Jump to content

Zheng He

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zheng He
U lind në1371
Dianchin brigjet, Perandoria e Madhe Ming (Kunyang, Kunming, Yunnan, Kinë[1])
Vdiq1433 (61-62 vjeç) ose 1435 (63-64 vjeç)
Emrat e tjerëMa He Sanbao

Zheng He (1371-1433 ose 1435), dikur romanizuar si Cheng Ho, ishte një marinar kinez, explorer, diplomat, admiral i flotës dhe eunuk i gjykatës gjatë dinastisë së hershme Ming në Kinë. Ai u lind fillimisht si Ma Ai në një familje muslimane, më vonë iu miratua mbiemri Zheng nga perandori Yongle.[2] Zheng urdhëroi udhëtime ekspeditive në Azinë Juglindore, Azinë Jugore, Azinë Perëndimore dhe Afrikën Lindore nga 1405 deri më 1433. Anijet e tij më të mëdha ishin 120 metra ose më shumë. Këto mbanin qindra marinarë në katër nivele të kuvertës.[3]

Si një favorit i perandorit Yongle, uzurpimi i të cilit ndihmoi, Zheng u ngrit në krye të hierarkisë perandorake dhe shërbeu si komandant i kryeqytetit jugor Nanjing (kryeqyteti u transferua më vonë në Pekin nga Perandori Yongle). Këto udhëtime u lënë pas dore në historitë zyrtare kineze, por janë bërë të njohura në Kinë dhe jashtë vendit që nga publikimi i Liang Qichao's Biografia e Navigatorit të Madh të Atdheut tonë, Zheng He në vitin 1904.[4] Një stele trilinguale e lënë nga navigatori u zbulua në ishullin e Ceilonit menjëherë pas kësaj.

  1. ^ Dreyer 2007, 11.
  2. ^ Dreyer 2007, 22-23.
  3. ^ Pollard, Elizabeth (2015). Worlds Together Worlds Apart. New York: W.W. Norton & Co. p. 409. ISBN 978-0-393-91847-2.
  4. ^ Liang Qichao. "Zuguo Da Hanghaijia Zheng He Zhuan". 1904. (Në kinezisht)