Zinxhiri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një zinxhir i zakonshëm metalik me lidhje të shkurtër

Zinxhiri është një bashkim serik i pjesëve të lidhura të bëra zakonisht prej metali, me një karakter të përgjithshëm të ngjashëm me atë të një litari në atë që është fleksibël dhe i lakuar në shtypje, por linear, i ngurtë dhe mbartës në tension. Një zinxhir mund të përbëhet nga dy ose më shumë lidhje. Zinxhirët mund të klasifikohen sipas dizajnit të tyre, i cili mund të diktohet nga përdorimi i tyre:

  • Ato të dizajnuara për ngritje, për tërheqje; ose për sigurim, si p.sh. me një bllokues biçiklete, të ketë hallka në formë torusi, të cilat e bëjnë zinxhirin fleksibël në dy dimensione (dimensioni i tretë fiks është gjatësia e një zinxhiri). Zinxhirët e vegjël që shërbejnë si stoli janë një analog kryesisht zbukurues i këtyre llojeve.
  • Ato të projektuara për transferimin e fuqisë në makineri kanë lidhje të krijuara për t'u lidhur me dhëmbët e dhëmbëzave të makinës dhe janë fleksibël vetëm në një dimension. Ata njihen si zinxhirë rul, megjithëse ka edhe zinxhirë jo rrotullues, si zinxhiri bllokues.

Dy zinxhirë të dallueshëm mund të lidhen duke përdorur një lidhje të shpejtë, karabinë, pranga ose kapëse. Ngarkesa mund të transferohet nga një zinxhir në një objekt tjetër me një tapë zinxhiri.

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdorimet e zinxhirit përfshijnë:

Dekorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Zinxhirë bizhuterish, shumë gjerdan dhe byzylykë janë bërë nga zinxhirë të vegjël ari dhe argjendi
  • Zinxhirë zyre, jakë ose zinxhir ari i rëndë i veshur si shenja zyre ose shenjë besnikërie në Evropën mesjetare dhe në Mbretërinë e Bashkuar
  • Veshje dekorative, disa njerëz veshin kuleta me zinxhirë të lidhur me rripat e tyre, ose pantallona të zbukuruara me zinxhirë
  • Zinxhiri omega, një pseudo-zinxhir ku 'lidhjet' janë montuar në një mbështetëse në vend që të ndërlidhen

Transferimi i energjisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Zinxhiri i biçikletës, transferon fuqinë nga pedalet në timonin e makinës së një biçiklete, duke e shtyrë kështu atë. Një aplikim i zinxhirit të rulit.
  • Armë me zinxhir, lloj mitralozi që drejtohet nga një burim i jashtëm energjie, ndonjëherë i lidhur me një zinxhir, për të aktivizuar mekanizmin në vend që të përdorë zmbrapsjen
  • Pompa me zinxhir, lloj pompe uji ku një zinxhir i pafund ka vendosur mbi të disqe rrethore
  • Sharrë me zinxhir, sharrë mekanike portative, e motorizuar duke përdorur një zinxhir prerës për sharrë druri