Proteus mirabilis

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Shpjegim
Shpjegim
Ky artikull sipas rregullores mbi shkronjat Ç, ç, Ë, ë, bie në kundërshtim me rregulloren e Wikipedisë në gjuhën shqipe, për këtë arsye nuk mund të merret si i saktë derisa të rregullohet.


Proteus mirabilis është një lloj bakteri, përfaqësuesit e se cilit janë në formë shkopinjsh, të cilat sipas Gramit mund të ngjyrosen në ngjyrë të kuqe (gramnegativ). Ky bakter i përket familjes së Enterobacteriaceae, në llojin Proteus.

Vetitë mikrobiologjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bakteret mouth te kultivohen problemet në mediat kulturore të zakonshme. Ata bëjnë atë për të bërë shpesh gel media Koloni si bakteret e tjera të tjera, por mund të përhapet në media ("Fenomen mbushin") (shih figuran 2). Që në fillim të 1946 u vu Re, Ajo Mund Kolonive Të Vetme (Swarms) një diferencim qartazi e nga kolonitë e tjera, i cili fund sot për t'u Rendi mikrob është i lidhur me ato që kanë të ndryshme (p. tjera). koloni me veprim toksik) Proteina nga familja e Proticine eshte. Proteus mirabilis janë baktere gram-negative, fakultativisht anaerobe, jo-sporore, me flagjele fort peritrike dhe kështu lëvizin fuqishëm, në formë shufre. Ato krijojnë enzima urease, që mund të çajnë ure. Kjo prodhon amoniak, i cili rrit pH-në e mediumit, për shembull urinës, dhe kështu i jep bakterit kushte më të mira rritjeje (pH i ulët tolerohet dobët nga shumica e baktereve). Atyre u mungon aftësia për të metabolizuar laktozën. P. mirabilis është zakonisht një saprofit i padëmshëm (dekompozues i lëndës organike).

Bakteret shfaqen me te ndryshme për sa i përket gjatësisë së tyre, kjo beri që edhe të emërtohen sipas emrit të zotit të vjetër grek të detit Proteus, i cili karakterizoje nga në aftësi e madhe shndrimi.

Genom i Proteus mirabilis po dekodohet në këtë moment nga Instituti Sanger (Cambridge, Britani e Madhe).

Rëndësia e ngacmuesve të sëmundjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në rastet e Proteus mirabilis bëhet fjalë për ngacmuesit fakultativ pathogjen (oportunistik) së sëmundjeve, i cili gjithashtu gjendet shpesh në zorrën e trashë te njerëzit e shëndetshëm dhe jo domosdoshmërisht shkakton sëmundje. Njerëzit me një sistem imunitar të dobësuar përkatësisht mund të vuajnë nga pamjet klinike të mëposhtme të shkaktuara nga ky bakter: infeksion i traktit urinar, infeksion i plagës, pneumoni dhe sepsë.

Në rastet e infeksioneve kronike të rrugëve urinare nga Proteus mirabilis formimi i gurëve urinar mund të favorizohet nga rritja e vlerës së pH të urinës.

Shpërndarja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpërndarja tipike është qe nuk kalohet ngacmuesi nga njeriu të njeriu. Burimi i infeksionit është bashkësia e baktereve të trupit në zorrë.

Shpeshtësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Proteus mirabilis është një ngacmues i rralle sëmundjeje.Infeksionet e traktit urinar shkaktohen nga ky bakter në rreth 5-10% të rasteve. Në rastin e pneumonisë dhe sepsës, proporcioni është rreth 2%. Këto shifra vlejnë për infeksionet e fituara nga komuniteti, por shkalla ka tendencë të jetë pak më e lartë për infeksionet spitalore.

Diagnostikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diagnoza vendoset duke kultivuar patogjenin nga kulturat e gjakut dhe të urinës, sekrecioni bronkial ose lavazhi bronkoalveolar. Pasi të jetë krijuar një kulturë e pastër, mënyra më e lehtë për të përcaktuar specien është përdorimi i metodave biokimike (“seri me ngjyra”).

Terapia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trajtimi i plotësuar nga Proteus mirabilis duhet, kurdo që është e mundur, të zbatohet një provë rezistence (antibiogram). Terapia fillestare e “llogaritur” mund të p.sh. B. me kotrimoksazol, një cefalosporinë e gjeneratës së tretë ose me një fluorokinolone.

Problemi për terapinë është teknika e baktereve të prodhojë, exted-spectrum-β-lactamases (ESBL). Kështu që antibiotiket e bakeries së tipit β-lactam (p.sh. penicilina, cefalosporina) lufta të paefektshme.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Proteus u zbulua për herë të parë nga Gustav Hauser, një patolog gjerman, në 1885. Duke përbërë më shumë se 90% të infeksioneve të proteusit, Proteus mirabilis është një bakter gram-negativ shumë i lëvizshëm. Aftësia e Proteus mirabilis për të dalluar nga qelizat e shkurtra vegjetative të notit në një formë të zgjatur, shumë të flagjelizuar është një tipar dallues i këtij organizmi, i vërejtur fillimisht nga Hauser në 1885. Ka një rritje të madhe dhe faktorë ngjitjeje që e bëjnë atë jashtëzakonisht ngjitës dhe të lëvizshëm. . Suksesi i Proteus mirabilis si bakter bazohet në aftësinë e tij për të shmangur sistemin imunitar të bujtësit dhe për të shmangur kapjen.

Referime të veçanta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]