Wilhelm Wundt

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Wilhelm Wundt
EmriWilhelm Wund
Lindja16 gusht 1832
VendlindjaNekarau Gjermani
Vdekja1920
EraShekulli XIX-XX
RajoniPsikologë Gjerman
InteresimetFilozofia Psikologjia Pedagogjia

Wilhelm Wundt ishte filozof, fiziolog dhe psikolog i shquar gjerman. Njihet si njëri ndër themeluesit e psikologjisë eksperimentale.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wilhelm Wundt u lind më 16 gusht 1832 në një fshat të vogël gjerman të quajtur Nekarau. Ai ishte një fëmijë i vetmuar që shmangte lodrat për t'u marrë me libra dhe studim. Në moshën 19 vjeç, Wund vendosi të studiojë mjekësi. Interesi i tij kaloi në fiziologji, fushë në të cilën mbajti shumë leksione dhe publikoi një numër artikujsh gjatë viteve pas përfundimit të studimeve.

Puna shkencore.[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1879 psikologjia sapo kishte filluar të shfaqej si shkencë e veçantë dhe Wundt ngriti laboratorin e parë psikologjik (1879) në Universitetin e Leipzig-ut.

Në këtë laborator u përqëndrua pothuajse tërësisht në studimin shkencor psikologjik, veçanërisht në studimin e eksperiencës shqisore, njerëzore-studim, që më parë i përkiste fushës së fiziologjisë. Wundt-ti e vazhdoi punën me energjinë dhe entuziasmin e një njeriu sa gjysma e moshës sëtij gjersa vdiç afër Leipzigut1920, dy javë pas ditëlindjes së tij të 88-të.

Vepra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • 1974 The Language of Gestures. Ed. Blumenthal, A.L. Berlin: De Gruyter
  • 1973 An Introduction to Psychology. New York: Arno Press
  • 1969? Outlines of Psychology. 1897. Tr. Judd, C.H. St. Clair Shores, MI: Scholarly Press
  • 1916 Elements of folk-psychology. Tr. Schaub, E.L. London: Allen
  • 1901 The Principles of Morality and the Departments of the Moral Life. Trans. Washburn, M.F. London: Swan Sonnenschein; New York: Macmillan
  • 1896 (2nd ed.) Lectures on human and animal psychology. Creighton, J.G., Titchener, E.B., trans. London: Allen. Translation of Wundt, 1863
  • 1893 (3rd ed.) Principles of physiological psychology. Titchener, E.B., trans. London: Allen. Translation of Wundt, 1874. [New York, 1904]

Lidhje të jashtme.[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]