Jump to content

Zgavra e barkut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zgavra e barkut është një zgavër e madhe trupore tek njerëzit [1] dhe shumë kafshë të tjera që përmban shumë organe.Ajo është një pjesë e zgavrës së abdomino -komblikut [2] Ajo gjendet poshtë zgavrës së kraharorit, dhe sipër zgavrës së legenit. Çatia e saj në formë kupole është diafragma torakale, një fletë e hollë muskulore nën mushkëritë dhe dyshemeja e saj është tubi i legenit, që hapet në legen.

Struktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zgavra e barkut është etiketuar me nurmin 3 në këtë imazh, dhe së bashku me zgavrën e legenit (4) ajo përbën zgavrën e barkut 6.

Organet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Organet e zgavrës së barkut përfshijnë stomakun, mëlçinë, fshikëzën e tëmthit, shpretkën, pankreasin, zorrën e hollë, veshkat, zorrën e trashë dhe gjëndrat mbiveshkore.[1]

Peritoneumi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zgavra e barkut është e veshur me një membranë mbrojtëse të quajtur peritoneum. Muri i brendshëm është i mbuluar nga peritoneumi parietal. Veshkat janë të vendosura prapa peritoneumit, në retroperitoneum, jashtë zgavrës së barkut. Organet e brendshme gjithashtu mbulohen nga peritoneumi i organeve të brendshme.

Midis peritoneumit visceral dhe parietal është zgavra peritoneale, e cila është një hapësirë ​​e mundshme. [1] Ai përmban një lëng seroz të quajtur lëng peritoneal që lejon lëvizjen. Kjo lëvizje është e dukshme e aparatit gastrointestinal. Peritoneumi, për shkak të lidhjes së tij me dy pjesët (parietale dhe viscerale), u jep mbështetje organeve të barkut.

Peritoneumi ndan zgavrën në ndarje të shumta. Njëra nga këto qeska më te vogël ndodhet pas stomakut dhe bashkohet në qesen më të madhe përmes foramenit të Winslow. [1] Disa prej organeve janë bashkangjitur në muret e barkut përmes palosjeve të peritoneumit dhe ligamenteve, të tilla si mëlçia dhe të tjerët përdorin zona të gjera të peritoneumit, siç është pankreasi. Lidhjet peritoneale në të vërtetë janë palosje të dendura të peritoneumit që përdoren për të lidhur organet e brendshme të organeve të brendshme ose organet e brendshme të mureve të barkut. [1] Ata janë emëruar në një mënyrë të tillë që të tregojnë se çfarë lidhin zakonisht. Për shembull, ligamenti gastrokolik lidh stomakun dhe zorrën e trashë dhe ligamenti splenokolik lidh shpretkën dhe zorrën e trashë, ose nganjëherë nga forma e tyre si ligamenti i rrumbullakët ose ligamenti trekëndësh. [1]

Mesenteri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mesenteriet janë palosje të peritoneumit që janë bashkangjitur në muret e barkut dhe mbyllin plotësisht organet e brendshme të organeve të brendshme. Ata furnizohen me sasi të bollshme të gjakut. Tre mesenteritë më të rëndësishme janë mesenteria për zorrën e hollë, mesokoloni tërthor, i cili bashkon pjesën e pasme të zorrës së trashë në murin e barkut dhe mesokoloni sigmoid i cili mbështjell zorrën e trashë të sigmoidit. [1]

Omenta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Omentumi është palosje e specializuar e peritoneumit që mbyll nervat, enët e gjakut, kanalet limfatike, indet dhjamore dhe indet lidhëse. Ekzistojnë dy omente. Së pari, është omentumi më i madh që varet nga zorra e trashë të trasha dhe lakimi më i madh i stomakut. Tjetri është omentumi më i vogël që shtrihet midis stomakut dhe mëlçisë. [1]

Rëndësia klinike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ascitet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur lëngu grumbullohet në zgavrën e barkut, kjo gjendje quhet ascite. Kjo zakonisht nuk vihet re derisa të mblidhet lëngu i mjaftueshëm për të shtrirë barkun. Mbledhja e lëngjeve do të shkaktojë presion në organet e brendshme, venat dhe zgavrën e kraharorit. Trajtimi drejtohet në shkakun e akumulimit të lëngut. Një metodë është ulja e presionit të venës portale, veçanërisht e dobishme në trajtimin e cirrozës. Ascitet chylous shërohen më së miri nëse ena limfatike e përfshirë është e mbyllur. Insuficienca e zemrës mund të shkaktojë ascite të përsëritura. [1]

Inflamacion[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një çrregullim tjetër quhet peritonit i cili zakonisht shoqëron proceset inflamatore diku tjetër. Mund të shkaktohet nga dëmtimi i një organi, ose nga një kontuzion në murin e barkut nga jashtë ose nga operacioni. Mund të sillet nga qarkullimi i gjakut ose sistemi limfatik. Origjina më e zakonshme është trakti gastrointestinal. Peritoniti mund të jetë akut ose kronik, i përgjithësuar ose i lokalizuar dhe mund të ketë një origjinë ose origjinë të shumëfishtë. Omenta mund të ndihmojë në kontrollimin e përhapjes së infeksionit; megjithatë pa trajtim, infeksioni do të përhapet në të gjithë zgavrën. Një absces mund të formohet gjithashtu si një reagim dytësor ndaj një infeksioni. Antibiotikët janë bërë një mjet i rëndësishëm për të luftuar absceset; megjithatë, zakonisht kërkohet edhe kullimi i jashtëm. [1]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e f g h i j Abdominal cavity Encyclopædia Britannica. I: A-Ak – Bayes (15th ed.) (në anglisht). Chicago, Illinois. 2010. fq. 19–20. ISBN 978-1-59339-837-8.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
  2. ^ Wingerd, Bruce (1994). The Human Body: Concepts of Anatomy and Physiology (në anglisht). Fort Worth: Saunders College Publishing. fq. 11-12. ISBN 0-03-055507-8.