Zurab Japaridze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zurab Girchi Japaridze (gjeorgjisht: ზურაბ გირჩი ჯაფარიძე; lindur më 1 janar 1976) është një bashkëthemelues i një partie Libertarian të quajtur Girchi. Më 26 Dhjetor 2020 ai themeloi partinë e re politike Girchi - Më shumë Liri.

Ai është një politikan gjeorgjian dhe ishte anëtar i Parlamentit të Gjeorgjisë të thirrjes së 8-të 2012–2016. Ai fitoi biletën nga partia Lëvizja Kombëtare e Bashkuara (UNM), të cilën e la në maj 2015. Në qershor 2013, ai ishte një nga kandidatët për emërimin presidencial të UNM 2013.

Japaridze u diplomua në Universitetin Shtetëror Mjekësor të Tbilisi në 1999 dhe Instituti Gjeorgjian i Punëve Publike (GIPA) në 2005. Që nga viti 1998, ai ka punuar për programe të ndryshme të ndihmës të financuar nga Perëndimi për Gjeorgjinë. Ai ishte një profesor në GIPA nga 2005 në 2011 dhe në Universitetin e Lirë të Tbilisi që nga 2011. Nga 2010 në 2012 ai ishte gjithashtu një kolumnist për revistën Tabula. Ai u përfshi në politikën e Gjeorgjisë në Tetor 2012, kur u zgjodh në Parlamentin e Gjeorgjisë me një biletë të UNM në zgjedhjet që panë humbjen e partisë deri më tani në pushtet të UNM. Në qershor 2013, UNM (atëherë një parti e opozitës) e emëroi Japaridze si një nga katër kandidatët për zgjedhjet presidenciale të partisë, më pas të fituar nga Davit Bakradze, i cili, nga ana tjetër, humbi kandidatin e Dreamndrrës Gjeorgjiane, Giorgio Margvelashvili. Japaridze shërbeu si sekretar ekzekutiv i UNM, por u largua nga partia në maj 2015.