Zarathustrizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Zoroastrianizmi / ˌ zɒroʊæstriənɪzəm / , gjithashtu i quajtur Zarathustraism , Mazdaism dhe Magianism , është një fe e lashtë iranian dhe një filozofi fetare . Ajo ishte një herëfe shtetërore e Akamenide , Parthian , dhe perandorive Sasanian . Vlerësimet e numrit aktual të zoroastrianët mbarë botën ndryshojnë në mes të 145,000 dhe 2.6 milion . [ 1 ]

Zoroastrianizmi u ngrit në rajonin lindor të lashtë persiane Perandorisë , kurfilozofi fetare Zoroasteri thjeshtuar panteon perëndish hershme iranian [ 2 ] në dy forcave kundërshtare : Ahura Mazda ( ndriçues Dituria ) dhe Angra Mainyu ( Fryma Shkatërrues ) në shekullin e 7 para Krishtit .

Idetë Zoroasteri e çoi në një fe zyrtare që mban emrin e tij nga rreth pes shekullin e 6 dhe kanë ndikuar fetë e tjera të mëvonshme duke përfshirë Judaizmin , gnosticizmit , Krishterimit dhe Islamit . [ 3 ] Zoroastrianizmi / ˌ zɒroʊæstriənɪzəm / , gjithashtu i quajtur Zarathustraism , Mazdaism dhe Magianism , është një e lashtë feja iranian dhe një filozofi fetare . Ajo ishte një herëfe shtetërore e Akamenide , Parthian , dhe perandorive Sasanian . Vlerësimet e numrit aktual të zoroastrianët mbarë botën ndryshojnë në mes të 145,000 dhe 2.6 milion . [ 1 ]

Zoroastrianizmi u ngrit në rajonin lindor të lashtë persiane Perandorisë , kurfilozofi fetare Zoroasteri thjeshtuar panteon perëndish hershme iranian [ 2 ] në dy forcave kundërshtare : Ahura Mazda ( ndriçues Dituria ) dhe Angra Mainyu ( Fryma Shkatërrues ) në shekullin e 7 para Krishtit .

Idetë Zoroasteri e çoi në një fe zyrtare që mban emrin e tij nga rreth pes shekullin e 6 dhe kanë ndikuar fetë e tjera të mëvonshme duke përfshirë Judaizmin , gnosticizmit , Krishterimit dhe Islamit . Përmbledhje

Në Zoroastrianism ,krijuesi Ahura Mazda është e gjitha e mirë , dhe e keqja nuk vjen prej tij . Kështu , në Zoroastrianism mira dhe e keqja kanë burime të dallueshme , me të keqe ( druj ) duke u përpjekur për të shkatërruar krijimin e Mazda ( ASHA ) , dhe të mirë duke u përpjekur për të mbështetur atë . Ndërsa Ahura Mazda nuk është imanente në botë , krijimi i tij është e përfaqësuar nga Amesha Spentas dhe ushtrisë së Yazatas tjetër , me anë të të cilëve veprat e Perëndisë janë të dukshme për të njerëzimit , dhe me anë të të cilëve adhurimi i Mazda është e drejtuar në fund të fundit . Tekstet më të rëndësishme të fesë janë ato të Avesta , nga të cilat një pjesë e rëndësishme ka humbur , dhe kryesisht vetëm liturgjitë e të cilave kanë mbijetuar . Pjesë e humbura janë të njohur prej vetëm nëpërmjet referenca dhe citate të shkurtër në veprat e mëvonshme , kryesisht nga 9 të shekujve të 11 .

Në një formë , ajo shërbeu si fe kombëtare ose shtetërore të një pjesë të konsiderueshme të popullit iranian për shumë shekuj . Feja parë u zvogëlua kurPerandoria Akamenide u pushtua nga Aleksandri i Madh , pas së cilës ajo u shemb dhe shpërbëhet [ 4 ] dhe ai u margjinalizuar tej gradualisht nga Islami që nga shekulli i 7-të e tutje me rënien e Perandorisë Sasanidët . [ 5 ]politik fuqia e dinastive iranian para- islamike huazohet Zoroastrianizmi prestigj të madh në kohët e lashta , dhe disa nga doktrinat e saj kryesore janë miratuar nga sistemet e tjera fetare . Ajo nuk ka ndarje të mëdha teologjike (vetëm përçarje të konsiderueshme është i bazuar në dallimet kalendarike ) , por kjo nuk është uniforme . Ndikime të epokës moderne kanë një ndikim të rëndësishëm në besimet individuale dhe lokale , praktikat , vlerat dhe fjalorin , ndonjëherë bashkimin me traditë dhe në raste të tjera shpërnguljes atë .