Zveno

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zveno ishte një organizatë ushtarake dhe politike bullgare, e themeluar në vitin 1927 nga oficerët e Ushtrisë Bullgare .

Anëtarët e Zveno nuk ishin fashistë   por prapë mbronte një ekonomi statistikore dhe korporative   dhe ishin kundër partive politike dhe terrorit të Organizatës së Brendshme Revolucionare Maqedonase (IMRO), lëvizjes bullgare maqedonase çlirimtare. Zveno ishte gjithashtu i lidhur ngushtë me të ashtuquajturën Lidhje Ushtarake, organizata që qëndroi pas një grushti shteti në 1923, përgjegjës për vrasjen e kryeministrit Aleksandar Stamboliyski .

Më 1934 oficerët pro- Zveno si kolonel Damyan Velçev dhe kolonel Kimon Georgiev morën pushtetin. Georgiev u bë Kryeministër. Ata shpërndanë të gjitha partitë dhe sindikatat dhe sulmuan haptas IMRO. Qeveria e tyre prezantoi një ekonomi korporatiste, e ngjashme me atë të Italisë së Benito Musolinit . Mbreti Boris III, një kundërshtar i Zveno, orkestroi një grusht shteti përmes një anëtari monarkist Zveno, gjeneral Pencho Zlatev, i cili u bë Kryeministër (në janar 1935). Në prill 1935, ai u zëvendësua nga një civil dhe monarkist që quhej Andrei Toshev. Pasi morën pjesë në grushtin e shtetit bullgar të vitit 1934, mbështetësit e Zveno deklaruan qëllimin e tyre që menjëherë të krijonin një aleancë me Francën dhe të kërkonin bashkimin e Bullgarisë në një Jugosllavi Integrale . [1] Zveno mbështeti një Jugosllavi Integrale që përfshinte Bullgarinë, si dhe Shqipërinë brenda saj. [2]

Më 1943 Zveno u bashkua me lëvizjen e Fuqisë së Boshtit. Në Shtator 1944, Atdheu i Frontit ndërtoi një grusht shteti, i shoqëruar nga një kryengritje, e udhëhequr nga Partia Komuniste Bullgare . Georgiev u bë Kryeministër dhe Vechev Ministër i Mbrojtjes, dhe ata nënshkruan një marrëveshje armëpushimi me Bashkimin Sovjetik .

Në vitin 1946, Velchev dha dorëheqjen në protestë kundër veprimeve komuniste, ndërsa Georgiev u pasua nga udhëheqësi komunist Georgi Dimitrov, pas së cilës Bullgaria u bë Republikë Popullore . Georgievi mbeti në qeveri deri në vitin 1962, por Zveno u shpërnda si një organizatë autonome në 1949. Zveno vazhdoi të ekzistonte brenda Frontit të Atdheut por deri atëherë ishte vetëm një organizatë kukull.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Khristo Angelov Khristov. Bulgaria, 1300 years. Sofia, Bulgaria: Sofia Press, 1980. Pp. 192.
  2. ^ Plamen S. T︠S︡vetkov. A history of the Balkans: a regional overview from a Bulgarian perspective. EM Text, 1993. Pp. 195.