  Ekzistojne burime natyrore te gazeve ndotese te ajrit .Keto perfshijne vullkanet,zjarret e pyjeve ,te cilat lirohen nga proceset anaerobike .Ndotesit e ajrit mund te definohen si dicka e pranishme ne atmosfere si :pluhuri,gazi,era,tymi,avulli ne perqendrime te demshme per jeten e njerezve ,boten bimore dhe shtazore .Ndotesi mund te jet I origjinesnatyrore dhe artificiale .Nje numer i caktuar i ndotesve inorganike te gazte I shtohet atmosferes nga aktiviteti I njeriut .Ndotesit e gazte inorganike me te njohur jane SO3,H2S,NO1,NO2,NH3,CO etj