Zenel Hajdini

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Busti i Zenel Hajdinit në shkollën e Tupallës

Zenel Hajdini lindi më 24 maj 1910TupallëMedvegjës. Në vitin 1928 u regjistrua në Medresenë e Madhe. Pas okupimit të vendit kthehet në vendlindje, ku në cilësinë e komunistit ishte i angazhuar të punonte kryesisht në radhë të popullsisë me kombësi shqiptare që të demaskonte politikën e okupatorit në këtë anë. Ishte shqiptari i parë në njësitë partizane të Jugosllavisë. Mori pjesë në të gjitha luftimet dhe aksionet që ndërmori kjo çetë. U vra më 7 mars të vitit 1942Gazdinski Rib, në luftë kundër çetnikëve, kur okupatorit në territorin e Jabllanicës kish angazhuar rreth 30 mijë trupa. [1]

Kronologjia jetesore e Zenel Hajdinit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Zenel Hajdini, Tupale, afër Medvegjës, 1910 - Gazdare, afër Medvegjës, 7 Mars 1942), pjesëmarrës i Luftës Nacionalçlirimtare dhe Heroit Kombëtar i Luftes II Boterore.
 • Ai në fshatin Tupal, pranë Medvegjës. Dy klasat e para të shkollës fillore përfunduan në Gjirin е Sijarines dhe dy të tjerët në Medvegjë. Për shkak të statusit të dobët të pronësisë, ai nuk mund të vazhdonte shkollimin e tij, kështu që ai punonte në komunën e Medvegjës si një zyrë komunale për regjistrim. Edhe pse ai arriti të gjejë një punë, dëshira e tij për arsimim të mëtejshëm nuk u largua. Pas dy vjetësh, ai shkoi në Shkup dhe hyri në medrese. Atje ai përfundoi tetë klasa të gjimnazit, dhe pastaj u regjistrua në Fakultetin Filozofik në Shkup, ku qëndroi deri në fillim të luftës.
 • Si student, ai mori pjesë në punën e lëvizjes Nacional çlirimtare antifashiste të studentëve. Ai u bë anëtar i Partisë Komuniste në vitin 1941.
 • Pas luftës së prillit dhe pushtimit të Mbretërisë SLS të Jugosllavisë, Zejne ndërpreu studimet e tij dhe, erdhi në fshatin Tupala. Fillon me punën e paligjshme në përgatitjen e kryengritjes.
 • Në gusht 1941, ai shkoi në partizanë dhe hyri në njësinë partizan "Kukavica".
 • Në vjeshtë, në të njëjtin vit, një grup luftëtarësh nga "Kukavica" u caktua për të shkuar në Jabllanicë dhe për të formuar një shkëputje të re atje. Në atë grup ishte Zejnel HajdinI.
 • Ai mori pjesë në betejat: në Kukavicë, në Jabllaninë e Epërme, në luftimet në Kremen, gjatë marrjes së Leskovcit, Vucjes, Labanes dhe betejave të tjera në këtë pjesë të v Jugorerilindore te trekendshit te Toplices. Ai ishte gjithashtu një anëtar i Shtabit të të Partisë se Jabllanices.
 • Ai u vra më 7 mars 1942, në Gazdinski Rid, pranë Medvegjës, duke luftuar çetnikun dhe bullgarët.Kur më vonë, pas vdekjes së tij, u formua Detyrimi i Parë Shqiptar i Partisë në Kosovë dhe Metohi dhe luftëtarët i dhanë atij emrin Zejnel Ajdini.
 • Me dekretin e Presidentit të Republikës Popullore Federative të Jugosllavisë, më 9 tetor 1953, ai u shpall hero kombëtar.
 • Heronj kombëtarë të Jugosllavisë. Beograd: Mladost. 1975.
 • U shpall "Hero i Popullit".
 • Një varg monumentesh në Kosovë dhe në vendlindjen e tij ruajnë kujtimin për këtë hero revolucionar.
 • Po ashtu, në Gjilan gjimnazi është i emëruar sipas emrit të tij.
 • Zenel Hajdini u lind më 191O në fshatin Tupallë te Medvegjes.
 • Mësimet e para i mori në shkollën e ashtuquajtur "tek Xhamia e Siarinës"
 • Një kohë punoi si ofiqarë në Medvegjë, Dallohej me një kaliografi (bukurshkrim) të jashtëzakonshëm.
 • Pas dy vitesh u regjistrua ne Medresën e Shkupit e cila kishte karakter fetar por në të cilen mësoheshin disa gjuhë të huaja dhe ku lëndët empirike zinin një vendë shumë të rëndësishëm. Pas diplomimit në Medresë u regjistrua në fakultetin e shkencave matematiko-natyrore në Beograd.
 • Gjatë vijimit të vitit të dytë të studimeve në Beograd plasën demostratat e njohura të marsit ku Zeneli mori pjesë aktive.
 • Pas fillimit të luftës Zeneli ishte kthyer në vendëlindje për të vazhduar aktivitetin e vet si anëtar i shtabit për rejonin e Medvegjës.
 • Eshtë vrarë nga forca bullgaro-çetnike në vijën e parë të frontit në Gazdare më 07 mars 1942.
 • Po këtë vit në Kosovë u themelua aradha e pare shqiptare e cila për nder të emrit dhe veprës së tij u quajt aradha "Zenel Hajdini".
 • Eshtë shpallur hero i popullit me 1953.
 • Emrin e tij e mbajtën dymbëdhjet shkolla fillore dhe të mesme (në Kosovë në Jabllanicë e ne Maqedoni ),kazerma, rrugë dhe sheshe.
 • Disa nga këto shkolla dhe rrugë nuk e mbajnë më emrin e tij ngase serbët ua ndërruan pas luftës së Kosovës por ka edhe të tilla që fatkeqësisht ua ndërruan vet shqiptarët.

Veprimtaria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zenel Hajdini nuk ishte pajtuar që shqipëtarët të mbesin të pashkolluar dhe kështu të dominohen në aspektin intelektual nga bashlëvendasët e tyre serb. Rrugën e tij tê shkollimit ua kishte preferuar edhe bashkëfshhatarëve të tjerë siq ishin Idriz Ajeti (akademik i njohur që dha një kontribut të jashtëzakonshëm në lëminë e gjuhës shqipe), Zeqir Bajrami (profesor universiteti dhe një ndër autorët e parë të librit të gjeografisë në gjuhën shqipe)etj, të cilët vijuan mësimet në Medresën e Shkupit disa gjenerata më vonë. Zenel Hajdnini disa herë kishtë pasur takime me intelektual nga Kosova si Rashid Deda (deshmor) nga Prizreni e të tjerë, nga të cilët kishte kërkuar që ta furnizonin me disa abetare që do ti merrnin në Shqipëri. Kjo ëndërr si edhe shumë të tjera i mbeti e pa realizuar.

Familja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zeneli la pas shumë nipêr dhe mbesa të cilët sot jetojnë në Prishtinë e në diaspore (Francë, Gjermani,SHBA,Angli) Këtu duhet theksuar patjetër emrin e Hashim Hajdinit (djali i vëllaut të Zenelit-Hajvazit) i cili u dallua në luftën e Kosovës duke dëshmuar edhe një herë se rrjedh nga një familje e madhe me traditë atëdhedashurie. Hashimi luftoi në Fushë Kosovë deri në frymëne tij të fundit kundër hordhive policore dhe paramilitare serbe te cilët e kishin sulmuar në shtëpinë e tij me një makineri të paparë luftarake. Sipas dëshmitarëve këtu kishin gjetur vdekjen mbi dhjetë policë dhe paramilitarë serb, ndërsa perveq Hashimit këtu mbeten të vdekur edhe dy prindërit e tij Hajvazi dhe Gjyla. Permendorja e Hashim Hajdinit sod eshte e vendosur para kuvendit komunal te Fushe Kosoves . Zenel Hajdini u varros ne Fshatin e tij te lindjes ne Tupallë ku edhe sod e kesaj dite perkujtohet vepra e tij nga banoret lokale dhe nga nxensit e shkolles fillore qe mban emrin e tij qdo 7 mars.

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ http://medvegja.net/index.php/2012-06-29-00-08-12/zenel-hajdini%7CZenel[lidhje e vdekur] Hajdini,hero i popullit (1910-1942)


Heronj të popullitKSA e Kosovës
Mustafa Bakija | Meto Bajraktari | Muharrem Bekteshi | Boro Vukmiroviq | Trajko Gërgoviq | Dara Dragishiq | Emin Duraku |
Dragutin Gjorgjeviq | Milan Zeqar | Katarina Patrnogiq | Miladin Popoviq | Jovanka Radivojeviq | Ramiz Sadiku |
Slobodan Surçeviq | Тоmazini Silvira | Xhevdet Doda | Fadil Hoxha | qyteti Prishtina