Zgjedhjet në Shtetet e Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një pikturë e vitit 1846 nga George Caleb Bingham duke treguar një gjyqtar të sondazhit që administron një betim për një votues

Zgjedhjet në Shtetet e Bashkuara mbahen për zyrtarët qeveritarë në nivelin federal, shtetëror dhe lokal. Në nivelin federal, kreu i shtetit të kombit, presidenti, zgjidhet indirekt nga njerëzit e secilit shtet, përmes një Kolegji Zgjedhor. Sot, këta zgjedhës pothuajse gjithmonë votojnë me votën popullore të shtetit të tyre. Të gjithë anëtarët e legjislaturës federale, Kongresi, zgjidhen drejtpërdrejt nga njerëzit e secilit shtet. Ka shumë zyra të zgjedhura në nivelin shtetëror, secili shtet ka të paktën një guvernator dhe legjislaturë zgjedhore. Ka gjithashtu zyra të zgjedhura në nivelin lokal, në qarqe, qytete, qyteza, vendbanim, lagje dhe fshatra; si dhe për rrethe speciale dhe rrethe shkollore të cilat mund të kapërcejnë kufijtë e qarkut dhe komunës. Sipas një studimi nga shkencëtarja politike Jennifer Lawless, në vitin 2012 ishin 519,682 zyrtarë të zgjedhur në Shtetet e Bashkuara.[1]

Ndërsa Kushtetuta e Shteteve të Bashkuara vendos parametra për zgjedhjen e zyrtarëve federalë, ligji i shtetit, jo federal, rregullon shumicën e aspekteve të zgjedhjeve në SHBA, duke përfshirë zgjedhjet paraprake, përshtatshmërinë e votuesve (përtej përcaktimit themelor kushtetues), drejtimin e kolegji zgjedhor, si dhe drejtimi i zgjedhjeve shtetërore dhe lokale. Të gjitha zgjedhjet - federale, shtetërore dhe lokale - administrohen nga shtetet individuale.[2]

Kufizimi dhe shtrirja e të drejtave të votimit për grupe të ndryshme ka qenë një proces i kontestuar gjatë gjithë historisë së Shteteve të Bashkuara. Qeveria federale ka qenë gjithashtu e përfshirë në përpjekje për të rritur pjesëmarrjen e votuesve, nga masa të tilla si Neni Kombëtar i Regjistrimit të Votuesve të vitit 1993. Financimi i zgjedhjeve ka qenë gjithashtu prej kohësh i diskutueshëm, sepse burimet private përbëjnë shuma të konsiderueshme të kontributeve të fushatës, veçanërisht në ato zgjedhjet federale. Financimi publik vullnetar për kandidatët të gatshëm të pranojnë kufijtë e shpenzimeve u prezantua më 1974 për zgjedhjet paraprake presidenciale dhe zgjedhjet. Komisioni Federal i Zgjedhjeve, i krijuar në vitin 1975 nga një ndryshim në Ligjin Federal të Fushatës Zgjedhore, ka përgjegjësinë të zbulojë informacionin e financimit të fushatës, të zbatojë dispozitat e ligjit siç janë kufijtë dhe ndalimet e kontributeve dhe të mbikëqyrë financimin publik të Zgjedhjet presidenciale të SHBA-së.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Archived copy" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më mars 31, 2015. Marrë më maj 19, 2015.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
  2. ^ "Elections & Voting". Whitehouse.gov (në anglisht). 2 prill 2015. Arkivuar nga origjinali më 31 tetor 2020. Marrë më 14 tetor 2017.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]