Jump to content

WordPress

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

WordPress është një program me burim kodi te lirë dhe të hapur si dhe një sistem të menaxhimit të përmbajtjes (CMS) i bazuar në PHP dhe MySQL. Tipare të WordPress përfshijnë një arkitekture me shtojca si dhe një numër të madh template. WordPress është përdorur nga më shumë se 27.5% e 10 milion faqeve internetike me trafik më të lartë sipas statistikave të shkurtit të 2017. Aktualisht WordPress është sistemi më i përdorur për krijimin e një ditari internetik (blogg) duke qenë platforma e preferuar për krijimin e më shumë se 60 milionë faqeve të internetit.

Platforma u prezantua për herë të parë më 27 maj, 2003 nga themeluesit Matt Mullenweg dhe Mike Little. Deri më 26 nëntor 2013 versioni 3.7 i WordPress ishte shkarkuar rreth 10 milionë herë.

WordPress ka një sistem web template që përdor një procesor template.

Temat

Përdoruesit mund të instalojë WordPress dhe kalojnë mes temave. Temat lejojnë përdoruesit të ndryshojnë pamjen dhe funksionalitetin e një faqe interneti WordPress apo instalimit pa e ndryshuar përmbajtjen e informacionit ose strukturën e faqes. Temat mund të instalohet duke përdorur WordPress "Prezantimi" mjet i administratës apo dosjet temë mund të jetë i ngarkuar me anë të FTP. PHP, HTML dhe kodin CSS gjenden në temat mund të shtohet ose të redaktohen për të siguruar karakteristika të përparuara. Mijëra temave WordPress ekzistojnë, disa të lirë, dhe disa premium (me pagesë) templates.