Degriges

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


DEGRIGES (Deutsch-Griechische Warenausgleichsgesellschaft mbH) ka qene nje shoqeri tregetare,qe zoteronte gjate kohes se pushtimit gjate Lufta e Dytë Botërore monopolin e tregetise se jashtme te Greqia. Kjo ishte per te gjithe zonat e pushtuara te Forcave te aksit.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Parahistoria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë pushtimit gjerman në fillim ishte përdorur Banka e Greqise ,per te terhequr objekte- dhe vlera pasurore te vendit,si dhe të mbuluar kostot e pushtimit, cila ishin nder me te lartat ne Perandorinë Gjermane nga gjithe territoret e pushtura.

Masa e parë në lëvizjen e mallrave ishte ndryshimi i kursit te kembimit nga 1:50 ne 1:60 ne kembimin me klering dhe përfshirja në eksportin e mallrave greke në Gjermani. Ne cdo eksport Banka ishte e angazhuar të paguante për vlerën e mallrave në favor të importuesit në një llogari ruajtje dhe të paguajnë në Berlin në të njëjtën kohë edhe prodhuesit e mallrave. Kështu, Banka ishte e detyruar tu jepte tregtarëve gjermanë kredi të përkohshme. Meqë çmimet ishin përcaktuar në nivelet e paraluftës,si dhe ne rastet e dorëzimeve me vonesë, pagesat nuk kryheshin (gje qe ndodhte shpesh per shkak te luftes) erdhi për një fitim të skajshme prej importuesve në kurriz të prodhuesve. Aksesi te mallrat realizohej permes sekuestrimit nga autoritetet okupuese.[1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Meqe nuk kryhej asnjë tërheqje e  konsiderueshme ne mallra më, u krijua me1. tetor 1942 shoqeriaDeutsch-Griechische Warenausgleichsgesellschaft mbH (DEGRIGES) me vendndodhje ne Berlin. Nje dege e shoqerise gjendej ne Berlin, qe drejtohej nga Fred Goecker, zv/president t dhomes gjermane te tregetis ne Greqi, si edhe nje expositur ne Selanik. Korrespondenten u vendosen ne Patra dhe Volos . Më 15.tetor 1942 kryetari i bashkise se Vienes dhe ne ate kohe njeriu i besuari Koncernit te Bojrave IG Hermann Neubacher u emrua „Sonderbeauftragten des Reiches für wirtschaftliche und finanzielle Fragen in Griechenland“ ,keshtu qe kjo shoqeri qndronte nen varesine e tij te drejtperdrejte.[2]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Martin Seckendorf: Ein einmaliger Raubzug. Die Wehrmacht in Griechenland 1941 - 1944, in: Vorbild Wehrmacht? Wehrmachtsverbrechen, Rechtsextremismus und Bundeswehr. Hgg. Christian Gerlach, Reinhard Kühnl und Johannes Klotz. Papyrossa, Köln 1998, ISBN 3-89438-162-0 S. 96 - 124[3]
  • Deutsch-Griechische Wirtschaftsnachrichten : Mitteilungen der Deutschen Handelskammer in Griechenland = ΓΕΡΜΑΝΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ. Athen 1.1943 - 2.1944.

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ S. 366
  2. ^ Susanne Heim: Geschichte der Kaiser-Wilhelm-Gesellschaft im Nationalsozialismus, S. 219 teilweise abrufbar unter: [1]
  3. ^ Die Quelle kann online gelesen werden, Titel oder Autor in eine Suchmaschine eingeben

Stampa:SORTIERUNG:Degriges