Xhu-xhucu Brazilian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jiu jitsu Brazilian është një art luftarak dhe një mënyrë mbrojtjeje personale i specializuar në dyluftim veçanërisht në luftimin në tokë. Nuk duhet ngatërruar me paraardhësin Jūjutsu Japonez.

Jiu jitsu Brazilian

Jiujitsu apo BJJ konsiderohet në mënyrë universale tashmë si një nga artet luftarake më efikase në botë. I njohur si “arti xhentil apo i butë” BJJ fokusohet në ngushtimin e menjëhershëm të distancës me kundërshtarin, hedhjen e tij në tokë dhe finalizimin e kundërshtarit nëpërmjet kapjeve dhembjeprurëse dhe manipulimit të gjymtyrëve dhe trupit si dhe shtrëngimit dhe bllokimit të rrugëve të frymëmarrjes apo enëve teë gjakut. BJJ i jep individëve më të vegjël apo të brishtë një shans të barabartë apo më të mirë për të përballur kundërshtarë më të fuqishëm.

Jiu-Jitsu Brazilian u bë shumë i famshëm fillimisht në Amerikë e më pas në botë pasi Royce Gracie (i biri i Helio Gracie i cili bashkë me vëllanë e tij Carlos Gracie janë themeluesit legjendar të BJJ) mori pjese në kampionate të arteve të ndryshme luftarake dhe arriti te mposhtë kundershtarë shumë më të fuqishëm dhe të mëdhenj se ai që përfaqësonin disiplina të tjera si boksi, savate, kickboksi, xhudo, sumo, mundja etj.

Pas fitoreve të Royce Gracie-t, të gjithë ata që ishin të dedikuar në rrugën e arteve luftarake filluan të mësojnë Jiu-Jitsun Brazilian. Sot BJJ është pjesë e arsenalit dhe programit stërvitor të të gjithë garuesve dhe kampionëve te botës që garojnë në kampionate të arteve luftarake te kombinuara. Një nga anët më të mira të Jiu Jitsut Brazilian është që mund të ushtrohet nga kushdo, pavarësisht nga forma fizike, mosha apo gjinia. Ne fakt, Jiu Jitsu Brazilian është perfekt për vetëmbrojtje për femrat sepse shumë nga teknikat finalizuese të BJJ praktikohen nga pozicione në dukje të pafavorshme për to.

Historia dhe origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Geo Omori hapi shkollën e parë Jiu-Jitsu / xhudo në Brazil në 1925. Ai mësoi një numër individësh përfshirë Luiz França. Më vonë, Mitsuyo Maeda ishte një nga pesë ekspertët kryesorë të Kodokan-it (newaza) që themeluesi i xhudos Kano Jigoro dërgoi jashtë shtetit për të demonstruar dhe përhapur artin e tij në botë. Maeda kishte trajnuar së pari në sumo si një adoleshente, dhe pas interesit të gjeneruar nga tregimet për suksesin e Kodokan Judo në garat me shkollat e tjera jujutsu të kohës, u bë studente e Jigoro Kano.Maeda u largua nga Japonia në vitin 1904 dhe vizitoi një numër të vendet që japin demonstrime "jiu-do" dhe pranojnë sfida nga mundës, boksierë, luftëtarë të egër dhe artistë të tjerë të tjerë ushtarakë para se të arrinin përfundimisht në Brazil në 14 nëntor 1914.

Gastão Gracie ishte një partner biznesi i Cirkut Amerikan në Belém. Më 1916, cirku italian Argjentinas, Queirolo Brothers skenoi atje shfaqje dhe prezantoi Maeda.

Më 1917 Carlos Gracie, djali i madh i Gastão Gracie, shikoi një demonstrim të Maeda në Teatrin Da Paz dhe vendosi të mësojë xhudo. Maeda e pranoi Carlos si student dhe Carlos mësoi për disa vjet, duke përfunduar njohuritë e tij për vëllezërit e tij. Rrëfimi i Gracie për ngjarjet është se motra e tij Hélio Gracie gradualisht zhvilloi më tej Gracie Jiu-Jitsu si një adaptim më i butë, pragmatik nga xhudo që u përqëndrua në luftimet në tokë, pasi ai nuk ishte në gjendje të kryejë shumë lëvizje xhudo që kërkojnë kundërshtim të drejtpërdrejtë ndaj forcës së një kundërshtari.

Megjithëse familja Gracie njihet si familja kryesore që promovoi për herë të parë brazilianin Jiu-Jitsu siç dihet sot, ekzistonte edhe një linjë tjetër e shquar që rridhte nga Maeda përmes një dishepulli tjetër brazilian, Luiz França. Kjo prejardhje ishte përfaqësuar veçanërisht nga Oswaldo Fadda. Fadda dhe studentët e tij ishin të famshëm për përdorimin me ndikim të këmbeve të këmbëve dhe prejardhja ende mbijeton përmes lidhjeve të Fadda në ekipe të tilla si Nova União dhe Luftimi i Ekipit të Grappling.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri "Jiu-Jitsu" rrjedh nga një romanizim i vjetër i drejtshkrimit të tij origjinal në Perëndim (është ende në përdorim të zakonshëm); romanizimi modern i Hepburn i 柔 術 është "jūjutsu".

Kur Maeda u largua nga Japonia, xhudo shpesh quhej "Kano jiu-jitsu", ose, edhe më thjesht si Jiu-Jitsu.Higashi, bashkautor i Kano Jiu-Jitsuwrote në parathënie:

Disa konfuzione janë shfaqur në lidhje me përdorimin e termit 'jiudo'. Për ta sqaruar çështjen do të them se xhudo është termi i zgjedhur nga Profesor Kano si që përshkruan sistemin e tij më saktë sesa bën jiu-jitsu. Profesor Kano është një nga edukatorët kryesorë të Japonisë, dhe është e natyrshme që ai duhet të merrej me fjalën teknike që do të përshkruante më saktë sistemin e tij. Por populli japonez në përgjithësi ende mbërthehet në nomenklaturën më të popullarizuar dhe e quan atë jiu-jitsu.

Sidoqoftë, jashtë Japonisë, ky dallim u vu re edhe më pak. Kështu, kur Maeda dhe Satake arritën në Brazil në 1914, çdo gazetë njoftoi artin e tyre si "Jiu-Jitsu", pavarësisht se të dy burrat ishin Xhudoka Kodokan.

Jo vetëm deri në vitin 1925 vetë qeveria japoneze mandatoi zyrtarisht që emri i saktë për artin marcial të mësuar në shkollat publike japoneze duhet të ishte "xhudo" sesa "jujutsu". Në Brazil, arti quhet ende "Jiu-Jitsu" . Kur Gracies shkuan në Shtetet e Bashkuara dhe përhapën Jiu-Jitsu, ata përdorën termat "Jiu-Jitsu Brazilian" dhe "Gracie Jiu-Jitsu" për t'u dalluar nga stilet tashmë të tanishme duke përdorur emra me tinguj të ngjashëm. Në një intervistë të vitit 1994 me Yoshinori Nishi, Hélio Gracie tha se ai as nuk e dinte vetë fjalën e xhudos, derisa sporti erdhi në vitet 1950 në Brazil, sepse dëgjoi që Mitsuyo Maeda e quante stilin e tij "Jiu-Jitsu".

Arti është përmendur ndonjëherë si Gracie Jiu-Jitsu (GJJ), një emër i markës tregtare nga Rorion Gracie, por pas një mosmarrëveshje ligjore me kushëririn e tij Carley Gracie, marka e tij tregtare për emrin u hodh poshtë. Anëtarët e tjerë të familjes Gracie shpesh e quajnë stilin e tyre me emra të personalizuar, si Ceaser Gracie Jiu-Jitsu ose Renzo Gracie Jiu-Jitsu, dhe në mënyrë të ngjashme, familja Machado e quan stilin e tyre Machado Jiu-Jitsu (MJJ). Ndërsa secili stil dhe instruktorët e tij kanë aspektet e tyre unike, ato janë të gjitha variacionet themelore të brazilianit Jiu-Jitsu. Aktualisht ekzistojnë katër degë kryesore të BJJ në Brazil: Gracie Humaita, Gracie Barra, Carlson Gracie Jiu-Jitsu dhe Alliance Jiu Jitsu. Secila degë gjurmon rrënjët e saj përsëri në Mitsuyo Maeda përmes Donato Pires Dos Reis, dhe më pas përmes familjes Gracie ose Oswaldo Fadda.

Jiu-Jitsu brazilian ka ngjashmëri të madhe me xhudos origjinale Kodokan, e praktikuar gjerësisht përpara se Xhudo të bëhej pjesë e Olimpiadës, dhe akoma praktikoi në një masë më të vogël, si dhe njëfarë ngjashmërie me ryu (shkollat) e mëparshme. Ju-Jitsu.Ajo gjithashtu është argumentuar që brazilianët në fakt nuk krijuan ndonjë risi thelbësore brenda artit, Kjo ka bërë që disa praktikues të sugjerojnë që Jiu-Jitsu brazilian thjesht duhet të quhet "Jiu-Jitsu" apo edhe Kosen Judo.

Divergjenca nga rregullat Kodokan Ndrysho Disa ndryshime u bënë në rregullat e xhudos sportive pasi xhudo u prezantua në Brazil. Disa nga këto ndryshime rregullash u përpoqën ta përmirësojnë atë si një sport spektatori, dhe të tjerë synojnë përmirësimin e sigurisë. Disa nga këto ndryshime rregullash de-theksuan aspektet themelore të xhudo, dhe të tjerët kanë zvogëluar gamën e aplikimit të bravave të përbashkëta. Jiu-Jitsu brazilian nuk i ka ndjekur këto ndryshime në rregullat e xhudos, dhe kjo divergjencë i dha BJJ një identitet të veçantë si një art i kapluar, megjithëse është akoma i lidhur me xhudo. Faktorë të tjerë që kanë kontribuar drejt divergjencës stilistike të BJJ nga xhudo sportiv, përfshijnë kontributin e Gracies në art, duke përfshirë theksin në luftimet me kontakte të plota.

BJJ lejon të njëjtat teknika që xhudo lejon kur bëhet luftë në tokë. Këto përfshijnë gjuajtjet e golave ​​të xhudos, si dhe teknikat jo-shënuese të xhudos, të cilat i referohen si "mbajtje të afta" (siç është psh. Armbari fluturues). BJJ gjithashtu lejon cilindo dhe të gjitha mbajtjet e përdorura në mundje, sambo, ose ndonjë art tjetër të kapjes, përfshirë përpjekjet e drejtpërdrejta për të zbritur duke prekur këmbët. Bravat kurrizore dhe bravat e qafës së mitrës nuk lejohen në gi Jiu-Jitsu, MMA amatore, forma të shumta të no-gi Jiu-Jitsu, Judo, dhe arte të tjera marciale, për shkak të potencialit për të shkaktuar lëndime serioze trupore.

BJJ gjithashtu ndryshon nga xhudoja në atë që lejon gjithashtu një konkurrent të tërheqë kundërshtarët në tokë. Megjithëse rregullat e hershme të xhudos Kodokan fillimisht ishin të ngjashme me ato të BJJ, vitet e fundit ajo është bërë gjithnjë e më kufizuese në krahasim. BJJ gjithashtu është bërë më "sport i orientuar" vitet e fundit, duke ndaluar teknika të tilla si përplasjet.

Rëndësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 1972, Carley Gracie u transferua në Shtetet e Bashkuara për të dhënë mësim Jiu-Jitsu, dhe në 1978 u pasua nga Rorion Gracie, i cili bashkë-themeloi Kampionatin Ultimate Fighting (UFC) në 1993.Jiu-Jitsu erdhi në rëndësi ndërkombëtare në qarqet e arteve marciale kur eksperti brazilian Jiu-Jitsu Royce Gracie fitoi Kampionatin e parë, të dytë dhe të katërt Ultimate Fighting, të cilat në atë kohë ishin turne të vetme të arteve marciale të eliminimit.Royce luftoi kundër disa kundërshtarëve më të mëdhenj në stile të tjera, duke përfshirë boksin, xhirimet, muay thai, etj. karate, mundje dhe taekwondo. Që nga ajo kohë BJJ është bërë një aspekt thelbësor i MMA, duke zbuluar rëndësinë e luftimeve në terren në një luftë. Sportet e BJJ-së Sporte vazhdojnë të rriten në popullaritet dhe kanë dhënë shkas për turne të rrëmujave të dorëzimit jo-gi, të tilla si Kampionati Botëror i Mundjes së Nënshtrimit ADCC dhe NAGA, Shoqata e Përpjekjeve të Amerikës së Veriut. Sport BJJ është bërë gjithashtu një metodë e njohur e fitnesit në të gjithë botën vitet e fundit.

Stili i luftimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jiu-Jitsu brazilian përqendrohet në marrjen e një kundërshtari në tokë në mënyrë që të neutralizojë forcën e mundshme ose përparësitë e madhësisë përmes teknikave të luftimit në tokë dhe nënshtrimi të përfshijë bllokime të përbashkëta dhe chokeholds. Në tokë, forca fizike mund të kompensohet ose përmirësohet përmes teknikave të duhura të kapjes.

BJJ përdor një gamë të gjerë të teknikave të mbledhjes për të sjellë një kundërshtar në tokë siç është "roje tërheqëse", e cila nuk përdoret në sporte të tjera luftarake si Xhudo apo Mundje. Pasi kundërshtari të jetë në tokë, një numër manovrash (dhe kundër-manovra) janë në dispozicion për të manipuluar kundërshtarin në një pozicion të përshtatshëm për aplikimin e një teknike të paraqitjes. Arritja e një pozicioni mbizotërues në tokë është një nga shenjat kryesore të BJJ, e cila përfshin përdorimin efektiv të pozicionit roje për të mbrojtur veten nga fundi (duke përdorur të dyja parashtresat dhe spastrimet, me spastrime që çon në mundësinë e pozitës dominuese ose një mundësi për të kaluar roje), dhe kalimi i rojes për të mbizotëruar nga pozicioni i lartë me pozicionet e kontrollit anësor, montimit dhe montimit të pasmë. Ky sistem manovrimi dhe manipulimi mund të krahasohet me një formë të shahut kinetik ose fizik kur ekzekutohet nga dy praktikues me përvojë. Një pjesë e paraqitjes në BJJ shpesh asimilohet me ekuivalentin e "kontrollit", ku kundërshtari nuk ka zgjidhje tjetër, përveçse të prekë, të plagoset ose të mbyten.

Renzo Gracie shkroi në librin e tij Mastering JUJITSU:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Jujutsu klasik i Japonisë së vjetër duket se nuk kishte një strategji të përbashkët për të udhëhequr një luftëtar gjatë një përleshjeje. Në të vërtetë, kjo ishte një nga kritikat më themelore dhe perceptuese të Kano për programin klasik." Maeda jo vetëm që mësoi artin e xhudos Carlos Gracie, por gjithashtu mësoi një filozofi të veçantë për natyrën e luftimeve të zhvilluar nga Kano, dhe më tej e rafinuar nga Maeda bazuar në udhëtimet e tij në mbarë botën duke garuar kundër luftëtarëve të aftë në një larmi artesh marciale.

Libri detajon teorinë e Maeda si argumenton se luftimi fizik mund të ndahet në faza të dallueshme, siç është faza e goditjes, faza e goditjes, faza tokësore, etj. Kështu, ishte një detyrë e një luftëtari të zgjuar për ta mbajtur luftën të vendosur në fazë të luftimeve më të përshtatshme për forcat e tij. Renzo Gracie deklaroi se ky ishte një ndikim thelbësor i qasjes Gracie për të luftuar. Këto strategji u zhvilluan më tej me kalimin e kohës nga Gracies dhe të tjerët, dhe u bënë të spikatur në MMA bashkëkohore.

Luftime tokësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

BJJ ose BRASILIAN JUJITSU dallohet kryesisht nga artet e tjera marciale për shkak se vendos theks më të madh në luftimet në tokë. Zakonisht, artet marciale të bazuara në goditje vendosin pak ose aspak theks në punët bazë. BJJ gjithashtu i kushton vëmendje teknikave me këmbë të tilla si goditja. Megjithëse përdor i përdor teknikat e njëjta me mundje si xhudo dhe sambo.

Metodat e trainimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

BJJ përqendrohet në parashtresat pa përdorimin e grevave, ndërsa trajnimi lejon praktikuesit që të praktikojnë me shpejtësi të plotë dhe me forcë të plotë, i ngjan përpjekjes së përdorur në konkurrencë. Metodat e trajnimit përfshijnë stërvitje teknikë në të cilat praktikohen teknika kundër një partneri jo rezistues; sparring izolimi (zakonisht i referuar si shpimi i pozicionit) ku përdoren vetëm një teknikë e caktuar ose grupe teknikash; dhe barazim i plotë ku secili praktikues përpiqet të paraqesë kundërshtarin e vet përmes teknikës. Kushtëzimi fizik është gjithashtu një aspekt i rëndësishëm i stërvitjes.

Linja e familjes Gracie e zbritur nga Helio Gracie përqendrohet në aplikime praktike të BJJ që vlejnë kryesisht për vetëmbrojtje.Ata shpesh do të drejtojnë stërvitje zhvillimi në të cilat një person rrethohet nga një rreth studentësh të tjerë që do të përpiqen të sulmojnë studentin mbrojtës, i cili nga ana tjetër duhet të mbrohen duke përdorur teknika. Studenti shpesh nuk do të jetë në gjendje të shohë agresorin për të simuluar një sulm që ata nuk e prisnin.


Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]