Zëvendëskryeministri i Shqipërisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Zëvendëskryeministri i Shqipërisë
Zëvëndëskryeministri i Shqipërisë.svg
Përmbledhje
Themeluar 29 nëntor 1912
Shteti Shqipëria Shqipëria
Organi kryesor Këshilli i Ministrave
Ministrat Erion Braçe
Adresa Boulevardi Dëshmorët e Kombit, Tiranë
Website Faqja Zyrtare

Zëvëndëskryeministri i Shqipërisë është nënkryetari i qeverisë së Shqipërisë. Në mungesë të Kryeministrit i Shqipërisë Zëvendëskryeministri merr përsipër funksionet e tij, të tilla si kryesimi i Kabinetit të Shqipërisë dhe Këshillit të Ministrave të Shqipërisë. Zyra është ministria e dytë e lartë e kabinetit qeveritar në degën ekzekutive të qeverisë në sistemin parlamentar në Republikën e Shqipërisë.

Megjithëse Shqipëria gjithmonë ka pasur një Zëvendëskryeministër që nga pavarësia e saj në 1912. Një Kryeministër mund të zgjedhë të mos caktojë një Zëvendëskryeministër. Sa i përket Kushtetutës së Shqipërisë, Presidenti emëron Zëvendëskryeministrin dhe betohet përpara Presidentit.[1] Zëvendëskryeministri mund të marrë postin e ushtruesit të detyrës së Kryeministrit, kur Kryeministri përkohësisht mungon ose nuk është në gjendje të ushtrojë pushtetin e tij ekzekutiv.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "KUSHTETUTA E REPUBLIKËS SË SHQIPËRISË" (PDF). wipo.int. f. Article 99.


Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]