Jump to content

Zënia e Hënës (Eklipsi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në programim kompjuteri, Eclipse është një mjedis të integruar të zhvillimit (IDE). Ajo përmban një workspace bazë dhe një plug-in e sistemit të zgjeruar për customizing mjedisin. Shkruar kryesisht në Java, Eclipse mund të përdoret për të zhvilluar aplikacione. Me anë të ndryshme plug-ins, Eclipse mund të përdoret gjithashtu për të zhvilluar aplikacione në gjuhë të tjera programimi: Ada, ABAP, C, C ++, COBOL, Fortran, Haskell, JavaScript, Lasso, Lua, Natyrore, Perl, PHP, Prolog, Python , R, Ruby (duke përfshirë Ruby në binarët kornizë), Scala, Clojure, Groovy, Skema, dhe Erlang. Ajo mund gjithashtu të përdoret për të zhvilluar paketa për software Mathematica. Mjediset e zhvillimit të përfshijë mjetet e zhvillimit Eclipse Java (JDT) për Java dhe Scala, Eclipse CDT për C / C ++ dhe Eclipse PDT për PHP, ndër të tjera.

Codebase fillestar origjinën nga IBM VisualAge. [2] Eclipse kit zhvillimit të softuerit (SDK), e cila përfshin mjetet e zhvillimit Java, është menduar për zhvilluesit e Java. Përdoruesit mund të zgjasë aftësitë e saj duke instaluar plug-ins të shkruara për Platformën Eclipse, të tilla si toolkits zhvillimit për gjuhë të tjera programimi, dhe mund të shkruajë dhe të kontribuojnë plug-në modulet e tyre.

Released sipas kushteve të Licencës Eclipse Publik, Eclipse SDK është software të lirë dhe me burim të hapur (edhe pse kjo është e papajtueshme me Leje e Përgjithshme Publike GNU [3]). Ajo ishte një nga idetë e para për të drejtuar sipas GNU classpath dhe ajo shkon pa probleme nën IcedTea.

Përmbajtja [hide] 1 Historia 1.1 Licencimi 1.2 Emri 1,3 Shtyp 2 Arkitekturë 3 Rich Platforma Client Platformë 4 Server 5 Web Tools Platform Platformë 6 Modelimi 6.1 Model Transformimin 6.2 Modeli Mjete Zhvillimi 6.3 Zhvillimi Betoni Syntax Zhvillimi 6,4 Abstract Syntax 6.5 Teknologjia dhe hulumtim 6,6 amalgamë 7 Zgjerime 8 Shpërndarjet Alternative 8,1 Eclipse PDT (PHP Zhvillimi Tools) 8,2 Eclipse ADT (Mjete Zhvillimi Android) 9 Shih edhe 10 Lexim të tjera 11 Burimet 12 Referimet 13 Lidhje të jashtme Historia [redakto] Eclipse filloi si një projekt i zgjuar Kanada. Object Technology International (OTI), e cila më parë kishte tregtuar familjen Smalltalk-bazuar VisualAge e mjedisit të integruar të zhvillimit (IDE) produktet, [2] zhvilluar produktin e ri si një zëvendësim Java-bazuar. [4] Në nëntor 2001, një konsorcium ishte formuar me një bord të kujdestarë për të çuar më tej zhvillimin e Eclipse si software burim të hapur. Është vlerësuar se IBM kishte investuar tashmë afër në $ 40 milion deri në atë kohë. [5] Anëtarët origjinale ishin Borland, IBM, MERANT, QNX Software Systems, racional Software, Red Hat, SuSE, TogetherSoft dhe WebGain. [6] Numri i kujdestarë rrit në mbi 80 deri në fund të vitit 2003. Në janar të vitit 2004, Fondacioni Eclipse është krijuar. [7]

Eclipse 3,0 (lëshuar më 21 qershor 2004) i zgjedhur specifikimet Platformë Shërbimit OSGi si arkitekturën Runtime. [8]

Shoqata për Computing Machinery njohur Eclipse me 2011 ACM Software Systems Çmimin më 26 prill 2012. [9]

Licencimi [edit] Leje Eclipse Publik (EPL) është licenca themelor sipas të cilit projektet Eclipse janë lëshuar. [10] Disa projekte kërkojnë licencimin e dyfishtë, për të cilën Licenca Eclipse Shpërndarjes (DEGJ) është në dispozicion, edhe pse përdorimi i kësaj licence duhet të zbatohen për të dhe është konsiderohet në një bazë rast pas rasti.

Eclipse u lirua fillimisht nën Leje Publike Përbashkët, por ishte vonë ri-lejohet sipas kushteve të Licencës Eclipse Publik. Fondacioni Free Software ka thënë se të dyja licencat janë licencat free software, por janë të papajtueshme me Leje e Përgjithshme Publike GNU (GPL). [11] Mike Milinkovich, i Fondacionit Eclipse komentoi se të lëvizte në GPL do të konsiderohet kur version 3 e GPL u lirua. [12]

Emri [redakto] Sipas Lee Nackman, shefi i Teknologjisë Zyrtar i ndarjes racional IBM (origjinuese në 2003) në atë kohë, emri "Eclipse" (që daton nga të paktën 2001) nuk ishte një lojë fjalësh në Sun Microsystems, si konkurs primar e produktit në kohën e emërtimin ishte Microsoft Visual Studio (që ajo, Eclipse, ishte të errësojë). [13] Versionet e ndryshme të Eclipse janë emëruar pas organeve të ndryshme qiellore, më specifikisht planetet apo satelitet natyrore planeteve. Shembuj janë: Europa, Ganymede, Callisto, Galileo dhe Luna. Versioni i fundit që vjen në 2015 është emëruar Mars.

Shtyp [edit] Që nga viti 2006 Fondacioni ka koordinuar një Release vjetor të njëkohshëm. Çdo lirim përfshin Platformën Eclipse, si dhe një numër të projekteve të tjera Eclipse.

Si e 2014, secili Release simultan ka ndodhur në e mërkurë 4 e qershor.