Xhandarmëria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Anëtarë të KarabinierëveItalisë në detyrat e rendit publik në Firence.

Një xhandarmëri është një forcë ushtarake me detyra të zbatimit të ligjit në mesin e popullatës civile. Në Francë dhe në disa vende frankofone, xhandarmëria është një degë e forcave të armatosura që është përgjegjëse për sigurinë e brendshme në pjesë të territorit (kryesisht në zonat rurale dhe qytete të vogla në rastin e Francës), me detyra shtesë si polici ushtarake për forcat e Armatosura. Ai u prezantua në disa vende të tjera të Evropës Perëndimore gjatë pushtimeve Napoleonike. Në mesin e shekullit të 20, një numër ish-mandatesh franceze dhe zotërime koloniale (të tilla si Libani, Siria, Bregu i Fildishtë dhe Republika e Kongos) miratuan një xhandarmëri pas pavarësisë. Një koncept i ngjashëm ekziston në Evropën Lindore në formën e Trupave të Brendshme, të cilat janë të pranishme në shumë vende të ish-Bashkimit Sovjetik dhe në vendet ish-aleate të tij.

Disa nga organizatat më të spikatura moderne të xhandarmërisë përfshijnë Xhandarmërinë Kombëtare Franceze, Gardën Kombëtare Franceze, Gardën Civile Spanjolle, Jandarmërinë Rumune, Xhandarmërinë Kombëtare Algjeriane, Xhandarmërinë Kombëtare Argjentinase, Konstabularin e Shteteve të Bashkuara, Xhandarmërinë Kombëtare Burkineze, Karabinierët italianë, Karabinerët kilian, Karabinierët moldavë , Marechaussee Mbretërore e Holandës, Xhandarmëria Mbretërore Marokene, Garda Kombëtare Republikane Portugeze, Xhandarmerija Serbe, Garda Kombëtare Meksikane, Garda Kombëtare Tuniziane, Xhandarmëria Turke dhe Policia e Montuar Mbretërore Kanadeze/Xhandarmëria royale du Canada.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]